Institucijos apie izoliacijos sutrumpinimo laiką informavo skirtingai?

Iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą sugrįžusi kaunietė Asta sutriko pradėjusi aiškintis, kada ji gali baigti izoliaciją. Karštojoje koronaviruso linijoje ir Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC) ji teigia gavusi skirtingą informaciją.

Laiką leido kieme

Rugsėjo pabaigoje Asta sėdo į lėktuvą Londone ir parskrido į Kauną. "Prieš skrisdama pasiskaičiau lietuviškoje žiniasklaidoje, kad aštuntą izoliacijos dieną atlikus COVID-19 tyrimą, jei jis neigiamas, praėjus dešimčiai izoliacijos dienų galima ją baigti – nereikia laukti visų keturiolikos dienų. Taigi, susiplanavau Lietuvoje kiek daugiau nei dviejų savaičių atostogas: pamaniau, kad izoliacijos laiką praleisiu tėvų name, kur galėsiu įsikurti atskirame kambaryje ir daug laiko praleisti gryname ore – kieme, su tėvais ir kitais šeimos nariais bendraudama saugiu 2 m atstumu", – pasakojo Didžiojoje Britanijoje gyvenanti kaunietė.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Ji iš anksto užsiregistravo ir seniai lauktiems vizitams pas gydytojus, odontologą. Asta džiaugėsi izoliacijos vietai pasirinkusi tėvų namus, kur dažnai galėjo būti kieme – orai buvo puikūs. Septintą izoliacijos dieną moteris paskambino į Koronos karštąją liniją. Pasak kaunietės, operatorė informavo, kad ji testą galės pasidaryti nemokamai ir patvirtino: jei aštuntą izoliacijos parą atlikto COVID-19 tyrimo rezultatas bus neigiamas, izoliaciją ji galės baigti po dešimties parų. "Operatorė sakė, kad tokiu atveju turėsiu apie tai informuoti NVSC. Taip pat pasiteiravo, kada tiksliai grįžau, ir apskaičiavo, kada išeina aštunta para. Šiai dienai mane ir užregistravo testui atlikti", – pasakojo pašnekovė.

Nusprendžiau, kad po dešimties parų galiu laisvai palikti izoliacijos vietą. Taip ir padariau. Tik nežinau, ar teisingai pasielgiau, ar vis dėlto už tokį elgesį man grėsė bauda.

Atsakymą gavo greitai

Atlikti PGR metodo tyrimo moteris nuvažiavo į mobilųjį patikros punktą Kaune. Tyrimo atsakymą SMS žinute gavo gana greitai – nepraėjus nė parai. "Atsakymas nudžiugino – kaip ir tikėjausi, sužinojau, kad COVID-19 nesergu. Tada paskambinau į NVSC pranešti, kad testas neigiamas ir kad noriu baigti saviizoliaciją, – prisiminė Asta. – Čia laukė netikėtumas: atsiliepusi moteris pasakė, kad reikia užpildyti tam tikrą formą internete. Atsidariusi minėtą formą, radau "Prašymą leisti palikti izoliavimosi vietą". Nustebau – čia buvo rašoma tik apie išimtinius ir labai svarbius atvejus, kai asmeniui leidžiama tik trumpam ir tik konkrečiai nustatytam laikui palikti izoliacijos vietą."

Anketoje buvo prašoma nurodyti konkrečią priežastį, dėl kurios prašoma leidimo palikti izoliavimosi vietą. Ir išvardytos konkrečios priežastys, dėl kurių tokio leidimo būtų galima prašyti.

Priežastys minėtos tokios: dalyvauti artimo žmogaus laidotuvėse, savo vestuvėse, nuvykti atlikti COVID-19 tyrimą, į valstybės institucijas ar įstaigas dėl su darbu susijusių dokumentų, ir panašiai.

Nežinojo, kaip elgtis

Asta prisipažino sutrikusi, iš Koronos karštosios linijos ir NVSC gavusi skirtingą informaciją.

"Sutrikau ir nežinojau, kaip elgtis. Planavau aplankyti keletą giminių, draugų, nueiti pas gydytojus, pas odontologę. Tačiau jei būčiau leidusi izoliacijoje keturiolika dienų, nebūčiau spėjusi į planuotus vizitus pas gydytoją ir kiti planai tų kelių laisvų dienų Lietuvoje būtų žlugę. Net pradėjau domėtis, kokio dydžio bauda gresia už izoliacijos taisyklių nesilaikymą. Pusę nakties nemiegojau svarstydama, kaip pasielgti", – prisipažino pašnekovė.

Internete moteris susirado Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintas Asmenų, sergančių COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), asmenų, įtariamų, kad serga COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), ir asmenų, turėjusių sąlytį, izoliavimo namuose, kitoje gyvenamojoje vietoje ar savivaldybės administracijos numatytose patalpose taisykles. Jose rado patvirtinimą apie tai, kad, esant tokiai kaip jos situacijai, dešimtą dieną galima baigti izoliaciją. "Dar pasitariau su giminaičiais ir nusprendžiau, kad po dešimties parų galiu laisvai palikti izoliacijos vietą. Taip ir padariau. Tik iki šiol nežinau, ar teisingai pasielgiau, ar vis dėlto už tokį elgesį man grėsė bauda", – prisipažino kaunietė.

Sutrumpinti ar palikti?

NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė "Kauno dienai" patvirtino: jei sąlytį turėję asmenys (tokiais laikomi visi, grįžę iš šalių, įtrauktų į paveiktų šalių sąrašą), atvykę ar grįžę iš užsienio nori sutrumpinti izoliavimosi laiką iki dešimties dienų, ne anksčiau kaip aštuntą izoliavimosi dieną atlikto COVID-19 ligos tyrimo rezultatas turi būti neigiamas. Be to, izoliacijos laikotarpis trumpinamas iki dešimties dienų, NVSC gavus informaciją iš ESPBI IS (e.sveikatos informacinės sistemos internete – red. past.) apie gautą nurodytu laikotarpiu atlikto tyrimo neigiamą rezultatą.

Jei asmuo nori sutrumpinti izoliacijos laikotarpį, turi pildyti prašymą internete. Užpildęs šį prašymą, gauna iš NVSC specialisto patvirtinimą, kad izoliavimosi laikotarpis sutrumpinamas iki dešimties dienų.

Į klausimą, kodėl asmeniui, paskambinusiam į NVSC informuoti apie dešimtą parą jam besibaigsiančią izoliaciją, buvo liepta internete pildyti "Prašymo leisti palikti izoliavimosi vietą" formą, neatsakė, tik patikslino, kad asmuo tokiu atveju turi pildyti kitą formą.

"Jei asmuo nori sutrumpinti izoliacijos laikotarpį, turi pildyti prašymą internete https://nvsc.lrv.lt/lt/visuomenei/nvsc.lrv.lt/sutrumpinti. Užpildęs šį prašymą, gauna iš NVSC specialisto patvirtinimą, kad izoliavimosi laikotarpis sutrumpinamas iki dešimties dienų", – teigė A.Valaikienė.

Pasak jos, forma "Prašymas leisti palikti izoliavimosi vietą" internete https://nvsc.lrv.lt/leidimas pildoma kitais atvejais.

A.Valaikienės teigimu, grįžęs iš užsienio ir turėjęs izoliuotis asmuo, gavęs aštuntą izoliacijos dieną atlikto COVID-19 testo neigiamą rezultatą, pasibaigus dešimtai izoliacijos dienai, prieš palikdamas izoliacijos vietą turi NVSC apie tai informuoti, internete užpildydamas minėtą formą dėl izoliacijos sutrumpinimo. Vis dėlto NVSC atstovė pripažino: jei asmuo apie tai NVSC neinformuoja, bauda jam neskiriama.

Tačiau ar, užpildžius prašymą internetu sutrumpinti izoliacijos laiką, minėtam asmeniui automatiškai sutrumpinama izoliacija iki dešimties parų, ar dar reikia laukti atsakymo iš NVSC dėl to, ar izoliacija tikrai sutrumpinama? Į šį klausimą A.Valaikienė atsakė, kad asmuo atsakymo laukti neprivalo, tačiau NVSC gavus prašymą informuoja, kad izoliacija sutrumpinta.

Kaip baudžiama už izoliacijos taisyklių nesilaikymą?

NVSC primena, kad, nesilaikant Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo ar Taisyklių reikalavimų dėl izoliavimo, asmeniui gali būti taikoma:

1. Administracinė atsakomybė – pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 45 straipsnį Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą asmenims nuo 60 iki 1500 eurų.

2. Baudžiamoji atsakomybė – pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 277 straipsnį, priklausomai nuo padarinių. Taip pat pagal padarinius gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė už nusikaltimus, numatytus Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso XVIII skyriuje "Nusikaltimai žmogaus sveikatai".

3. Civilinė atsakomybė – turtinė prievolė, atsirandanti dėl žalos, kuri nesusijusi su sutartiniais santykiais. Kiekvienas asmuo turi pareigą laikytis tokio elgesio taisyklių, kad savo veiksmais (veikimu, neveikimu) nepadarytų kitam asmeniui žalos. Žalą, padarytą asmeniui, turtui, o įstatymų numatytais atvejais – ir neturtinę žalą, privalo visiškai atlyginti atsakingas asmuo. Jeigu fizinis asmuo suluošintas ar kitaip sužalota jo sveikata, tai už žalą atsakingas asmuo privalo nukentėjusiam asmeniui atlyginti visus šio patirtus nuostolius ir neturtinę žalą.

Administracinių nusižengimų teiseną pradeda, administracinių nusižengimų tyrimą atlieka ir administracinių nusižengimų protokolus surašo NVSC, policija ar kitos įgaliotos institucijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R.

R. portretas
Pliotkų lygio straipsnis.

kaip dar imanoma buti tokiam durnam zmogui :D

kaip dar imanoma buti tokiam durnam zmogui :D portretas
ir dar reikalingas straipsnis apie kiekviena ziople?

kairė nežino, ką daro dešinė

kairė nežino, ką daro dešinė portretas
Blogai, kad Lietuvoje veryganas pristeigė visokių viršininkėlių, kurie tarpusavyje nederina darbų, kažin ar patys suvokia, ką daro, viskas vyksta chaotiškai, tai draudžia, tai atšaukia ir t.t. O ką daryti eiliniam žmogui, kurį vis gąsdina baisinėmis baudomis?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių