Medikai apie Kauno klinikose atsidūrusius du kūdikius: sukrėsti galima ir netyčia

Per pastarąsias dienas į Kauno klinikas atvežti du kūdikiai su sukrėsto vaiko sindromo simptomais. Medikai įspėja: sukrėsto vaiko sindromas gali pasireikšti nebūtinai dėl to, kad jis buvo mušamas ar specialiai stipriai purtomas. Tokios pasekmės gali atsirasti ir jei vaikui springstant tėvai jį gelbėdami papurto arba tiesiog džiaugdamiesi juo mėto.

Kauno klinikų Vaikų ligų intensyviosios terapijos skyriaus gydytojos Birutės Šinkūnienės teigimu, šiam sindromui būdinga, kad nėra išorinių traumos požymių. „Tačiau dažniausiai atsiranda kraujosrūvos smegenyse. Jos dažniausiai atsiranda tarp kietojo ir voratinklinio smegenų dangalo. Taip pat atsiranda kraujosrūvos akių dugnuose“, – perspėjo gydytoja.

Supurtyto vaiko sindromo pasekmės liūdnos: po jo pasireiškia įvairūs liekamieji reiškiniai. „Statistika tokia, kad kas penktas miršta, o kurie išgyvena, gali likti įvairūs neurologiniai sutrikimai: aklumas, regos sutrikimas, arba kurtumas, arba vystymosi sutrikimai, tiek motorikos, tiek protinis, labai įvairūs liekamieji reiškiniai. Toks vaikas gali blogiau vaikščioti“, – įspėjo gydytoja.

Medikai įspėja: sukrėsto vaiko sindromas gali pasireikšti nebūtinai dėl to, kad vaikas buvo mušamas ar specialiai stipriai purtomas. Tokios pasekmės gali atsirasti ir jei vaikui springstant tėvai jį gelbėdami papurto.

 

 

„Kūdikio galva sudaro apie trečdalį kūno, jo smegenys labiau vandeningos, o kaklo raumenys – silpni. Jei vaikas pakratomas arba kai springsta paėmus už kojų, arba tiesiog dėl nepaaiškinamų priežasčių, tokio kūdikio smegenys daužosi į priekinę ir užpakalinę kaukolės sienelę. Tada atitrūksta kraujagyslės ir išsilieja kraujas į smegenis“, – aiškino B.Šinkūnienė.

Statistika tokia, kad kas penktas miršta, o kurie išgyvena, gali likti įvairūs neurologiniai sutrikimai: aklumas, regos sutrikimas, arba kurtumas, arba vystymosi sutrikimai, tiek motorikos, tiek protinis, labai įvairūs liekamieji reiškiniai.

Pasak gydytojos, supurtyti kūdikį tėvai gali ir dėl informacijos trūkumo, nežinodami apie galimą pavojų, ir iš bejėgiškumo: „Kai kurie tėvai kaip raminimo priemonę tai naudoja, kartais tai yra beviltiškumo išraiška, kai vaikas verkia. Rizikos grupė yra tie vaikai, kurie neramūs, kuriems pilvo diegliai, dažniausiai pasireiškiantys nuo 3 savaičių iki 3 mėnesių kūdikiams, ir tėvai nežino, kaip nuraminti.“

B.Šinkūnienė įspėja, kad sukrėsto vaiku sindromu gali baigtis ir tarsi nekaltas kūdikio pamėtymas į orą, ką kai kurie tėveliai mėgsta daryti: „Kadangi kūdikio kaklo raumenys silpni, mėtant irgi gali daužytis smegenys į kaukolės sieneles ir būti panašios jau minėtos pasekmės.“

Pasak gydytojos, per metus į Kauno klinikas Vaikų ligų intensyviosios terapijos skyrių atvežamas vienas kitas kūdikis su sukrėsto vaiko sindromu. „Mes matome tik aisbergo viršūnę, nes pas mus patenka tik sunkios būklės vaikai“, – sakė B.Šinkūnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kai kas nutinka vaikuciams nevisada islieki protingai mastantis ,zmogus supanikuoji ir galima padaryti klaida gelbstint savo vaiko gyvybe,pati zinau ka tai reiskia blaivus protingas mastantis niekaip negali islikt tokioje situacijoje kai matai kad tavo vaikui bloga ,tik aciu tiems kad kurie nepasimeta tokioje baisioje situcijoje,ir pirma reakcija buna kitokia kai paemus vaika i rankas matai kad vaikas gesta o nezinai ka daryt .veiksmas tokioje situacijoje gali viska sugadint kai supanikuoji.ir tas papurtimas is nezinojimo ir panikos gali viska sugadinti,,aciu dievui kad ir supanikavau bet begau pagalbos prasyt ir taip atsirado zmoniu kurie padejo visa gyvenima busiu jiems dekinga,taigi reziume pirma reikia zinot kas nutiko o paskui kalt prie kryziaus...

Daiva

Daiva portretas
Po gimdymo manau vaikui ir gali likti pasekmių.Juk juos ir papurto kad įkvėptų oro,.Kaip kūdikis atmerkia akis,juk būna,ir akių tinklainės pakraujave.Baisu,kaip vėliau ieškoma kaltu šeimoje.

Anonimas

Anonimas portretas
Manyčiau,kad iš tarybinės medicinos galėtumėm kai ką ir susigrąžinti,pvz.naujagimio vystymą,vystant bent iki 3mėn.kol sutvirtėja kaklo raumenys,ir pats jau bando nulaikyti galvutę.Tokių netyčinių atv.nebūdavo.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių