Vilniaus savivaldybei vaidenasi monopolis, kurio nėra

Vilniaus savivaldybė, su meru R.Šimašiumi ir komanda priešakyje, toliau meluoja vilniečiams sakydami, kad sostinės daugiabučių namų administravimo rinkoje veikia monopolis. Tokios politikų kalbos juokina ekonomistus, kurie įsitikinę, jog pūsti miglą gyventojams yra naudinga siekiant į savo rankas perimti daugiabučių namų valdymą ir išstumti iš rinkos privatų verslą.

Politikas apsimelavo

Praėjusiųjų metų pabaigoje sostinės Tarybos posėdyje buvo patvirtintas savivaldybei priklausančios UAB „Grinda“ paslaugų maksimalus tarifas, ir nuo šiol bendrovė galės  dalyvauti viešuose konkursuose su kitais komerciniais paslaugų teikėjais. Tai reiškia, kad dabar bendrovė prižiūrės ne tik gatves, bet ir pastatus, kuriuos dabar prižiūri privatus verslas.

Planuojama, kad „Grinda“ prižiūrės ne vien daugiabučius gyvenamuosius namus, bet ir verslo ar viešojo sektoriaus pastatus.

Tačiau sostinės savivaldybės vadovai portalui įvardijo priežastį – girdi, dabar pastatų administravimu besiverčiančios bendrovės nepagrįstai užkėlusios aptarnavimo kainas, realiai jokių darbų neatlieka, gyventojai esą skundžiasi jų veikla. Bet politikai kažkodėl nutyli, kad Vilniuje administravimo tarifai (administravimas, eksploatavimas, šilumos ūkio priežiūra, atliekų tvarkymas, kaupimo lėšos, kur yra laiptinės valymas ir liftų priežiūra) yra mažiausi tarp kaimyninių šalių miestų. Sostinėje pagrindinės administravimo paslaugos kainuoja apie 0,3-0,4 Eur/m2, Varšuvoje – nuo 0,5 Eur/m2, Rygoje 0,4 – 0,7 Eur/m2, o Jūrmaloje – iki 1,2 Eur/m2.

„Matome, kad sostinėje vienai įmonių grupei priklauso 70 proc. rinkos. Vienos bendrovės prižiūri, sakykime, liftus, kitos surenka šiukšles, trečios – atliekas, ir visas jas jungia vieni ir tie patys akcininkai. Štai ir monopolis“, – skambiai pareiškė prie Vilniaus valdymo vairo stovintys politikai.

Paprašyti įvardyti, kas gi tas „monopolininkas“, savivaldybės valdininkai teigė nenorintys garsiai tarti jo pavadinimo. Gal todėl, kad politikai paprasčiausia neturi rimtų argumentų. Mat šiandien Vilniuje administravimo paslaugas teikia beveik 40 privačių bendrovių, iš jų tik 27 procentai priklauso vienai įmonių grupei. Beje, kitos šią veiklą sostinėje vykdančios administravimo įmonės užima nuo 4 iki 14 proc. rinkos. Taigi apie jokį monopolį čia kalbėti neverta.

Atvirkščiai, savivaldybės įsteigta bendrovė, eidama į daugiabučių administravimo rinką, kelia dempingo pavojų, gali iškreipti rinką, nukentės vartotojai. Bendrovei dempinguojant kainas, iš rinkos bus priverstas trauktis privatus verslas.

Ne savivaldybės funkcija

„Administravimo paslaugos – ne savivaldybės įsteigtos bendrovės funkcijos. Prisiminkime istoriją: „Grinda“ anksčiau vykdė tokią veiklą, tačiau pastatų administravimas buvo perduotas privačiam verslui. Man labai keista, kai Vilnių valdantys politikai kalba, kad dabar sostinėje pastatų administravimas yra monopolizuotas. Kas yra monopolija, parašyta dar mokykliniuose vadovėliuose, tad jei trečdalis užsiimančių bendrovių ir priklauso vienai įmonių grupei, savaime aišku, kad tai nėra monopolija. Apie monopoliją gali kalbėti tik tas, kuris nesupranta, ką ši sąvoka reiškia.

Kitas svarbus aspektas – pas mus yra laisva ekonominė rinka. Vartotojas renkasi tą prekę ar tiekėją, kuris jam priimtinesnis. Man labai keista, kad to nesupranta nei vicemeras, nei buvęs Laisvosios rinkos instituto direktorius, dabartinis meras Remigijus Šimašius“, – ekonomistė Rūta Vainienė portalui kalbėjo nesuprantanti, kodėl savivaldybės įmonė susigalvojo naują funkciją.

Man labai keista, kai Vilnių valdantys politikai kalba, kad dabar sostinėje pastatų administravimas yra monopolizuotas.

Pašnekovė svarstė, kad permainos greičiausiai gali būti susijusios su naujai paskirtu vadovu Kęstučiu Vaicekiūčiu, kurio galvoje ir kilo toks sumanymas.

R.Vainienės teigimu, naujasis vadovas į daugiabučių administravimą greičiausiai žiūri kaip į verslą ir nori jo imtis, nors tai nėra savivaldybės įmonės verslas.

Užtarėja Seime?

Įdomus faktas: praėjusiųjų metu pabaigoje, o ir šiais metais „Grindos“ vadovas bent tris kartus buvo susitikęs su Seimo nare ekonomiste, Biudžeto ir finansų komiteto nare Aušra Maldeikiene. Politikė savo internetinėje paskyroje šiuos susitikimus įvardija kaip lobistinius.

„Na, aš visus susitikimus su bet kuriais asmenimis įvardiju kaip lobistinius. O šie susitikimai sietini su mano ankstesniu darbu Vilniaus miesto taryboje – buvau išrinkta „Grindos“ stebėtojų tarybos pirmininke. Pirmasis susitikimas buvo, sakykime, mandagumo – kartu pavalgėme. Po to man buvo pristatyti „Grindos“ veiklos rezultatai. Ir nieko daugiau. Apie jokias naujas bendrovės teikiamas paslaugas nebuvo kalbėta“, – sakė A.Maldeikienė, tačiau aiškiai nesugebėjo paaiškinti šių susitikimų prasmės, jei jos ir „Grindos“ vadovo nebesieja darbiniai ryšiai.

Panašų susitikimų alibi pateikė ir „Grindos“ direktorius K.Vaicekiūtis: „A.Maldeikienė buvo bendrovės stebėtojų tarybos pirmininkė, todėl su ja ir kalbėta apie „Grindos“ veiklos rezultatus bei perspektyvas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

petras

petras portretas
vo vo, keliu priziureti nesugeba.

Akli

Akli portretas
Tiek akli, kad nematote būsto? :D ......... viskas nusėda "mano" .... rankose

Boria

Boria portretas
Ko jau ko, bet administravimo Grindai geriau nepatiketi - amen namui bus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių