Sostinė išformuoja jau trečius vaikų namus: šeimynai perkamas namas

Vilnius išformuoja jau trečiuosius iš keturių sostinėje buvusių vaikų globos namų.

Miesto Tarybos nariai neseniai pritarė, kad būtų perkamas apie 300 kv. m namas dar vienai 8 vaikų šeimynai, kuri bus jau septintoji nedidelė šeimyna, įsikurianti jaukiuose namuose ar bute ir gyvenanti bendruomenėje, lankanti prie namų įsikūrusias mokyklas ir darželius. Per 2019 m. suplanuota įsigyti dar du būstus, kuriuose apsigyvens kelios šeimynos, ir „Gilės“ vaikų globos namai bus galutinai išformuoti.

„Vaikams ypač svarbu augti aplinkoje, kuri būtų artima šeimai, mokytis bendrauti su kaimynais, patiems gaminti maistą ir tvarkyti namus, tapti savarankiškais. Džiaugiuosi, kad ir vis daugiau vilniečių nori įsivaikinti ar globoti vaikus. Nuo reformos pradžios Vilniuje iš vaikų globos namų į šeimas iškeliavo beveik 400 vaikų. Nemažiname reformos tempo ir skiriame jai atitinkamą finansavimą - šiemet vaikų globos sistemos pertvarkai numatėme net 6,9 mln. eurų“, - sako Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Per 2016 metus įvaikinti 64, o globoti paimti 86 vaikai. 2017 metais šis skaičius augo - įvaikinti 65 vaikai, o globoti paimti 107. 2018 metų pirmąjį pusmetį įvaikinti jau 33, o paimti globoti - 43 vaikai.

Nuo reorganizacijos pradžios, išformuojami treji vaikų globos namai - „Minties“, „Žolyno“ ir baigiama reorganizacija „Gilėje“. Likę Antakalnio globos namai, kuriuose dabar globojami 36 vaikai, pakeis savo veiklos specifiką - išėjusius iš globos namų jaunuolius mokys savarankiško gyvenimo. Išformuotų vaikų namų pastatus savivaldybė efektyviai naudoja vaikų lopšeliams-darželiams įkurti.

Šių metų vaikų globos sistemos pertvarkai Vilniaus miesto savivaldybė biudžete yra numačiusi net 6,9 mln. eurų. Tai 1,3 mln. eurų daugiau nei praėjusiais metais (5,6 mln.). 4,6 mln. eurų yra skiriama nevyriausybinių organizacijų teikiamoms socialinėms paslaugoms vaikams, pagalbai įtėviams ir globėjams, darbui su šeimomis, patiriančiomis socialinės rizikos veiksnius.

Sostinės savivaldybė didelį dėmesį skiria įvaikinimo bei globos skatinimui - keturios nevyriausybinės organizacijos (labdaros ir paramos fondu SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugija, VšĮ „Pagalbos paaugliams iniciatyva“, VšĮ SOTAS, „Žiburio“ labdaros ir paramos fondu) pagal sutartis teikia socialines, psichologine paslaugas vaikų globėjams, įtėviams taip pat ruošia būsimus globėjus ir skleidžia informaciją apie įvaikinimą.


Šiame straipsnyje: vaikaiglobos namaišeimynanamas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pseudo pertvarka

Pseudo pertvarka portretas
Tikslas, išsaugoti darbuotojams darbo vietas ir atitolinti nuo tikros pertvarkos, globos šeimose. Jei skirtų tiek lėšų globai namuose, kiek vaikų namuose, būtu tikra reforma, dabar tik apsimeta

Daromos

Daromos portretas
nesamonės kurios tikrai atsirugs.Ar maža pavyzdžiu kaip buvo išdraskyti- parduoti vaikų lopšeliai darželiai?Šiuo metu dėl tokio kažkada padaryto sprendimo, jų katastrofiškai trūksta ir ši priežastis yra viena iš emigracijos priežasčių
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių