J. Šiugždinienė apie Celofano pasisakymą abiturientų išleistuvėse: tai daugiau nei nesusipratimas

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį internetas tiesiog ūžia: Kauno VDU „Rasos“ gimnazijos abiturientų šventėje į gyvenimą išeinantiems mokiniams kalbą sakė teistas ir dabar teisiamas Antanas Kandrotas, save vadinantis Celofanu. Apie įvykį pasisakė ir švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Ministrai nusivylę

„Mane nustebino ir nuliūdino įvykis Kauno VDU „Rasos“ gimnazijos abiturientų šventėje“, – tokia mintimi savo įrašą socialiniame tinkle pradėjo ministrė.

„Kaip jau žinoma, čia abiturientus sveikino vienas tėvų Antanas Kandrotas. Kaip skelbiama žiniasklaidoje, A.Kandroto atžvilgiu pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl finansinių machinacijų, teisme nagrinėjamos trys baudžiamosios bylos, kuriose vienas iš kaltinamųjų yra A.Kandrotas.

Tad suteikti tokiam asmeniui sakyti sveikinimo žodį gyvenimo kelią besirenkantiems jaunuoliams, kas turėtų įkvėpti ir motyvuoti jaunuolius – daugiau nei nesusipratimas.

Tai neatsakingas poelgis prieš abiturientus ir jų tėvus bei visą švietimo bendruomenę“, – teigė J.Šiugždinienė.

 

 

Jos įrašas socialiniame tinkle „Facebook“ sulaukė daug dėmesio ir komentarų. Buvo nemažai tokių, kurie tikino, jog Celofanui žodis abiturientų šventėje neturėjo būti suteiktas, nes dabar gavosi labai dviprasmiška žinutė, kuri pasiųsta mokyklą baigusiems jaunuoliams. Internautai svarstė, ar tikrai tokią reputaciją turintis žmogus gali dalytis patirtimi.

Tai neatsakingas poelgis prieš abiturientus ir jų tėvus bei visą švietimo bendruomenę.

Bėda su autoritetais?

Kiek anksčiau apie šią kalbą taip pat socialiniame tinkle „Facebook“ nusivylimą išreiškė ir kultūros ministras Simonas Kairys, kuris, kaip ir J.Šiugždinienė, yra kaunietis.

„„VDU „Rasos“ gimnazija išleistuvių proga išleidžia į tribūną Celofaną. Direktorius prašė nepolitikuoti, bet minėto veikėjo kalba net baisesnė už politikavimą. Mano Alma Mater VDU, gimnazija, kurioje ne kartą esu buvęs, kas darosi?! Čia taip norima įkvėpti jaunuolius? Kaune tokia bėda su autoritetais? Tarp visų moksleivių tėvų nebuvo nei vieno, kuris bent su teisėsauga neturėtų problemų?“ – klausė S.Kairys.

Primename, kad feisbuke sklinda vaizdai, kuriuose užfiksuotos įvairios šios gimnazijos abiturientų atestatų įteikimo šventės akimirkos.

„Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijos 12-okų išleistuvėms sveikinimo kalbą „serviruoja“ labai spalvinga persona. Tikiu, jog ten sėdintys jauni žmonės supranta šio asmens daroma žalą ypač sunkiu pandemijos laikotarpiu ir nepasiduoda provokacijoms“, – socialiniame tinkle, pasidalijęs vaizdu su minėtu išleistuvių momentu, pasisakė vienas kaunietis.

Abituriento tėvas

„Rasos“ gimnazijos direktorius Artūras Sakalauskas portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad A. Kandrotas sakė kalbą per išleistuves. Jos vyko šiandien, ketvirtadienį.

„Jis yra vieno mūsų abituriento tėvas. Jo sūnus baigė mūsų mokyklą“, – teigė A. Sakalauskas.

Kodėl būtent šiam vyrui suteiktas žodis? „Tai su politika niekaip nesusiję. Tiesiog ta moteris, kuri turėjo kalbėti, atsisakė paskutinę minutę. Užtai auklėtojos pasiūlė kitam tėvui. Net nežinau, ar auklėtojos pasiūlė, ar jis pats pasisiūlė. Politikos jo kalboje nebuvo“, – užtikrino gimnazijos vadovas. A. Kandrotas buvo vienintelis per šventę pasisakęs tėvų atstovas. „Nu jo, gal čia negerai išėjo“, – pokalbio pabaigoje pripažino gimnazijos vadovas. Jis teigė, jeigu būtų žinojęs visus faktus apie šį kalbos sakytoją, „ko gero“ nebūtų sutikęs su tokia kandidatūra. „Smulkmenų nežinau, bet žinau, kad jis šiuo metu yra ant bangos“, – dėstė direktorius.

Teistas ir teisiamas

Kaunietis A. Kandrotas už finansinius nusikaltimus jau yra teistas ir šiuo metu vėl teisiamas. Kauno apygardos teisme šiuo metu nagrinėjamos trys su juo susijusios bylos.

„Kauno diena“ rašė apie Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pradėtus ikiteisminius tyrimus, kuriuose šešėlinė prekyba naftos produktais vykdyta, panašu, prisidengiant ties bankroto riba balansuojančiomis įmonėmis.

Daugiau nei 5 tūkst. tonų dyzelino ir daugiau nei 700 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių valstybei – tokia įtariama A.Kandroto nusikalstamos schemos kaina minima bent jau vienoje byloje. Teistas ir bausmę Pravieniškių pataisos namuose-kolonijoje atlikęs A.Kandrotas į nusikalstamą veiką, manoma, įtraukė ir daugiau asmenų.

Panašių aferų modelis tyrėjams gana gerai žinomas. Degalai perkami, tarkime, Vokietijoje su nuliniu pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifu. Deklaruojama, kad parduoti degalai buvo, tarkime, Rumunijoje. Tačiau tiriant tokio tipo aferas tampa aišku, kad jokių rumunų nėra, kad greičiausiai degalai buvo parduodami Lietuvoje. Šešėlinio versliuko uždarbis – valstybei nesumokėti mokesčiai, kadangi tai sudaro kone pusę degalų kainos, tai ir dalytis, akivaizdu, yra ką, mat įsigytų degalų kiekiai skaičiuojami dažniausiai tonomis.

„Jei susimokėtų mokesčius, jiems nieko neliktų, o jie parduoda kažkam nemokėdami mokesčių. Tas kažkas parduoda jau su priskaičiuotais mokesčiais ir atsiskaito su jais. Kadangi pagrindinę kainą ir sudaro PVM bei akcizas. Tie pinigai nemaži, dalytis turbūt yra ką“, – apie nusikalstamą modelį ir iš to uždirbamus pinigus „Kauno dienai“ yra sakęs prokuroras O.Vasiliauskas.

Šiam kauniečiui teko ragauti ir laisvės atėmimo įstaigos duonos. Apklausų metu A.Kandrotas tyrėjams yra prisipažinęs, kad 2014 m. pradžioje, jam atliekant bausmę pataisos namuose, pasiekė informacija, jog yra parduodama įmonė „Stelažai LT“. Kalint Pravieniškėse, gali būti, ir kilo idėja minimą įmonę panaudoti galimai nusikalstamam šešėliniam degalų verslui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau pamiršot

Jau pamiršot portretas
O kur Masiulis?

Kauno diena apsigimeliu provokacijos ziniu sklaida

Kauno diena apsigimeliu provokacijos ziniu sklaida portretas
Teistuma galima prirasyti bet kam, bet ksda, bet kaip. Tai juoda politine propoganda naudojama is jav demokratiniu isssgggamelliu knygu.

Sakalauskai

Sakalauskai portretas
Norėtumėme pasisakyti per rugsėjo 1-mosios šventę jūsų vadovaujamoje gimnazijoje, kadangi siekiame į savo gretas patraukti kuo daugiau perspektyvių jaunuolių. Lauksime kvietimo. “Daktaras”, “Kamuolys”, “Agurkas”, “Asilas” “ Beždžionė” ir kiti Pravieniškių kolonijos gyventojai
VISI KOMENTARAI 67

Galerijos

Daugiau straipsnių