A. Lukašenka oponentus kaltina žiaurumu Baltarusijos miestų gatvėse

Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka neprisiėmė atsakomybės už griežtas priemones pirmosiomis dienomis po praeitą sekmadienį įvykusių prezidento rinkimų vaikant masines demonstracijas Minske ir kituose šalies miestuose, ir apkaltino žiaurumu pačius protesto akcijų dalyvius.

„Sako, [kad valdžia] pademonstravo neva žiaurumą, neva žiaurumą gatvėse. Jūs jį sukėlėte, tą žiaurumą. Aš jį sukėliau? Valdžia? Mums jo nereikėjo“, –  sekmadienį per savo šalininkų mitingą Minske pareiškė A. Lukašenka, kuris po rinkimų susidūrė su didžiausiu iššūkiu per savo 26 metus valdžioje.

Pasak jo, jėgos struktūros veikė norėdamos „sustabdyti juos“, nes „jei jie nebūtų sustabdyti, jūsų čia nebūtų“, o „jie dalytų ir draskytų šalį“.

Į vidurdienį Minsko centre esančioje Nepriklausomybės aikštėje prasidėjusį A. Lukašenkos palaikymo mitingą, Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, susirinko apie 65 tūkst. žmonių, kurie mojavo raudonai žaliomis Baltarusijos vėliavomis ir skandavo „Už Baltarusiją!“ bei „Už „Batką“!“. Vis dėlto naujienų agentūros AFP reporteris apskaičiavo, kad dalyvių skaičius veikiau buvo panašesnis į 10 tūkstančių.

Baltarusijos autoritarinis vadovas, kuris buvusią sovietinę šalį nuo 1994 metų valdo geležiniu kumščiu, sulaukia vis didesnio į gatves išeinančių piliečių ir užsienio spaudimo dėl savo tvirtinimo, kad praėjusį sekmadienį jis užsitikrino dar vieną kadenciją prezidento poste su 80 proc. balsų.

Dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į gatves, kad pasmerktų oficialiai skelbiamus rezultatus ir palaikytų pagrindinę opozicijos kandidatę Sviatlaną Cichanouskają, 37 metų politikos naujokę, kuri dalyvauti rinkimuose pasiryžo po to, kai buvo įkalinti kiti potencialūs kandidatai, įskaitant jos vyrą.

Per smurto kupiną milicijos susidorojimą su protestuotojais buvo sulaikyta daugiau kaip 6 700 žmonių, šimtai sužeista ir du žmonės neteko gyvybės.

Opozicijos protestas

Sekmadienį Minske taip pat vyko opozicijos protestas prieš A. Lukašenkos valdymą. Baltarusių žiniasklaidos priemonės ir susirašinėjimo programėlės „Telegram“ kanalai pranešė, kad į nesankcionuotą akciją prie stelos „Minskas – miestas-didvyris“ atėjo šimtai tūkstančių žmonių.

Protestuotojai laiko baltos ir raudonos spalvų vėliavas, gėles, balionus. Žiniasklaida praneša, kad mobilusis ryšys akcijos vietoje praktiškai neveikia.

Protesto dalyviai palaikė S. Cichanouskajos jungtinio štabo narės Marijos Kalesnikovos reikalavimą, kad A. Lukašenka atsistatydintų.

„Svarbiausias mūsų reikalavimas: buvęs prezidentas turi atsistatydinti. 26 košmaro metai turi baigtis“, – pareiškė M. Kalesnikova.

„Visiškai palaikome pagrindinį Sviatlanos Cichanouskajos programos punktą: naujų sąžiningų rinkimų surengimą“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pol.

Pol. portretas
Neturi teises kištis Lietuva ne i savo reikalus.Baltarusiai sąmoningai nukreipti prieš Lukašenka ,,mafija ,korumpuotieji nori valdyti Baltarusiją.Supuves kapitalizmas, nenorėkite tokios šalies.Nesupranta ką daro tą masė išėjusi į gavęs,gaila man jų.

Joo

Joo  portretas
Lanzbyyrgio vagims seilės tįsta kad neina Baltarusijos išvogt.

Anonimas

Anonimas portretas
aplamai kam jums tie slavai reikalingi,palikit juos ramybej,lai jie su savo tevynainiais rusais draugauja
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių