Baristė Ema: kavos pasaulis kupinas įdomybių

Atsitiktinai su kavos pasauliu susipažinusi Ema Paulauskaitė dabar kavai jaučia didelę aistrą. "Prieš pradėdama čia dirbti kavos nemėgau. Jei ir gerdavau, tai tik saldžius kavos gėrimus, kuriuose net kofeino nesijausdavo", – juokiasi Ema, dirbanti  vyr. bariste. Ema nežino, kaip viskas susiklostys ateityje, tačiau dabar mėgaujasi darbu, klientus pasitinka su šypsena, o kavą ruošia su meile.

– Kas yra baristas?

– Paprastai ir trumpai tariant, tai žmogus, kuris dirba kavinėje ir ruošia kavą. Lietuviai dar nelabai įpratę prie šio pavadinimo. Kartą į kavinę atėjo moteris, kuri, laukdama kavos, žiūrinėjo plakatus ant sienos. Pamačiusi darbo skelbimą, nustebusi klausė manęs: "Ką reiškia tas baristas?" Atsakiau jai, kad tai aš.

– Be kavos ruošimo, už ką dar atsako baristas?

– Klientai dažnai net neįsivaizduoja, kiek atsakomybės mes prisiimame. Turime paruošti skanią ir kokybišką kavą, mandagiai aptarnauti klientus, patiekti maistą, prižiūrėti švarą ir kavos aparatą. Be to, atsitinka įvairių nenumatytų situacijų, iš kurių turime mokėti išsisukti. Vyr. baristas turi dar daugiau pareigų. Mes apmokome naujus žmones. Aš prižiūriu kavinę, turiu užsakyti, pasirūpinti, kad darbo vietoje netrūktų pieno, vaisių, vaisvandenių, valymo priemonių ir kt. Vienas iš svarbiausių dalykų, be kavos ruošimo proceso išmanymo, yra santykiai kolektyve. Santykiai su kolegomis labai svarbūs, vyr. baristas atsako ir už juos. Turime žinoti ne tik kaip padėti, patarti, bet ir kaip tinkamai išsakyti kritiką.

– Kas labiausiai patinka šiame darbe?

– Be abejo, kavos subtilybės, kurių yra daugybė. Kiekvieną dieną gali sužinoti kažką naujo. Be to, man patinka bendrauti. Per pusantrų metų susipažinau su labai daug žmonių, kai kurie tapo gerais draugais. Labai myliu savo nuolatinius klientus. Žmonės, kurie mane pažįsta ar yra nors kartą bendravę, žino, kad labai daug kalbu. Rasti bendrą kalbą su puodelio kavos užsukusiais žmonėmis man visiškai nesunku. Daugumą klientų pažįstu, žinau, kokią kavą jie mėgsta. Jaučiu, kad ir klientai myli mane. Dažnai lepina smulkiomis dovanėlėmis. Praeitą savaitę atnešė šokolado, kad praskaidrintų dieną. Esu gavusi ir gėlių. O kartą, kai blogai jaučiausi ir vis tiek teko dirbti, klientai atnešė namie paruoštos imbiero arbatos.

– Ko reikia norint tapti geru baristu?

– Šis darbas tikrai nėra lengvas, kaip kartais gali pasirodyti iš šalies. Mano manymu, žmogus, norintis tapti baristu, turi būti atsakingas, komunikabilus ir darbštus. Žinoma, pasiryžęs daug išmokti.

– Kaip sekėsi perprasti šio darbo subtilybes?

– Dirbti bariste pradėjau atsitiktinai, pasiūlius draugei. Iš  pradžių nelabai gilinausi į kavos pasaulį, nes turėjau atsiminti daug techninės informacijos, skirtingų kavos rūšių receptų. Laikui bėgant, pamilau šį darbą, pamačiau, kad kavos pasaulis kupinas įdomybių. Baigusi vyr. baristo mokymus ir pažiūrėjusi du specialius filmus, kavos subtilybėmis susidomėjau dar labiau.

– Kas svarbiausia ruošiant kavą?

– Svarbiausia yra nepriekaištingas espresas ir gerai išplaktas, tinkamos temperatūros pienas. Šie dalykai yra privalomi norint paruošti skanią kavą. Be to, labai svarbu kiekvieną kavos puodelį ruošti su meile. O jeigu baristas turi sugebėjimų, ant kavos galima nupiešti įvairiausių piešinėlių (latte art). Man patinka žmonių reakcija, kai kavos puodelyje pamato širdelę. Jei klientas atkreipia dėmesį į ją, pabrėžiu, kad kava ruošta su meile. Kliento šypsena garantuota!

– Kokia tavo mėgstamiausia kava?

– Prieš pradėdama dirbti kavos nemėgau. Jeigu ir gerdavau, tai tik saldžius kavos gėrimus, kuriuose net kofeino nesijausdavo. Dabar mano mėgstamiausias – stiprus espresas su švelniai plaktu pienu (flat white), nors anksčiau jo net pakęsti negalėjau. Kartais šaltas, kartais – su sojų ar kokosų pienu, bet dabar geriu tik stiprų espresą su švelniai plaktu pienu. Tai mažesnis stipresnės kavos puodelis su mažesne pieno puta. Jau daug klientų supažindinau su flat white, daugelis dabar tik ją ir geria.

– Kokią kavą rekomenduotum šaltam rudens vakarui?

– Žinoma, pastarąją! Rekomenduočiau ir sezoninę, dabar visame pasaulyje labai išpopuliarėjusią moliūgų skonio latę (pumpkin spice latte) arba standartinę latę su skrudintų riešutų sirupu.

– Ar įmanoma pasigaminti skanią kavą namuose? Kaip?

– Tikrai įmanoma! Vertėtų nusipirkti jau sumaltos skirtingų regionų pupelių kavos. Jeigu yra galimybė, siūlyčiau pirkti kavos pupeles ir sumalti kiekvieną kartą prieš ruošiant. Dabar toks didelis kavos pasirinkimas, kad kiekvienas gali surasti patinkantį skonį.

Rudeninė kava su cinamonu

Maltos kavos pagal poreikį,

juodo šokolado plytelės,

kokosų arba migdolų pieno,

cinamono prieskonių.

Kaip įprastai, maltą kavą užpilkite karštu vandeniu. Rekomenduojama 2–3 arbatinius šaukštelius užpilti 100 ml vandens. Jeigu mėgstate saldintą kavą, įmeskite tirpti juodo šokolado skiltelę. Puiki cukraus alternatyva. Pieną pilkite tik pašildytą, vietoj paprasto pieno pabandykite kokosų arba migdolų pieną. Kavą apibarstykite cinamono prieskoniais, galite papuošti cinamono lazdelėmis. Cinamonas suteiks jūsų kavai rudens aromato, be to, jis naudingas sveikatai.


Kokią kavą pasirinkti?

Pataria Paulina Palaikytė, viena geriausių baristų Lietuvoje, kavos ruošimo čempionatų dalyvė.

Arabiką ar robustą? Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į kavos pupelių rūšį. Nors jų pasaulyje yra daugiau nei 60, populiariausios ir labiausiai vertinamos – arabikos ir robustos. Arabikos pupelės pasižymi švelnia rūgštele, maloniais poskoniais ir turi perpus mažiau kofeino nei robustos. Robustos pupelių kava stipresnė energizuojančio poveikio atžvilgiu, jos skonis sodresnis. Vis dėlto arabikos pupelės daug populiaresnės, sudaro net 75 proc. visos pasaulyje užauginamos kavos. Viena iš populiariausių maltos kavos rūšių gaminama iš arabikos ir robustos pupelių mišinio.

Kiek paskrudintą? Ant maltos kavos pakuočių nurodoma skalė nuo 1 iki 10 žymi kavos pupelių skrudinimo lygį, kuris skirstomas į lengvą, vidutinį, vidutinį tamsų ir tamsų. Skrudinant pupeles išsiskiria aliejai, lemiantys intensyvesnį, sodresnį, kartesnį kavos skonį. Todėl lengvo skrudinimo kava yra spalvingesnė skonio ir aromatų atžvilgiu, tamsaus skrudinimo – aštresnė, kartesnė. Priešingai, nei dažnai manoma, kartesnė ir aštresnė, arba kitaip – tamsesnio skrudinimo kava nėra stipresnė kofeino atžvilgiu.

Juodą kavą (crema) ar espresą? Besimėgaujantieji kava iš tam skirtų aparatų renkasi kavos pupeles. Šios dažniausiai skirtos vadinamajai crema arba espreso kavai ruošti. Crema – juoda kava be priedų, padengta lengva puta. Šias kavos pupeles turėtų rinktis mėgstantieji paprastą juodą arba amerikietišką kavą, kurią gauname juodą kavą praskiedę karštu vandeniu. Pavyzdžiui, amerikiečiai ir suomiai, išgeriantys daugiausia kavos, geria amerikietišką, kuri nėra tokia stipri kaip juoda  kava. Mėgstantiesiems espreso kavą arba tokius kavos gėrimus, kaip kapučinas ar latė, geriausia rinktis kavos pupeles, skirtas ruošti espresui, kurios vienas arba du puodeliai ir yra gėrimų su pienu pagrindas. Šios pupelės – tamsiai skrudintos, tad ir intensyvaus skonio.

Tirpią ir liofilizuotą? Tirpi kava iš esmės yra kavos koncentratas. Ji nėra nei blogesnė, nei geresnė už maltą, tiesiog pagaminimo būdas kitoks. Ruošiant tirpią kavą, tos pačios kavos pupelės yra skrudinamos, sumalamos, užplikomos vandeniu, o taip paruošta kava yra džiovinama, pašalinant skystį ir išgaunant kavos koncentratą. Šiandien galima rasti liofilizuotos tirpiosios kavos, arba kitaip – džiovintos šaltyje, kurios granulės savo forma primena kristalus. Liofilizuota kava itin vertinama, nes jos pagaminimo būdas leidžia geriau išsaugoti kavos savybes – aromatą ir skonį.


Kaip laikyti kavą?

Labai svarbu atkreipti dėmesį, kaip kavą laikome namuose. Aliejai, išsiskiriantys kavos pupeles skrudinant, netinkamai laikant produktą greitai išsivėdina, dėl to nukenčia kavos skonis ir kvapas.

Svarbu net ir tai, kokiame aukštyje kava laikoma: laikant per aukštai ją gali paveikti virtuvėje kylantys garai, per žemai – drėgmė, todėl geriausia ją laikyti sandariai uždarytą nuošalioje tamsioje spintelėje, vidutiniame aukštyje.

Kavą svarbu laikyti atokiau nuo kitų produktų, mat ji turi savybę sugerti į save kvapus.

Kavą verčiau pirkti mažesniais kiekiais ir suvartoti greičiau: maltą kavą – per mėnesį, o kavos pupeles – per tris mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pati geriausia Emutė ever! tikrai labai myli klientus, o kas svarbiausia žino ką pasiūlyti, net iš pirmo žvilgsnio pamačius nuotaiką :P Mylimiausia!

Anksčiau

Anksčiau portretas
vadinosi barmenas, dabar baristas. Ir piliečiui pastaba. Ne visi darbdaviai yra mokesčių mokėtojai. Jei esi verslininkas tada taip,bet jei esi biudžetininkas esi toks mokesčių mokėtojas ir gavėjas atlyginimo,kaip ir eilinis darbuotojas.

Pilietis

Pilietis portretas
kiekviename darbe yra reikalinga atsakomybe ir pareigingumas,jeigu nori būti geru darbuotojų , tarnautojų.Taciau tokie reikalavimai keliami privačiame versle o valdininkai , tarnautojai tokių taisyklių nesilaiko, nors kiekvienas iš jų yra išlaikomas mokesčių mokėtojų, darbdaviai yra mokesčių mokėtojai.Todel kiekvienas pilietis , kam moka pinigus, turi būti ne prašytojas,o reikalauti ,kaip darbdavys.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių