Teismą pasiekė prekyba poveikiu kaltinamo valdininko byla

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos prokuratūra Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje prekyba poveikiu kaltinamas buvęs Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vyriausiasis patarėjas Ž. P.

Kaltinimai prekyba poveikiu, turto iššvaistymu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu pareikšti verslininkei K. K. Kaltinimai prekyba poveikiu pareikšti ir dviem juridiniams asmenims - įmonėms, kurių direktore ir vienintele akcininke buvo K. K.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, duomenimis, Ž. P. kartu su dviejų įmonių savininke K. K. galimai sukūrė nusikalstamą korupcijos schemą, pagal kurią verslininkei buvo sudarytos sąlygos laimėti agentūros vykdomus viešųjų pirkimų konkursus. Už tai verslininkė atsilygindavo Ž. P. dovanų kuponais, kurių bendra vertė viršijo 8 400 eurų.

Tyrimo duomenimis, Ž. P. nuo 2015 m. sausio iki tų pačių metų rugpjūčio mėnesį iš verslininkės K. K. savo ir kitų asmenų naudai paėmė kyšį. Už tai jis pažadėjo paveikti agentūroje dirbančius valstybės tarnautojus, kad šie kuo skubiau sudarytų sąlygas laimėti kelis agentūros organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus K. K. vadovaujamoms įmonėms. Šios įmonės laimėjo tris agentūros skelbtus viešųjų pirkimų konkursus, kurių bendra vertė siekė 127 tūkst. eurų.

Atsilygindama K. K. kaip kyšį Ž. P. neatlygintinai davė vienos degalinės degalų kortelę, kelių prekybos centrų bei sporto klubo dovanų čekius, kurių bendra vertė viršijo 8 400 eurų. Šiais dovanų čekiais naudojosi ne tik Ž. P., bet ir jo šeimos nariai.

Verslininkė K. K., būdama dviejų įmonių direktorė, pirkdama dovanų čekius naudojo įmonių lėšas. Daugiau kaip 8 400 eurų ji skyrė ne įmonių pajamoms uždirbti, o šias dovanų čekiams panaudotas lėšas įtraukė į įmonių reprezentacinių sąnaudų nurašymo aktus, dėl ko jos vadovaujamos įmonės patyrė nuostolių.

Taip pat ji, būdama direktorė, apgaulingai tvarkė įmonių buhalterinę apskaitą, todėl negalima iš dalies nustatyti veiklos, turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Kaltinimai prekyba poveikiu pareikšti ir K. K. vadovaujamoms įmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių