Sunkiai sergančio vaikino mama prašo pagalbos: reikia pirmos grupės kraujo

Į „Kauno dienos“ redakciją kreipėsi stipriai nukraujavusio hemofilija sergančio vaikino mama, kuriam reikalingas pirmos grupės kraujas. „Kreipiamės į geros valios žmones: padėkite, jūsų kraujo reikia ne tik mūsų sūnui“, – donorų pagalbos prašė moteris. Medikai teigia, kad vasarą donorų kraujo ypač trūksta.

Ėmė skaudėti šoną

Hemofilija – sunki paveldima liga. Hemofilija sergančio žmogaus kraujas kreša kur kas lėčiau arba visai nekreša, todėl kai kuriais atvejais savaime ar po nedidelės traumos prasideda nekontroliuojamas kraujavimas.

Šia liga sergančio 21 m. vaikino mama Irma pasakojo, kad sūnus buvo išvykęs į Vokietiją, ten dirbo, kai užėjo stiprūs skausmai – prieš dvi savaites ėmė skaudėti šoną. „Iš pradžių jis tuos skausmus bandė ignoruoti – norėjo atidirbti visą trijų mėnesių laikotarpį, kuriam išvažiavo. Deja, skausmai tapo nepakeliami – nusprendė grįžti. Mikroautobusu važiavo beveik parą laiko, jo būklė vis blogėjo“, – pasak Irmos, naktį iš šeštadienio į sekmadienį parvažiavęs sūnus iš mikroautobuso pats nebeišlipo – jį išnešė bendrakeleiviai.

„Jis buvo netekęs sąmonės. Kol atvažiavo greitoji, gaivinome, darėme širdies masažą. Greitoji sūnų iš karto nuvežė į Kauno klinikas, ten jis skubiai operuotas. Pasirodo, jam buvo prasidėjęs vidinis kraujavimas. Sūnus vis dar Kauno klinikų reanimacijoje. Kadangi sūnus yra netekęs labai daug kraujo, jam gyvybiškai svarbu jo perpilti. Tačiau iš gydytojų sužinojome, kad donorinio kraujo labai trūksta“, – sunkiai rinkdama žodžius pasakojo Irma.

Pasirodo, jam buvo prasidėjęs vidinis kraujavimas. Sūnus vis dar Kauno klinikų reanimacijoje.

Sergančio vaikino kraujo grupė – pirma (arba nulinė). Laimei, tos pačios kraujo grupės yra visi jo šeimos nariai – jie jau aukojo kraujo. Tačiau, pasak Irmos, to neužtenka. „Kreipiamės į visus geros valios žmones: padėkite, jūsų kraujo reikia ne tik mūsų sūnui“, – nelikti abejingais ragino moteris.

Dažniausiai pasitaikanti

Kauno klinikų Kraujo centro Donorų organizatorė Kristina Bervinskaitė patvirtino, kad trūksta visų kraujo grupių kraujo, tačiau šiuo metu ypatingai reikia pirmos (arba nulinės) grupės kraujo. Tai dažniausiai pasitaikanti kraujo grupė, todėl šios grupės kraujo ir prireikia daugiausiai.

„Vasarą donorų kraujo ypač trūksta. Ligonių, kuriems prireikia kraujo perpylimų, skaičius vasarą išlieka tas pats, tačiau šiuo metų laiku dėl atostogų sumažėja donorų – mažiau kraujo paaukojama. Prašome žmonių nepamiršti, kad donorų kraujo reikia ir vasarą“, – į gyventojus kreipėsi K.Bervinskaitė.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Pagrindiniai reikalavimai donorui – jis turi turėti asmens dokumentą ir būti sveikas, tai yra, neturėti temperatūros, nesloguoti, ir pan. Taip pat ateinantis donuoti kraujo žmogus turi būti lengvai pavalgęs ir atsigėręs daugiau nei įprasta skysčių.

Atlieka tyrimus

Prieš donuojant kraują, atliekami potencialaus donoro kraujo tyrimai, nustatantys jo kraujo grupę, hemoglobino kiekį kraujyje. Jei jis nėra labai žemas, paimamas donorinis kraujas. Po kraujo donacijos atliekami tyrimai, kuriais nustatoma, ar asmuo neserga hepatitais B ir C, sifiliu, ar nėra užsikrėtęs ŽIV. Jei šių ligų pėdsakų kraujyje neaptinkama, toks kraujas yra pripažįstamas tinkamu naudoti perpylimams.

Kauno klinikose kasdien atliekama per 150 operacijų, kurių metu neretai prireikia perpilti kraują. Donorų kraujas nuolat reikalingas onkologinėmis bei hematologinėmis ligomis sergantiems pacientams, gimdyvėms bei žmonėms, patekusiems į nelaimingus atsitikimus – po sunkių traumų, nudegimų ir kt. „Pasaulyje kol kas nėra sukurta pilnaverčių pakaitalų kraujo komponentams, o sunkiai sužeistiesiems, sergantiesiems donorų kraujo reikia nuolatos ir skubiai, todėl kviečiame nelikti abejingais“, – skelbia Kauno klinikų Kraujo centras.

Kauno klinikų Kraujo centro darbo laikas:

I,III,V  8 – 18 val.

II,IV 9. – 19 val.

VI 9 – 15 val.

Telefonas pasiteiravimui: (8 37) 78 73 72



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reik manyt , kad

Reik manyt , kad portretas
"Gudriajam" Vladui ar jo artimiesiems niekada neptireiks . O jei ir prireiks , jie GARBINGAI ATSISAKYS.

Anonimas

Anonimas portretas
Tikriausiai nesate susidūrę su tokia situacija, jai taip nusišnekate. Žmonėms tikrai reikia kraujo, būkit suprantingi

Anonimas

Anonimas portretas
Visas donoru kraujas isveztas i Vokietija. Kauno , Vilniaus daktaru mafija varo kraujo afera su Vokietija. Gerus pinigus gauna. Sako paspausim ant muziku gerasirdiskumo tai jie prileis kraujo tiek kiek reikia. Ir dar sako kad sia afera BUTINA kuo griezciausia slepti o kas isplepes - ZUDYTI.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių