Teismas nepakeitė bausmės senolę parke nužudžiusiai moteriai

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį paliko 12 metų laisvės atėmimo bausmę senolę Verkių parke nužudžiusiai ir jos kūną padegusiai moteriai.

Tokią bausmę jai pernai lapkričio gale skyrė Vilniaus apygardos teismas, šį nuosprendį buvo apskundusi tiek nuteistoji, tiek prokuroras.

Kaip BNS informavo teismo atstovė Vilma Budėnienė, nei viename iš skundų nebuvo ginčijama nuteistosios kaltė, nusikaltimo padarymo aplinkybės ar veikos kvalifikavimas bei priteisti turtinės ir neturtinės žalos dydžiai.

Senolę nužudžiusi moteris apeliaciniu skundu prašė jai skirti mažiausią įmanomą – aštuonerių metų – laisvės atėmimo bausmę, nes, jos manymu, pirmosios instancijos teismo paskirta bausmė yra per griežta.

Nuteistoji nurodė nusikaltusi pirmą kartą bei pabrėžė, kad nebuvo nustatytas jos polinkis daryti naujus nusikaltimus, ji turi tvirtus socialinius ryšius su vaikais, tėvais, buvusiu sutuoktiniu.

Valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras skunde teigė, kad Vilniaus apygardos teismas nepagrįstai nustatė, kad nuteistoji nuoširdžiai gailėjosi dėl nusikaltimo ir tai pripažino lengvinančia aplinkybe, todėl jai turėtų būti skiriama 14 metų laisvės atėmimo bausmė.

Skundus nagrinėję teisėjai abu juos atmetė ir pažymėjo, kad Apeliacinis teismas bausmę gali keisti tik tuomet, jei nustatoma, kad pirmosios instancijos teismas skyrė aiškiai per griežtą ar aiškiai per švelnią bausmę.

„Atsižvelgiant į visas jau aptartas aplinkybes, teisėjų kolegijos nuomone, nuteistajai paskirta laisvės atėmimo bausmė negali būti vertinama nei kaip aiškiai per švelni, nei kaip aiškiai per griežta“, – rašoma teismo nutartyje.

Apygardos teismas trims nužudytos moters vaikams priteisė iš viso 50 tūkst. eurų neturtinės žalos – 25 tūkst. eurų priteista nužudytosios dukrai, sūnums – 15 ir 10 tūkst. eurų. Ši nuosprendžio dalis nebuvo pakeista.

Dėl nužudymo nuteista moteris taip pat kaltinta dėl palaikų išniekinimo bei dokumentų klastojimo, tačiau dėl pirmosios veikos ji buvo išteisinta, o nagrinėjant antrąją teismas nusprendė, kad ji neužtraukia baudžiamosios atsakomybės.

Bylos duomenimis, 1933 metais gimusi moteris buvo nužudyta 2019 metų liepos 17 dieną, nuteistoji popieriui pjauti skirtu peiliuku jai sudavė mažiausiai 41 smūgį į įvairias kūno vietas. Vėliau nužudytos senolės kūnas apipiltas degiu skysčiu ir padegtas.

Nusikaltimu įtariamą 1981 metais gimusią moterį policijos pareigūnai sulaikė tą pačią dieną. Pirmuosius dešimt ikiteisminio tyrimo mėnesių ji neigė įvykdžiusi žmogžudystę.

Teisme nužudymu kaltinta moteris prisipažino padariusi nusikaltimą, teigė pastaruosius 12 metų periodiškai besigydžiusi psichiatrinėse įstaigose ir sakė, kad pastarasis pusmetis iki įvykio jai buvo ypatingai sunkus. Tikslios nužudymo priežasties ji negalėjo nurodyti.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsigalioja nedelsiant, tačiau gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Žudikė atrodo kaip dobrovolskos sesuo dvynė. Tiesiog priklausantis panašumas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių