Vilniuje minimos Oršos mūšio metinės: renginiuose dalyvaus O. Arestovyčius

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniuje minimos 508-osios Oršos mūšio metinės.

Ta proga nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės rengiamos Lietuvos kariuomenės orkestro eitynės ir koncertas, virš Valdovų rūmų bus iškelta istorinė vėliava, Vilniaus Rotušėje bus surengta tarptautinė konferencija, skirta aptarti Maskvos agresijos keliamus iššūkius regione.

Minėjimo renginiai prasidės tarptautine konferencija „Kartu kovoje prieš Maskvos imperializmą: tada ir dabar“.

Anot Krašto apsaugos ministerijos, žvelgdami į praeitį ir į šių dienų įvykius Ukrainoje, konferencijos dalyviai diskutuos apie pasiruošimą karui ir dalinsis patirtimi, kuri leistų ateityje sėkmingai stabdyti Rusijos agresiją.

Renginiuose dalyvaus ir Lietuvoje viešintis Ukrainos prezidento administracijos patarėjas Oleksijus Arestovyčius.

Sostinės savivaldybė BNS informavo, kad kariuomenės orkestro pasirodymo metu Aušros vartų, Didžiojoje, Pilies, Šventaragio gatvėse galios trumpalaikiai eismo ribojimai.

Oršos mūšis vyko 1514 metų rugsėjo 8 dieną tarp Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) ir Maskvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenių netoli Oršos (dabartinė Baltarusija).

LDK kariuomenė, vadovaujama etmono Konstantino Ostrogiškio, sumušė Ivano Čeliadnino vadovaujamą Maskvos kariuomenę.

Pasak istorikų, Oršos mūšyje sumušus maskvėnų pajėgas LDK stojo savotiškas atokvėpio ir ramybės laikotarpis, kada buvo sukurtas pirmasis Lietuvos statutas, iškilo Valdovų rūmai, pradėtos spausdinti knygos, o šalyje prigijo renesanso ir reformacijos idėjos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to taikos

to taikos portretas
durneliau, taika buvp krapų rankose kai Minsko susitarimus rašėsi. Bet krapam taikos nereikia. Tik žudyt. Kaip ir visai jievrožopai ir ypač jankynui. Nors iš vieno jų girdėjai žodį taikos? Visi tikisi sudraskyt Rusija. Tik kad nesudraskytų viso pasaulio. Beje, kur sankcijos žudikam, Iraką užpuolusiem? O nužudė jie ten vien civilių dešimtis kartų daugiau, negu rusai krapų.

Orša Baltarusijoj

Orša Baltarusijoj portretas
Štai Vorskla - ukrainoj. Kodėl nepaminėjus Vorsklos mūšio metinių? Gal todėl kad ten Vytautas Didysis vyko grobti ir žudyti.Ir padarė jį totoriai mažuoju per visas skyles. Teko bėgti gėdingai iš mūšio lauko.

TAIKOS !!

TAIKOS  !! portretas
Labai malonu girdeti,kuomet ukrainieciai dekingi lietuviams uz musu atviruma,pagalba ir priglaudima ,,Musu maza valstybe[lyginant su Ukraina]] atveeeere savo glebi zmonems ,kurie [xx1 amziuje] patiria okupantu invazija ir zudynes....Gal kada ukrainieciai prisimins ir irashys i istorija apie mazutes Lietuvos zmoniu geruma. TENKA apgailestauti del Ukrainos--tokios grazios landshaftu valstybes , ,turtingos savo gamtos turtais-- sudraskytos rusijos laptiozniku ,ishzudytos rusishkuju grobiku ,,O taip norisi TAIKOS musu nuostabioje planetoje --ZEMEJE.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių