Vilniuje rasto asbesto žala aplinkai – apie 30 mln. eurų: ministras kreipsis į prokuratūrą

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto pakraštyje aptiktos apie 10 tūkst. tonų asbesto atliekų sukuria apie 30 mln. eurų žalą aplinkai, antradienį pranešė Aplinkos ministerija.

Pasak Aplinkos apsaugos departamento (AAD) laikinojo direktoriaus Raimondo Sakalausko, tokią žalą gamtai sudaro minėtas aplinkoje pašalintų pavojingų atliekų kiekis.

„Dabar pirmas mūsų uždavinys – išsiaiškinti kaltininkus“, – teigė AAD vadovas.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas žada kreiptis į prokuratūrą kaltininkams surasti.

„Pirma išsiaiškinsime su Vilniaus miestu, kaip tokia padėtis nemokamai suteiktame sklype apskritai galėjo susidaryti. Antra, Vilniaus regiono atliekų tvarkymo centro prašysime lengvatinio tarifo šioms asbesto atliekoms civilizuotai pašalinti sąvartyne. Ir trečia, rengsime ieškinį prokuratūrai“, – pranešime cituojamas ministras.

Dabar pirmas mūsų uždavinys – išsiaiškinti kaltininkus.

Sostinėje atradus kenksmingas statybines medžiagas, dabartinis sklypo valdytojas turės pateikti AAD geoinžinerinių tyrimų ataskaitą ir atliekomis užterštos teritorijos sutvarkymo planą. Pirmiausia bus išmatuoti taršos rodikliai, vietomis atkasant žemę ir nustatant, kokiame plote palaidotos šiferio atliekos, o tuomet pašalinta pati tarša.

Preliminari tokių darbų sąmata – apie 2 mln. eurų.

AAD vertinimu, Rasų seniūnijoje maždaug šešių metrų gylyje gali būti palaidota apie 10 tūkst. tonų asbesto turinčios senų stogų dangos.

Ministerijos duomenimis, Vilniaus regiono nepavojingų atliekų sąvartyne, tuo tarpu, per metus leidžiama pašalinti ne daugiau kaip 2,5 tūkst. tonų asbesto turinčių atliekų.

Aplinkos ministerijos feisbuko nuotr.

„Štai kur keliavo nuo vilniečių stogų nuimta sveikatai pavojinga danga“, – sako teritorijoje antradienį apsilankęs S. Gentvilas.

Be leidimo pašalintas šiferio atliekas atkasė industrinį parką plėtojanti bendrovė „Liepgerta“.

Aplinkos ministras teigia, kad atliekų šalinimo kur papuola problemą padės spręsti netrukus įsigaliosiantis atliekų tvarkytojų civilinės atsakomybės draudimo instrumentas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pernai teko nuvezti į Kauno Lapių savartiną nedidelį kiekį šiferio ,o siaube ,koks kalnas ten seno šiferio kuri traiško su traktoriumi ,kad būtų galima daugiau sumesti ,juk jis traškomas dulka ir tas dulkes vėjas neša . Ar Kaune šiferis nekenksmingas

stiebas

stiebas portretas
žiauriai kieta istorija užkabinta, apie tai kaip rubikonas 2011 - 2014 atliekas slepė :-) Tik, istroija randa Sakalauskas kuris 2014 metais ir išdavė rubikams TIPK leidima. Gal tas Sakalauskas ir Grigeo isdavė, tai manau jis istorijų žino ir daugiau. Piguva kažkokia. Daugiau iš ministro tikėtasi

Anonimas

Anonimas portretas
juk tarybiniu laiku namuose silumos trasos vamzdziai apklijuoti asbestu ir uzdazyti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių