Karas Ukrainoje: Kijevo centre pasirodęs V. Zelenskis pažadėjo gintis

Ukrainos pajėgos penktadienį sostinės Kijevo gatvėse kovėsi su įsiveržusiais Rusijos kariais, o prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Maskvą taikantis į civilius gyventojus ir paragino skelbti jai daugiau tarptautinių sankcijų. Penktadienio vakarą Kijevo centre nusifilmavęs Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad gins šalį ir jos nepriklausomybę.

Kijeve antroji smurto dieną prasidėjo nugriaudėjusiais sprogimais, rusų prezidentui Vladimirui Putinui, nepaisant Vakarų perspėjimų, ketvirtadienį pradėjus plataus masto invaziją. Karo veiksmai greitai nusinešė dešimtis gyvybių, taip pat privertė mažiausiai 100 tūkst. žmonių palikti savo namus.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės į įsiveržimą atsakė sankcijomis, tačiau Rusijos pajėgos, pasiekusios virtinę svarbių strateginių pergalių per oro ir sausumos puolimą, buvo pasiryžusios įtvirtinti savo pranašumą.

V. Zelenskis priminė apie 1941 metų nacistinės Vokietijos invaziją ir gyrė savo tautiečius už „rodomą didvyriškumą“.

Volodymyras Zelenskis/Scanpix nuotr.

Rusijos pajėgoms artėjant prie miesto, V. Zelenskis paragino „kovinės patirties“ turinčius europiečius imtis ginklų ir ginti Ukrainą, kaltindamas Vakarus pernelyg lėtai padedant jo šaliai.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva nori „išvaduoti Ukrainą nuo priespaudos“, neigdamas, kad atakuojami civiliniai taikiniai.

S. Lavrovo teigimu, Rusija yra pasirengusi kalbėtis, jei Ukrainos kariuomenė „sudės ginklus“. Ministras taip pat patikino, jog „niekas neketina okupuoti Ukrainos“.

Naikinimo pėdsakai

Kijevo šiauriniame Obolonės rajone karinės pajėgos – tikriausiai Rusijos invazijos priešakinis būrys – paliko savo kelyje naikinimo pėdsakų.

Pėstieji skubėjo rasti saugią vietą, girdėjosi šaulių ginklų ugnis ir sprogimai.

Ant šaligatvio gulėjo negyvas vyras civiliais drabužiais, o netoliese medikai skubėjo padėti kitam vyrui, ant kurio automobilio užvažiavo šarvuotoji mašina.

Tuo metu sostinės centras atrodė tarsi miestas vaiduoklis.

Rajoną, kur įsikūrusi vyriausybė, supančiose sankryžose stovėjo žali šarvuočiai ir kulkosvaidžiais ginkluoti kareiviai, dėvintys balaklavas.

Scanpix nuotr.

Visą dieną mieste po debesuotu dangumi periodiškai kaukė sirenos. Ištuštėjusiose gatvėse aidėjo neaiškios kilmės dundesys.

Rusijos pajėgos pasiekė Kijevo pakraščius dar ketvirtadienį, kai sraigtasparnių atgabenti kariai šturmavo aerodromą prie pat miesto, netoli Obolonės rajono.

Ukrainiečių pareigūnai pranešė, kad daugiau pajėgų veržiasi iš miesto šiaurės ir šiaurės rytinės dalies.

Rusijos pajėgoms atvykus į Obolonės rajoną, Ukrainos gynybos ministerija paragino gyventojus priešintis.

„Raginame piliečius informuoti mus apie pajėgų judėjimą, gaminti Molotovo kokteilius ir neutralizuoti priešą“, – nurodė ministerijos atstovai.

Kijevo duomenimis, per Rusijos puolimą žuvo jau mažiausiai 137 žmonės – tiek kariai, tiek civiliai gyventojai.

Po pokalbio su Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) V. Zelenskis paragino taikyti daugiau sankcijų Maskvai. Prezidento „Twitter“ žinutėje pabrėžiama, kad „spaudimas Rusijai turi didėti“.

Ukraina nukovė per tūkstantį karių

Ukrainos ginkluotosios pajėgos skelbia iki šiol nukovusios daugiau kaip tūkstantį Rusijos užpuolikų. Tokių didelių nuostolių per tokį trumpą laiką Rusija iki šiol nėra patyrusi jokiame konflikte, penktadienį tviteryje pareiškė Ukrainos kariuomenė.

„Rusijos motinos siunčia savo sūnus į neabejotiną mirtį, Ukrainos pajėgos gins savo šalį nuo okupantų“, – teigiama pranešime.

Rusijos gynybos ministerija tuo tarpu paskelbė nuostolių nepatyrusi. Šių duomenų nepriklausomai patikrinti neįmanoma.

Naujausia informacija apie Europos sankcijas Rusijai – čia.

V. Putinas kreipėsi į Ukrainos karius

V. Putinas penktadienį paragino Ukrainos kariuomenę nuversti savo šalies vadovybę,  kurios narius pavadino „teroristais“ ir „narkomanų ir neonacių šutve“.

Kreipdamasis per televiziją į Ukrainos kariškius, V. Putinas paragino „perimti valdžią į savo rankas“.

„Atrodo, kad mums bus lengviau susitarti, negu su šita narkomanų ir neonacių šutve“, – pridūrė Kremliaus vadovas, ankstesnę dieną pradėjęs didelio masto puolimą prieš provakarietišką kaimynę.

V. Zelenskis yra žydų tautybės.

Europos Taryba sustabdė Rusijos narystę dėl įsiveržimo į Ukrainą

Europos Taryba penktadienį pranešė stabdanti visų Rusijos atstovų dalyvavimą šios organizacijos veikloje dėl Maskvos pradėto puolimo prieš Ukrainą.

Visų 47 nuolatinių Europos Tarybos narių atstovai „susitarė sustabdyti Rusijos Federacijos atstovavimo teises Europos Taryboje“, pritaikiusi organizacijos statuto 8-ąjį straipsnį, sakoma pranešime.

V. Zelenskis iš Kijevo: „Mes visi esame čia“

Ukrainos prezidentas penktadienį paskelbė paties nufilmuotą vaizdo įrašą iš Kijevo, kuriame matomas jis pats ir jo padėjėjai, taip pat pažadėjo likti sostinėje ir padėti gintis nuo Rusijos pajėgų, įsiveržusių į šalį.

„Visi esame čia. Mūsų kariuomenė – čia. Mūsų visuomenė, piliečiai – čia. Visi mes čia, giname mūsų nepriklausomybę, mūsų valstybę. Ir taip bus toliau“, – sakė V. Zelenskis, stovėdamas prie prezidentūros kartu su ministru pirmininku Denysu Šmyhaliu, prezidento administracijos vadovu Mychailo Podoliaku ir valdančiosios partijos „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) parlamentinės frakcijos lyderiu Davydu Arachamija

„Šlovė mūsų gynėjams! Šlovė mūsų gynėjoms! Šlovė Ukrainai!“ – pridūrė prezidentas.

„Facebook“ nuotr.

J. Borrellis: V. Putinas ir S. Lavrovas įtraukti į ES sankcijų sąrašą

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis penktadienį pranešė, kad bloko užsienio reikalų ministrai įtraukė Rusijos prezidentą ir užsienio reikalų ministrą S. Lavrovą į ES sankcijų sąrašą dėl Maskvos įsiveržimo į Ukrainą.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija penktadienį paskelbė, kad įšaldys Rusijos prezidento V. Putino ir užsienio reikalų ministro S. Lavrovo aktyvus, prisidėdama prie ES ir Jungtinės Karalystės analogiškų žingsnių.

UNIAN: Ukraina ir Rusija konsultuojasi dėl derybų vietos ir laiko

Ukrainos vadovybė teigiamai atsakė į Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiūlymą dėl derybų.

„Ukraina buvo ir yra pasirengusi kalbėtis apie ugnies nutraukimą ir taiką. Tai nesikeičianti mūsų pozicija. Mes teigiamai atsakėme į Rusijos Federacijos prezidento pasiūlymą. Kaip tik šiomis valandomis šalys konsultuojasi dėl derybų proceso organizavimo vietos ir laiko. Kuo greičiau prasidės derybos, tuo daugiau bus galimybių atkurti normalų gyvenimą“, – „Facebook“ paskyroje parašė Ukrainos prezidento spaudos sekretorius S. Nikiforovas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojekarasKijevasRusijaUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių