Vilnius po karantino kultūrą žada gaivinti 1 mln. eurų injekcija

Vilniaus savivaldybė kultūros atsitiesimui po karantino žada skirti per 1 mln. eurų, taikyti įvairias lengvatas kultūros įstaigoms.

Be jau anksčiau priimtų sprendimų, antradienį pristatytame plane kovai su koronaviruso pandemijos pasekmėmis numatyta skirti finansinę paramą kultūrinėms ir kūrybinėms industrijoms, iš dalies kompensuoti atšauktus renginius. Jau anksčiau nuspręsta neatšaukti kultūros renginių organizatorių finansavimo, laikinai naikinamo nuomos mokesčio kultūros įstaigoms, suteikto lankstumo naujoms kultūros formoms (kaip autokinui).

Taip pat numatoma vienkartinė parama scenos menams, atleidimas nuo rinkliavų, švietimo įstaigų įtraukimas į kultūrines edukacijas, festivalių stiprinimas vietiniais kūrėjais. Iš viso pagalbai kultūros sektoriui numatyta per dvi dešimtis priemonių.

Šį planą trečiadienį tvirtins savivaldybės taryba.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad kultūra yra „daugeliu atveju irgi ekonomikos sritis“, tačiau ji yra jautresnė nei kitos šakos – anot jo, iš savivaldybės įstaigos „Go Vilnius“ analizės matyti, jog kultūros sektorius yra vienas iš labiausiai paveiktų dėl koronaviruso.

„Jei nieko nebus daroma, labiausiai tikėtini yra bankrotai arba visiški žlugimai. Atsitiesimo laikas yra gana ilgas, tuo tarpu miesto gyvybingumui, kūrybiškumui, miesto konkurencingumui ateityje tai – kertinė sritis“, – spaudos konferencijoje sakė R. Šimašius.

„Todėl kultūrai siūlome nemažai priemonių, kai kurios jų susijusios ir su finansinėmis išmokomis, dotacijomis, kurių planuojame maždaug iki milijono. Taip pat tai susiję su tam tikromis lengvatomis, atleidimais nuo mokesčių, viešųjų erdvių suteikimais“, – pridūrė meras.

Detalizuotame plane įtraukta jau numatyta galimybė kultūros renginių organizatoriams perkelti renginių datą, pakeisti jų formą ar veiklas, panaudoti iki trečdalio projekto lėšų administravimo išlaidoms, o atvejais, kai projektus finansuoja savivaldybė, įsipareigojama kuo greičiau išmokėti lėšas.

400 tūkst. eurų – muzikos ir scenos menams

Savivaldybė taip pat žada suteikti pagalbą kultūrinėms ir kūrybinėms industrijoms, susijusioms su muzikine kultūra ar scenos menais, jei jų veikla labai svarbi Vilniaus gyvybingumui, jų nepasiekė nacionalinės pagalbos priemonės. Tam numatyta iki 200 tūkst. eurų, paramą konkrečioms iniciatyvoms skirtų speciali komisija.

Po 100 tūkst. eurų planuojama atšauktų kultūrinių renginių kompensavimui, vienkartinei paramai scenos menams ir muzikos įstaigoms, kurių kūrinių sklaida užsienyje dėl karantino buvo atšaukta.

Jei nieko nebus daroma, labiausiai tikėtini yra bankrotai arba visiški žlugimai.

Nuo nuomos mokesčio, rinkliavos už kultūros ir sporto renginius savivaldybė kultūrines įstaigas įsipareigoja atleisti per visus 2020 metus. Rinkliava šiemet nebūtų taikoma ir reklamos, video klipų bei filmų kūrimui filmuojant juos miesto erdvėse.

Taip pat numatoma galimybė kompensuoti įstaigų nuomos ir komunalinius mokesčius karantino laikotarpiu ir dar mėnesį jam pasibaigus.

Kūrėjams – patalpos, įstaigoms – reklamos užsakymai

Kultūrinių ir kūrybinių industrijų atstovams, dirbantiems pagal individualią veiklą ar verslo liudijimus, iki šių metų pabaigos numatoma skirti nemokamas savivaldybės erdves, jei bus rasta tinkamų patalpų.

Numatyta skirti paramą socialinei reklamai Vilniaus miesto kultūros įstaigose, muzikiniuose baruose, klubuose ir kitose įstaigose, kuriose vyksta scenos ir vizualiųjų menų, muzikiniai, kino ar kitokie (išskyrus striptizo) pasirodymai.

Svarstoma numatyti prastovos išmokas ar socialinę paramą tiems sostinėje dirbantiems menininkams, kurie „nepagrįstai nepatenka“ į Kultūros ministerijos pagalbos priemonių sąrašą.

Be kita ko, numatyta nemokamai dezinfekuoti kultūros ir sporto įstaigų patalpas ar kompensuoti dezinfekciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Simasiau geriau jau isleistum

Simasiau geriau jau isleistum  portretas
ta milijona pigiam sikpopieriuj pirkti --tai butu bent siokia tokia nauda vilniuj ir vilnieciams , o siaip ---bus ismestas milijonas y bala be naudos...

simasius vilniaus Hultura gaivins

simasius vilniaus  Hultura  gaivins  portretas
1 milj euru , ykurs Nudistu esbicionistu pliaza pasiHUjalturint prie vandens LGBT menininkams, siknaskyliu elitiniams intelektualams

Šimašiau

Šimašiau portretas
NESITAŠKYK
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių