Sostinės meras: policijos pareigūnai Vilniuje bus pradėti skiepyti šią savaitę

Vilniaus meras Remigijus Šimašius tvirtina, kad policijos pareigūnai ir kiti šiai prioriteto grupei priklausantys gyventojai Vilniuje bus pradėti skiepyti šią savaitę.

Jis sako, kad net sveikatos apsaugos ministrui neliberalizavus prioritetų laikymosi tvarkos, vėliausiai policijos pareigūnai, kasininkai ir kiti bus pradėti skiepyti šios savaitės pabaigoje, baigus skiepyti ankstesnę prioriteto grupę.

„Tikrai labai kreipiuosi į vidaus reikalų ministrę, kad atstovautų savo pareigūnams, ir į sveikatos ministrą, kad tie sprendimai būtų priimti dabar, kiek įmanoma greičiau. Aišku, tas laikas jau savaime ateina, ketvirtadienį ar taip, ar taip galėtumėme tuos sąrašus suformuoti ir penktadienį skiepyti. Bet labai džiugu būtų, jei ne ketvirtadienį tą galėtumėme pradėti daryti, o rytoj“, – spaudos konferencijoje kalbėjo meras.

Anot jo, leidus registruotis vakcinacijai patiems gyventojams, per tris dienas Vilniuje paskiepyta apie 9,7 tūkst. žmonių, kiek per 3 proc. užsiregistravusiųjų skiepams neatvyko. Šis neatvykusiųjų skaičius, anot mero, yra „dešimtimis kartų mažesnis“, nei kviečiant gyventojus tik skambinant ir siunčiant SMS žinutes.

Jis ragino ministeriją greičiau pereiti prie masinio vakcinavimo arba „labiau atidaryti sąrašus“ leidžiant jau nuo trečiadienio pradėti skiepyti 60-65 metų amžiaus gyventojus, policijos pareigūnus.

„Būtina tą atidaryti arba galbūt atidaryti jau artimiausiu metu ir visiems, būtent tiems, kurie nori vakcinuotis. Be abejo, tai nereiškia, kad reiktų palikti užmaršty tuos žmones, kurie buvo anksčiau įtraukti į tas grupes – jie galėtų, žinoma, bet kada registruotis patys arba juos registruotų vaikai, anūkai, artimieji. Be abejo, atskirais atvejais, turbūt reikėtų taikyti tą procedūrą po kurio laiko ir priminti žmonėms, kurie kažkuriuo atsisakė skiepytis ar atsisakė su tam tikra vakcina“, – sakė R. Šimašius.   

Vilniaus savivaldybės vadovas taip pat sako nežinantis, kaip pareigūnus pavyko pradėti skiepyti Šiauliuose ir Kaune bei pabrėžia, kad Vilnius iš didmiesčių vis dar gavo mažiausiai vakcinų lyginant pagal gyventojų skaičių, nors skiepija ir kitose savivaldybėse registruotus gyventojus.

„Labai tikiuosi, kad tai, ką šiandien pasakė ministras, taps vis dėlto formaliu sprendimu ir dėl šito dalyko, ir dėl vaistinių“, – sakė meras.

Jis taip pat pripažino, kad 80-mečiai ir vyresni skiepijasi vangiausiai, nors sostinėje jų paskiepyta beveik pusė ir tai, anot mero, yra „geriausias rodiklis visoje Lietuvoje“. Pasak R. Šimašiaus, vieni skiepytis atsisako išvis, kiti – tik konkrečia vakcina ir tam įtakos turi „sklandantys gandai“, jiems skambinama ir pakartotinai.

„Bet tikrai žinau, kad netrūksta ir tokių atvejų, ir Vilniuje, ir ne Vilniuje teko girdėti tokių atvejų, kai žmonėms skambinama, kviečiama skiepytis, bet tai nė kiek nepanašu į labai aiškų kvietimą, o tampa kartais galbūt ir paprotinimu, kad gal jūs palaukite kitos vakcinos. Labai norėtųsi, kad tokių atvejų nebūtų“, – sakė R. Šimašius.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys antradienį spaudos konferencijoje užsiminė, kad šią savaitę nuo COVID-19 bus pradėti skiepyti dideli kolektyvai, esantys žemesnėse skiepijimo prioriteto grupėse, tačiau konkrečių profesijų ar sričių nedetalizavo.

Savo ruožtu Klaipėda jau išplatino kvietimą mažmeninės prekybos sektoriaus darbuotojams ketvirtadienį ir penktadienį atvykti skiepytis „AstraZeneca“ vakcina be išankstinės registracijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių