Teismas nerado įrodymų, kad nuteistasis iš ligoninės pabėgo dėl jos vadovo kaltės

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas patenkino Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktoriaus Ramūno Šilobrito skundą ir panaikino jam skirtą tarnybinę nuobaudą – papeikimą.

Kalėjimų departamento direktorius praėjusių metų lapkričio 23 dieną skyrė R. Šilobritui tarnybinę nuobaudą – papeikimą – už netinkamą Laisvės atėmimo vietų ligoninės vadovo pareigų vykdymą, lėmusį nuteistojo pabėgimą iš ligoninės tų pačių metų rugpjūčio 21 dieną.

Pasak Kalėjimų departamento, įstaigos vadovas neorganizavo ir nekontroliavo, kad jam pavaldūs pareigūnai tinkamai įgyvendintų jo paties nurodymą vietoj apsaugos bokštelių įrengti kitas nuteistųjų apsaugas priemones.

Nors šis nurodymas nebuvo įvykdytas, R. Šilobritas su kitais jam pavaldžiais atsakingais pareigūnais priėmė sprendimą Laisvės atėmimo vietų ligoninėje neskirti fizinės apsaugos bokštelyje, taip sudarydamas sąlygas nuteistajam pabėgti.

Nepakanka duomenų teigti, jog jis padarė tarnybinį nusižengimą, taigi tarnybinė nuobauda (papeikimas) paskirta neteisėtai.

Teismas, išnagrinėjęs šią administracinę bylą, konstatavo, kad R. Šilobritas savo veiksmais ar neveikimu nepažeidė jokių teisės aktų.

Teismas pažymėjo, kad Laisvės atėmimo vietų ligoninė 2020 metų kovą informavo Kalėjimų departamentą, jog daugumoje ligoninės korpusų bei įstaigos perimetro ruožuose būtina atnaujinti morališkai ir technologiškai pasenusias vaizdo stebėjimo sistemas. Atnaujinus ir įdiegus apsaugos perimetro inžinerines technines priemones būtų galima panaikinti fizinę apsaugą ir pareigūnus paskirti į priežiūros postus saugumui užtikrinti. Esant galimybei prašyta skirti reikalingas priemones arba lėšų joms įsigyti.

Duomenys apie prašomas lėšas, nurodant konkrečios priemonės pavadinimą ir jai įdiegti reikalingą pinigų sumą, Kalėjimų departamentui teikti ir anksčiau. Kad lėšos buvo skirtos ir nepanaudotos prašomiems tikslams, nenustatyta.

Teismo įsitikinimu, Kalėjimų departamento kaltinimas, kad dėl plane numatytos, bet neįgyvendintos priemonės pabėgo nuteistasis, nepagrįsta jokiais pakankamais įrodymais ir duomenimis.

„Nagrinėjamoje byloje Kalėjimų departamentas neįrodė, kad buvo faktinis ir teisinis pagrindas pareiškėjui skirti tarnybinę nuobaudą – papeikimą, kadangi nepakanka duomenų teigti, jog jis padarė tarnybinį nusižengimą, taigi tarnybinė nuobauda (papeikimas) paskirta neteisėtai ir nepagrįstai“, – teigiama teismo pranešime.

Teismas taip pat panaikino Kalėjimų departamento direktoriaus įsakymą, kuriuo R. Šilobritas buvo nušalintas nuo pareigų nuo pernai rugsėjo 11-osios iki lapkričio 10-osios.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių