Byla dėl įtariamos stambaus masto korupcijos Santaros klinikose – teisme

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai korupcinio pobūdžio nusikaltimais pareikšti septyniolikai fizinių ir juridinių asmenų.

Kyšininkavimu kaltinami VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų vieno padalinio buvęs vadovas ir buvusi darbuotoja, kaltinimai papirkimu pareikšti vienuolikai asmenų, dirbusių privačiose kompanijose. Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai papirkimu pareikšti ir keturiems juridiniams asmenims.

Ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Centrinės tyrimų valdybos pareigūnai.

Anot prokuratūros pranešimo, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Santaros klinikų vieno padalinio buvęs vadovas R. J. K., būdamas valstybės tarnautojas, 2017–2018 m. iš juridinių asmenų, siekiančių laimėti klinikų vykdomus viešuosius pirkimus, reikalaudavo neteisėto finansinio atlygio, kuris būtų pervedamas kaip parama Santaros klinikoms ir jo paties vadovaujamai asociacijai.

R. J. K., vykdydamas jam patikėtas funkcijas bei pasinaudodamas jam suteiktais įgaliojimais, pats ir per jam pavaldžius asmenis, įtariama, sudarydavo išskirtines sąlygas laimėti Santaros klinikų viešuosius pirkimus įmonėms, pažadėjusioms skirti finansinę paramą.

Kyšių, užmaskuotų kaip parama, dažniausiai būdavo reikalaujama iš informacinių technologijų kompanijų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, privačios bendrovės, su kurių atstovais buvo tariamasi dėl paramos ar iš kurių jos reikalaujama, laimėjusios viešuosius pirkimus, kyšius, kaip paramos formą, pervesdavo R. J. K. vadovaujamai asociacijai ir Santaros klinikoms. Prašoma tokios paramos suma vidutiniškai sudarydavo apie 3 procentus viešojo pirkimo vertės. Tyrimo duomenimis, R. J. K. reikalautos ar susitartos kaip kyšis priimti paramos suma jo vadovaujamos asociacijos ir Santaros klinikų naudai viršijo 80 tūkst. eurų, iš kurių apie 20 tūkst. eurų buvo gauta kaip parama asociacijai ir Santaros klinikoms, apmokėtos sąskaitos už suteiktas paslaugas, kaip kyšis taip pat priimti ir kiti materialinę vertę turintys daiktai.

Manoma, kad dalis paramos galėjo būti naudojama ne pagal paskirtį, o asmeniniams kai kurių Santaros klinikų atstovų poreikiams tenkinti. Kyšių, užmaskuotų kaip parama, dažniausiai būdavo reikalaujama iš informacinių technologijų kompanijų.

Sudėtingo ir didelės apimtiems ikiteisminio tyrimo metu buvo apklausti 95 asmenys, atliktos 56 kratos, baudžiamąją bylą sudaro 96 tomai.

Baudžiamajame kodekse už kyšininkavimą, jei kyšio vertė didesnė negu 250 MGL, numatyta atsakomybė – laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų, už papirkimą – bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Susodinkit visus

Susodinkit visus portretas
Pati valdžia pavertė medikus kombinatoriais. Visos įstaigos bankrote. Ar tai gali būti normalioje valstybėje. Ir svarbiausia, kad kaltų nėra? Vien už tokios sistemos organizavimą ne vienas ministras turi sėdėti cypėje. Bet STT - tokia situacija yra normali. Jiems reikia dar daugiau suardyti paslaugas. STT dirba KGB metodais ir tik vykdo užsakymus.

Idomiausias pasaulio teismas

Idomiausias pasaulio teismas portretas
Viska matys kitaip??????

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
kaip tokius žemė nešioja , maža maža ir vis maža
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių