A. Zuokas suskubo paaiškinti situaciją: J. Meko daiktai priklauso fondui

  • Teksto dydis:

Kilus skandalui dėl buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko namuose rastų per 100 dėžių su įvairiais menininko Jono Meko daiktais, situaciją suskubo paaiškinti pats politikas.

Supainiojo centrą su fondu

A. Zuokas tvirtina, kad rasti daiktai priklauso Jono Meko fondui, dėžėse sudėti ne meno kūriniai, o knygos ir žurnalai apie kiną ir jo istoriją.

Buvęs Vilniaus meras sako, kad saugomos knygos, kino projektorius buvo skirtas Fluxus ministerijos projektui Gedimino pr. Vilniuje, kur planuota įrengti juostinio kino centrą.

„LT vyksta fluxus performansas. Ir, matau, turiu pareigą paaiškinti. Mielai, tai darau, nors ir esu ne Lietuvoje. Vilniaus miesto savivaldybėje ne visi turi minimalų kultūrinį išsilavinimą bei teisines žinias, bet būtent tokie ir tinka fluxus gatvės pokštams. Pirma, R. Šimašius ir administracijos direktorius neskiria Vilniaus miesto savivaldybės įstaigos „Jono Meko vizualinių menų centro“ JMVMC , nuo privačios VŠĮ „Jono Meko fondas“ JMF. Todėl iš Užugio g. 30 paimtos dėžės, kuriose – ne meno kūriniai, o knygos bei žurnalai apie kiną ir jo istoriją, priklauso būtent Jono Meko fondui. Kaip ir kiti artefaktai iš Fluxus ministerijų Vilniuje ir Kaune laikotarpio. Todėl kuo skubiau grąžinkite į vietą, kas ne jums priklauso. Ir saugiai. Antra, ir arkliui aišku, kad galima perskaityti ant dėžių adresą: Užupio 30, Jono Meko fondas, o Remigijus ir Povilas turėtų skirti įstaigą, kurių jų pavaldume, o kuri yra privati. Trečia, minėtos knygos, kino projektorius buvo skirtas Fluxus ministerijos projektui Gedimino pr. Vilniuje, kur planavau įrengti juostinio kino centrą. Ketvirta, minėtos knygos ir artefaktai nieko bendro neturi su VMS įsigyta „FLUXUS kolekcija 2007“, kuri aprašyta ir inventorizuota saugoma savivaldybės, kuri buvo inventorizuota ir tikrinta to pačio R. Šimašiaus administracijos bent 2 kartus. Sveikinimai Agnei, kuri savo gimtadienio proga surengė puikų fluxus performansą. Ir sandėliuko nereikėjo pačiai valyti, tai padarė Vilniaus miesto savivaldybė. Gaila, jie fluxus pokšto, atrodo, nesuprato...“ – situaciją dėl rastų J. Meko daiktų paaiškino A. Zuokas.

Sveikinimai Agnei, kuri savo gimtadienio proga surengė puikų fluxus performansą. Ir sandėliuko nereikėjo pačiai valyti, tai padarė Vilniaus miesto savivaldybė.

Situacija – komiška

Situacija dėl buvusio sostinės mero A. Zuoko namuose trečiadienį rastų menininko Jono Meko daiktų yra komiška, teigia viešosios įstaigos Jono Meko fondo vadovas Edgaras Stanišauskas.

Jo teigimu, A. Zuokienės sostinės savivaldybei perduoti JAV gyvenusio lietuvių kilmės menininko Jono Meko daiktai priklauso fondui. Jie saugoti Zuokų namuose, nes daugiau nebuvo kur, dabar teisininkai rengia raštą savivaldybei, kad jie būtų grąžinti.

„Neapskaityti tie daiktai turtiškai, tačiau teisininkai šiandien ruošia savivaldybei kreipimąsi, kad parvežtų viską atgal, nes situacija – komiška“, – BNS sakė E. Stanišauskas.

Apie maždaug 100 rastų dėžių, skirtų viešajai įstaigai Jono Meko fondui, savivaldybei trečiadienį pranešė A. Zuoko žmona, sostinės tarybos narė Agnė Zuokienė.

Reaguodamas į tai sostinės meras R. Šimašius atleido viešosios įstaigos Jono Meko vizualiųjų menų centro vadovą Gintarą Sodeiką.

Šis sako su rastais daiktais neturįs nieko bendro. Tai tvirtina ir E. Stanišauskas.

„Sumaišė centrą su fondu, manau, nes ten ant dėžių net parašyta – J. Meko fondas. Kuriozinė situacija, net nesuprantu, kodėl savivaldybė dalyvauja tokiuose procesuose“, – stebėjosi viešosios įstaigos vadovas.

Jis teigė, kad rasti daiktai į Lietuvą atkeliavo prieš maždaug dešimt metų ir saugoti A. Zuoko namuose Vilniuje, laukiant progos panaudoti.

„Tiesiog paprašėme tuos daiktus kažkur padėti. Tai nėra lobynas, ten yra daug knygų, daug kasečių, projektorius, plakatų. Buvo norima daryti kino biblioteką, kino salę ir daryti „Fluxus“ kambarį iš plakatų, tačiau „Fluxus“ ministerijos nėra, tai neturime, kur dėti“, – BNS sakė E. Stanišauskas.

„Čia yra J. Meko padovanoti daiktai, jis juos padovanojo fondui“, – pridūrė jis.

Dvi viešosios įstaigos

Trečiadienį A. Zuoko namuose rasti J. Meko daiktai priklauso 2008 metais įkurtai viešajai įstaigai J. Meko fondui, viena iš dviejų jo steigėjų kaip tuometinė viešosios įstaigos „Azzara“ vadovė buvo A. Zuokienė.

 

 

J. Meko fondui kaip ir viešajai įstaigai „Azzara“ šiuo metu vadovauja E. Stanišauskas, jis pastarosios įstaigos vairą perėmė būtent iš A. Zuokienės.

Paklaustas, ar A. Zuokienė galėjo žinoti apie A. Zuoko namuose Užupyje saugomus ir trečiadienį rastus daiktus, E. Stanišauskas susilaikė nuo atsakymo.

„Žinokit, aš galvoju, kad nenoriu komentuoti. Čia kažkokie vidiniai reikalai ir mes tiesiog įtraukti į tai, nes tai gana privatus reikalas“, – sakė E. Stanišauskas.

A. Zuokienė ir A. Zuokas šiuo metu išgyvena skyrybų procesą.

Tuo metu viešąją įstaigą J. Meko vizualiųjų menų centras 2007 metais įsteigė sostinės savivaldybė. Vienas centro tikslų – kaupti J. Meko ir Jurgio Mačiūno kūrybinę medžiagą.

Anksčiau trečiadienį BNS šio centro vadovas G. Sodeika, kurį R. Šimašius skubiai atleido, teigė, kad visa centrui priklausanti J. Meko kolekcija saugoma tik centro patalpose.

„Centras savo pilną, skaitytą, inventorizuotą ir audituotą pilnai bei nuodugniai 2015 metais kolekciją saugo pas save, ir nė vienas kolekcijos elementas, nė vienas vienetas nėra kur nors kitur“, – sakė G. Sodeika.

Vilniaus savivaldybė Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekciją įsigijo 2007 metais už 13 mln. litų (šiuo metu tai būtų 3,8 mln. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastaba

Pastaba portretas
Artėja rinkimai. Abiejų Liberalių partijų vadai užpulti siekiant juos apšmeižti.. aišku kieno darbas..

Zosė

Zosė portretas
O man į domu , kiek dėžių abonentui padovanos krikštatėvis adamkus? Ir dar įdomu, ar "sąžiningoji" zuokulienė nenorėjusi namuose laikyti nesąžiningas dėžes, papasakos kaip sąžiningu būdu jie įsigijo Vilniaus širdyje antrus valdovų rūmus.

Anonimas

Anonimas portretas
tai, Zuokas, reikia suprasti yra centras, o savivaldybe yra privatininke. tai ko cia nesuprasti, todel ir fondas pas Zuoka. toks vaizdas, kad su Simasium nesutare, del kainos.kokiam zmogui reikia buti, kad neskirtum meno kuriniu nuo knygu ir zurnalu. o kokiai kategorijai priklauso knygos ir kinas? ar Zuokas nusimano tik apie arklius?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių