Cigarečių kontrabandininkai muitinei turės atlyginti beveik pusės milijono eurų žalą

Lietuvos apeliacinis teismas patenkino prokuratūros apeliacinį skundą ir iš nuteistųjų už cigarečių kontrabandą  Vilniaus teritorinės muitinės naudai priteisė virš 421 tūkst. eurų turtinei žalai dėl nesumokėtų mokesčių atlyginti.

Po šio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo, civilinio ieškinio vykdymo užtikrinimas nukreiptas į nuteistiesiems ir jų sutuoktinėms priklausantį turtą, į jį buvo apribotos jų nuosavybės teisės, penktadienį pranešė prokuratūra.

Vilniaus teritorinės muitinės civilinis ieškinys iš dalies buvo tenkintas praėjus 12 metų po nusikaltimo.

Dar 2009 metų vasarą Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai netoli Lavoriškių kelio posto sulaikė du vilkikus su kontrabandinėmis cigaretėmis: viename jų buvo 800 dėžių rusiškų cigarečių „Imperial Classic“, kitame rastas panašus kiekis dėžių cigarečių „Jing Ling“. Sulaikyto cigarečių krovinio vertė siekė 1,16 mln. eurų.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyti ir tuo metu vienų iš stambiausių muitinių nusikaltimų organizatoriai.

2017 metais Vilniaus apygardos teismas kaltais dėl dalyvavimo organizuotoje grupėje gabenant cigarečių kontrabandą bei neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis pripažino Artūrą Tamulionį ir Valdą Vabolį.

Jiems teismas skyrė 11 tūkst. 298 eurų baudas. Kadangi vykstant ikiteisminiam tyrimui A. Tamulionis buvo suimtas 171 parą, nuspręsta, kad jis jau atliko bausmę.

Per tyrimą už grotų 27 paras praleidęs V. Vabolis valstybei turėjo sumokėti 9 tūkst. 904 eurus, iš jo teismas nurodė išieškoti ir beveik 62 tūkst. eurų – vieno vilkiko, kuriuo buvo gabenamos akcizinės prekės, vertę.

Kiti du asmenys, kuriems buvo pateikti kaltinimai dėl kontrabandos ir neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, pirmosios instancijos teismo buvo išteisinti. Vilniaus apygardos teismas atmetė ir Vilniaus teritorinės muitinės pateiktą 873 tūkst. eurų civilinį ieškinį, kuriuo buvo prašoma atlyginti dėl šių nusikaltimų atsiradusią valstybei nesumokėtų mokesčių (akcizo ir PVM) sumą.

Lietuvos apeliacinis teismas 2019 metais iš dalies tenkino prokuroro skundą ir dar vieną asmenį – Darių Bironą – pripažino kaltu dėl dalyvavimo organizuotoje grupėje gabenant cigarečių kontrabandą. Teismas jam skyrė 5 tūkst. 649 eurų) baudą. Apeliacinės instancijos teismas paliko galioti pirmosios instancijos nuosprendžio dalį, kuria buvo atmestas Vilniaus teritorinės muitinės civilinis ieškinys.

Siekdamas, kad būtų tenkintas civilinis ieškinys ir išieškota valstybės dėl nesumokėtų mokesčių patirta žala, Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Lietuvos Aukščiausiajam Teismui pateikė kasacinį skundą.

2020 metų vasarį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas prokuroro kasacinį skundą tenkino ir bylos dalį dėl civilinio ieškinio perdavė nagrinėti iš naujo apeliacine tvarka.

Lapkričio 24 dieną Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai išsprendė klausimą dėl Vilniaus teritorinės muitinės pateikto civilinio ieškinio.

Teisėjų kolegija atsižvelgė į prokuroro apeliaciniame skunde nurodytus argumentus ir, be kita ko, konstatavo, jog, pagal Bendrijos muitinės kodekso nuostatas, skola muitinei atsiranda neteisėto prekių įvežimo momentu.

„Įvežtos cigaretės Lietuvos muitinėje nebuvo deklaruotos ir nebuvo sumokėti importo mokesčiai (akcizas, PVM), todėl valstybei buvo padaryta turtinė žala dėl negautų pajamų (mokesčių) ir tam neturi reikšmės aplinkybė, kad cigaretės buvo konfiskuotos ir vėliau sunaikintos“, – paskelbė teismas.

Apeliacinis teismas iš dalies tenkino byloje pareikštą Vilniaus teritorinės muitinės civilinį ieškinį ir iš trijų už muitinius nusikaltimus nuteistųjų solidariai priteisė 421 tūkst. eurų turtinei žalai atlyginti.

Ankstesniu nuosprendžiu nuteistieji buvo įpareigoti atlyginti kontrabandinių cigarečių saugojimo ir sunaikinimo išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artūras

Artūras portretas
Komedijos. Muitinė patyrė žalą. Štai ką reiškia būti suvarytam suklastojus referendumą į eurosojūzą. Nenustebsiu jei ir byla suklastota. Lietuvoje tai įprasta.

tomas

tomas portretas
musu teismai visiskai nupuso . auksciausias teismas senai yra pasisakes kad akcizo negali taikyti nes sunaikintos cigaretes o cia vel isnaujo baudzia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių