Vilniaus universitete atidaryta paroda – eksponuojami Gedimino laiškai

  • Teksto dydis:

Vilniaus universitete antradienį atidaryta paroda „Curriculum Vilnae“, joje eksponuojami trys iš Vokietijos atvežti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laiškai.

Anot Prezidentūros, šie laiškai prieš septynis šimtmečius – 1323-ųjų gegužės 26 dieną – iš Lietuvos sostinės buvo išsiųsti į Europą.

Vilniaus 700 metų jubiliejui skirtą parodą atidarė šalies vadovas Gitanas Nausėda kartu su Vokietijos prezidentu Franku Walteriu Steinmeieriu (Franku Valteriu Šteinmejeriu).

Anot G. Nausėdos, dėl sudėtingos Lietuvos istorijos daugelis kultūros paveldo vertybių neišliko.

„Todėl ypač branginame išskirtinę Vokietijos dovaną – galimybę pasigėrėti archyve Berlyne saugomu XIV a. originaliu pergamentu, kuriame užfiksuoti to meto adresatams Vokietijoje siųstų Gedimino laiškų tekstai“, – pranešime cituojamas šalies vadovas.

R. Dačkaus  / Prezidentūros nuotr.

Prieš 700 metų Gediminas kreipėsi į Vokietijos miestų pirklius bei amatininkus, pranciškonų ir dominikonų vienuolijas, į visą krikščioniškąją Europą, kviesdamas atvykti į Lietuvą, čia saugiai įsikurti, plėtoti ekonominę veiklą, prisidėti prie šalies gerovės.

„1323 m. gegužės 26 d. laiškuose pristatydamas Lietuvos ekonominės bei socialinės pažangos gaires, Gediminas elgėsi išmintingai ir toliaregiškai. Garantavęs naujakuriams laisvę veikti, atleidęs nuo muitų ir mokesčių, suteikęs kitų lengvatų, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovas atvėrė „kraštą kiekvienam geros valios žmogui“, – sakė G. Nausėda.

„Gediminas pasiuntė žinią Europai, kad Lietuva – tai europinės kultūros, civilizacijų dialogo erdvė. Šalis, kuriai būdinga tolerancija, atvirumas, saugus ir taikus žmonių sambūvis. Tos vertybės, kurios ir šiandien vienija Europą“, – pridūrė jis.

Anot šalies vadovo, iš sostinės į Europą išsiųsti Gedimino žodžiai simboliškai sugrįžo į jo miestą tam, kad „paliudytų Lietuvos ir Vokietijos istorines sąsajas ir nūdienos bendradarbiavimo tarp šalių svarbą visai Europai.“


Šiame straipsnyje: VUparodaGedimino laiškai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
KOKIA KALBA PARAŠYTI??? AR NE RUSŲ ???

Senjoras

Senjoras portretas
Įdomu būtų pamatyti tuos laiškus, kuriuos tada rašė Gediminas. Bet būtų įdomiau, kad jie būtų perskaityti ir išversti į mūsų šiuolaikią kalbą.ir padėti šalia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių