Kyšius ėmę muitininkai lieka nuteisti: turės sumokėti po beveik 17 tūkst. eurų baudas

Apeliacinis teismas atmetė už kyšių ėmimą nuteistų penkių Vilniaus teritorinės muitinės muitininkų skundus.

Nuteistieji Pavelas Brazauskas, Gražina Kavaliūnienė, Vygantas Kručkas, Vida Rauluškevičiūtė ir Sigita Žlabienė turės sumokėti skirtas beveik po 17 tūkst. eurų baudas.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi baudžiamąją bylą apeliacine tvarka, atmetė dėl kyšininkavimo nuteistų penkių buvusių ar šiuo metu nuo pareigų nušalintų muitinės pareigūnų ir jų gynėjų apeliacinius skundus, trečiadienį pranešė bylos tyrimui vadovavusi prokuratūra.

Teikdami apeliacinius skundus, nuteistieji ir jų gynėjai prašė juos išteisinti arba sušvelninti jiems skirtas bausmes.

Vilniaus apygardos teismas 2019 metais muitininkus nuteisė už kyšių ėmimą 2014–2016 metais.

Pareigūnai rinko neteisėtas, niekuo nepagrįstas rinkliavas – pinigus, kuriuos sunešdavo į bendrą kasą ir vėliau pasidalindavo.

Bylos duomenimis, Vaidotų geležinkelio poste įforminant muitinės deklaracijas, iš muitiniam tikrinimui dokumentus pateikusių asmenų, dažniausiai muitinės tarpininkų, pareigūnai rinko neteisėtas, niekuo nepagrįstas rinkliavas – pinigus, kuriuos sunešdavo į bendrą kasą ir vėliau pasidalindavo tarpusavyje.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija, atmesdama nuteistųjų skundus, nurodė, kad nuteistieji padarė apysunkį tyčinį nusikaltimą, nusikalstami veiksmai buvo gerai organizuoti, neteisėtas atlygis už muitinės procedūrų atlikimą buvo imamas pakankamai ilgą laikotarpį.

Teisėjų kolegijos nuomone, už padarytą nusikalstamą veiką nuteistiesiems paskirtos bausmės tiek savo rūšimi (bauda), tiek dydžiu neprieštarauja teisingumo ir proporcingumo principams, padės įgyvendinti bausmės tikslus bei negali būti vertinamos kaip aiškiai per griežtos.

Po Apeliacinio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių