Šiemet vyks vieni nacionaliniai kino apdovanojimai – „Sidabrinės gervės“

Kino bendruomenei susivienijus, šiemet vietoj dviejų nacionalinių kino apdovanojimų renginių skelbiami vieni – „Sidabrinių gervių“ apdovanojimai.

Apie tai antradienį spaudos konferencijoje Vilniuje informavo apdovanojimų organizatoriai – Lietuvos kino centras (LKC) ir Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija (AVAKA), pernai organizavę atskiras ceremonijas.

Kaip teigė LKC vadovas Laimonas Ubavičius, po pernai organizuotų dviejų nacionalinių apdovanojimų vyko „nemažai diskusijų kino industrijoje“. Anot jo, tokia situacija susiklostė asociacijai AVAKA perimant „Sidabrines gerves“ iš ankstesnių organizatorių, o LKC siekiant užtikrinti nacionalinių apdovanojimų tęstinumą.

„Bet dėmesys į dvejus kino apdovanojimus išsiskaido, išsiskirsto, tampa sudėtinga suvokti, kuo skiriasi apdovanojimai, kai daugelis nominacijų yra tokios pat. Perėjome prie atvirų diskusijų, pokalbių, galvojant, ar tie apdovanojimai neturėtų būti bendri, kartu organizuojant“, – sakė L. Ubavičius.

„Žingsnis po žingsnio priėjome to sutarimo, kai galime jums pranešti, kad šiemet Lietuvos Nacionaliniai kino apdovanojimai bus vieni  – tai bus nacionaliniai kino apdovanojimai „Sidabrinės gervės“, – sakė jis.

Pasak jo, ceremonija vyks birželio 4 dieną Vilniuje, Valdovų rūmų kieme.

Filmus vertins devynių asmenų komisija, ji nustatys nominacijų skaičių, nominantai bus skelbiami.

Anot L. Ubavičiaus, taip pat bus sukurta apdovanojimų patariamoji taryba, sudaryta iš kino srityje veikiančių organizacijų, profesionalų, „pagrindžiant kuo platesnį visų kino organizacijų dalyvavimą ir palaikymą“.

Maksimalus nominacijų skaičius bus 22, įskaitant ir apdovanojimą už viso gyvenimo nuopelnus, taip pat nominacija už geriausią studento darbą – Sidabrinis kiaušinis.

Filmus nominuoti apdovanojimams kviečiami visą vasarį – nuo trečiadienio iki vasario 28-osios.

Nominacijoms prodiuseriai galės teikti filmus, kurie buvo ar bus rodomi kino teatruose ar vaizdo platformose nuo rugpjūčio 2 iki šių metų gegužės 1-osios, t.y. ir tuos, kurie dar tik planuojami išleisti.

Nepriklausomų prodiuserių asociacijos vadovas Kęstutis Drazdauskas reiškė viltį, kad šiemet apdovanojimai bus ne tik „vieni, bet ir vieningi“. Pasak jo, be tradiciškai apdovanojimuose sprendžiančių organizacijų, kaip Lietuvos kinematografininkų sąjunga,  Nepriklausomų prodiuserių asociacija, sprendimo teisę turės ir nauji nariai, vienijantys animatorius bei aktorius.

„Tai irgi labai svarbu, nes aktoriai buvo proceso nuošaly, kas yra neteisinga kine. Tikiu, kad procesas bus platus, iš to gims bendrystė ir apdovanojimai bus visiems mieli“, – kalbėjo jis.

Kaip teigė AVAKA vadovas Darius Vaitiekūnas, kitą savaitę bus kreiptasi į kino organizacijas, kad šie deleguotų po vieną narį į atrankos komisiją – iš viso jų bus devyni.

Komisija nuo kovo 3-iosios iki balandžio 17-osios vertins paraiškas, o nominacijas paskelbs paskutinę balandžio savaitę.

Renkant nugalėtojus, visą gegužę elektroniniu būdu vyks kino industrijos organizacijų deleguotų asmenų balsavimas – rezultatai ir lems galutinius nugalėtojus skirtingose nominacijose.

Taip pat bus renkamas žiūroviškiausias filmas, tačiau ne balsuojant, o įvertinus, kiek jis surinko žiūrovų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių