Prieš teismą stos iš Kinijos parsiųstomis medžiagomis neteisėtai vaistus gaminusi grupuotė

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį perdavė Vilniaus apygardos teismui nagrinėti aštuonių kaltinamų asmenų, veikusių organizuotoje grupėje, baudžiamąją bylą dėl dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytų žmogaus augimo hormono somatropino ir anabolinių androgeninių steroidų grupei priskiriamų medžiagų kontrabandos, neteisėto disponavimo, platinimo, dokumentų klastojimo.

Asmenys kaltinami ir dėl neteisėtos farmacinės veiklos vykdymo, neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis, sukčiavimo, neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo, pinigų plovimo, svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimo.

Manoma, kad nusikaltimus asmenys vykdė apie dvejus metus.

Tyrimo duomenimis, organizuotos grupės nariai iš Kinijos įsigydavo įvairias medžiagas, skirtas anaboliniams steroidams, žmogaus augimo hormonams ir vaistams gaminti, taip pat šioms medžiagoms gaminti skirtą įrangą ir priemones, skirtas išpilstyti, sudėti, supakuoti jau pagamintiems produktams.

Prekes į Lietuvą jie atsigabendavo naudodamiesi siuntų gabenimo paslaugas teikiančių įmonių paslaugomis, specialiai užmaskuodami šių prekių pavadinimus, vengdami muitinės kontrolės. Vilniaus mieste ir rajone specialiai tam tikslui įrengtose laboratorijose ir gamybinėse patalpose iš kontrabandos būdu atsigabentų medžiagų, įtariama, organizuotos grupės nariai gamino anabolinius steroidus, žmogaus augimo hormonus ir psichotropinius vaistus. Pasak prokuroro, buvo sukurtas ir medžiagų platinimo tinklas.

Tyrimui vadovavusio Europos deleguotojo prokuroro Vytauto Kukaičio teigimu, kaltinamieji, siekdami, jog jų pagamintų produktų pakuotės nesiskirtų nuo originalių prekių, manoma, specialiai tam tikslui maketuodavo arba įsigydavo sumaketuotas su išgalvotais anabolinių steroidų pavadinimais dėžutes. Pakuotės su klastotais anaboliniais steroidais buvo labai panašios į originalių maisto papildų ar anabolinių steroidų ir žmogaus augimo hormonų originalias gamyklines pakuotes užsienyje.

Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad kaltinamieji iš savo veiklos ne mažiau nei 40 tūkst. eurų gavo nusikalstamu būdu ir toliau naudojo – reinvestuodavo nusikalstamoje schemoje.

Kaltinamieji veikė ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu. Didelės apimties ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių