Vilniaus pašonėje – konfliktas dėl kelio: kaimynas valstybinės žemės atsiriekė nelegaliai?

  • Teksto dydis:

Vilniaus pašonėje – gyventojų pyktis dėl kelio. Du žmonės atsitvėrė dalį keliuko. Vienas, anot gyventojų, žemę išpirko, kitas, anot besiskundžiančio kaimyno, valstybinės žemės atsiriekė savavališkai. Ar taip iš tiesų nutiko, jau aiškinasi Nacionalinė žemės tarnyba, praneša LNK.

Konfliktas dėl kelio

Vilniaus rajone, Daugėnų kaime namą turintis Antanas žingsniais matavo kelio plotį.

„Čia bus tikrai 6 metrai. Vasarą dvi mašinos drąsiai prasilenkia“, – tikino Antanas.

Tačiau Antanui tenka važinėti ne šiuo 6 metrų keliu, o gretimu. Jis gerokai siauresnis – nesiekia net 4 metrų. Šis kelias prieš kelerius metus taip pat buvo platesnis – 6 metrų – tačiau du kaimynai dalį kelkraščio atsitvėrė.

„Bendrijos kaimynas yra nelegaliai užtvėręs kelią, išvis be jokių dokumentų. Bendrijos pirmininkė yra išsipirkusi tą valstybinį kelią. Dabar žemėtvarkoje yra parašyti skundai ir žemėtvarka gal kažkaip grąžins“, – aiškino Antanas.

„Šaltinėlio“ bendrijos pirmininkė sakė, kad kelio dalį išpirko ne ji, o ankstesnis sklypo savininkas.

Bendrijos kaimynas yra nelegaliai užtvėręs kelią, išvis be jokių dokumentų.

„Viskas buvo teisėtai, buvo susirinkimas, buvo užklausos į Nacionalinę žemės tarnybą, kad būtų gauti leidimai išsipirkti įsiterpusius sklypus. Žmonės tiesiog susitvarkė ir išsipirko sklypus“, – komentavo „Šaltinėlio“ bendrijos pirmininkė Agata Kordušienė.

Ar teisėtai valstybinės žemės gabalą atsitvėrė jos kaimynas, nors ir yra bendrijos pirmininkė, Agata sakė nežinanti.

„Negaliu pasakyti. Kiek žinau, jam buvo leista išsipirkti. O kaip toliau, negaliu pasakyti“, – šnekėjo A. Kordušienė.

Sklypo šeimininkas paaiškinti, ar teisėtai jo tvora apžergė valstybinę žemę, atsisakė. Toje pat gatvėje namą turintis Antanas dėl kaimyno kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą. Jos atstovė atvyko išmatuoti apskųsto sklypo ribų.

Stop kadras

Nacionalinė žemės tarnyba nustatė, kad savininkas tvora ir metaliniu garažu yra užėmęs 69 kvadratinius metrus valstybinės žemės. Pradėtas tyrimas dėl savavališko žemės užėmimo.

Pavojus ir gyventojams

Anot Bendrijų asociacijos, siaurinami sodų bendrijų keliai – neretas reiškinys. Tačiau toks noras turėti papildomą žemės pėdą gali atsisukti prieš pačius gyventojus. Tokį susiaurintą kelią gali būti sunkiau perduoti valstybės priežiūrai.

Jeigu žmonės yra labai susiaurinę keliuką, tai gali iškilti tam tikrų problemų.

„Jį ir prižiūrėti bus sunkiau, nes jeigu norės savivaldybė jį valyti ar remontuoti, naudos sunkiąją techniką. Jei jis pakankamai siauras, tai apsunkina darbus“, – kalbėjo Sodininkų bendrijos asociacijos valdybos pirmininkas Juozas Ravinis.

Dėl susiaurėjusio kelio, anot asociacijos pirmininko, kyla pavojus pačių gyventojų saugumui.

„Gaisro ar bet kokios nelaimės atveju, gali tekti privažiuoti sunkiajai technikai ir atlikti remonto darbus. Jeigu žmonės yra labai susiaurinę keliuką, tai gali iškilti tam tikrų problemų“, – sakė J. Ravinis.

Anot Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, paprastam ugniagesių automobiliui privažiuoti pakanka 3,5 metro. Tad Antano keliu ugniagesiai pravažiuotų, jei šalikelėje nebūtų palikta automobilių. Tačiau panaudoti ugniagesių krano jau nepavyktų. Tam reikia 6 metrų pločio teritorijos.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių