Prokuroras apskundė sprendimą atleisti nuo atsakomybės Seimo nario patarėją

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos prokuratūra penktadienį pranešė apskundusi teismo sprendimą atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės už rinkimų pažeidimus buvusią parlamentaro, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nario Česlavo Olševskio patarėją Aną Ancevič.

Pasak prokuratūros, pernai gruodį Vilniaus regiono apylinkės teismas A. Ancevič pripažino kalta dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, skyrė jai 4 tūkst. eurų baudą, tačiau sausio pradžioje A. Ancevič teismui pateikė prašymą atleisti ją nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Vasario pradžioje Vilniaus regiono apylinkės teismo teisėjas konstatavo, kad pernai spalio 11 dieną, vykstant Seimo rinkimams, A. Ancevič, turėdama tikslą papirkti, už atlygį pasiūlė keturiems vyrams balsuoti už jos nurodytą politinę partiją ir kandidatą.

Teismas tuomet ją pripažino kalta dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise ir atleido ją nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, skyrė vienerių metų laidavimo terminą ir baudžiamąją bylą nutraukė.

Kaltinamosios pareiškimai dėl gailėjimosi yra nulemti asmeninių interesų bei galimos grėsmės prarasti darbą, o tai leidžia pagrįstai abejoti jos nuoširdumu.

Anot prokuratūros, apeliaciniame skunde dėl šio sprendimo nurodoma, kad teismas netinkamai taikė būtinąsias atleidimo nuo atsakomybės sąlygas – asmuo visiškai pripažino savo kaltę, gailisi padaręs nusikaltimą bei yra pagrindas manyti, kad jis laikysis įstatymą ir nedarys naujų nusikalstamų veikų.

Prokuroro teigimu, kaltės pripažinimas dažnai būna susijęs su gailėjimusi, tačiau nėra tapatus jam.

„Kaltinamosios pareiškimai dėl gailėjimosi yra nulemti asmeninių interesų bei galimos grėsmės prarasti darbą, o tai leidžia pagrįstai abejoti jos nuoširdumu. Jo nuomone, anksčiau dirbusi Seimo nario patarėja, kaltinamoji negalėjo nesuvokti nusikalstamos veikos padarymo pasekmių“, – aiškinami prokuroro argumentai.

Prokuratūra taip pat pažymėjo, kad A. Ancevič veiklą teismas įvardijo atsitiktinio pobūdžio, tačiau ikiteisminio tyrimo metu liudytojai nurodė, kad dar keletą dienų iki rinkimų ji tarėsi ir dėl nuvežimo į rinkimų vietą, ir dėl to, už ką balsuoti.

„Prokuroro nuomone, tokia situacija, kai kaltininkas išvengia bet kokių realių teisinių pasekmių, ne tik formuoja nebaudžiamumo nuotaikas, bet ir neužtikrina nusikalstamų veikų prevencijos“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Apeliaciniu skundu prokuroras prašo A. Ancevič skirti 4 tūkst. eurų baudą.

Portalas delfi.lt anksčiau rašė, kad darbą Seime palikusią patarėją Č. Olševskio komandoje pakeitė į parlamentą naujai kadencijai neišrinktas LLRA-KŠS narys Zbignevas Jedinskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Kokiomis nuostatomis vadovaujasi teismas, jeigu už tokį rimtą nusikaltimą – Rinkimų įstatymo pažeidimą siekiant klastoti rinkimų rezultatą – atleidžia pagal laidavimą?!

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
ar Lietuvoje yra teisėsauga..........stebuklas??????????
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių