Seimo lankytojų centre bus pristatyta paroda „Lenkija ir Lietuva – kartu vardan laisvės“

Ketvirtadienį Seimo lankytojų centre bus atidaryta paroda „Lenkija ir Lietuva – kartu vardan laisvės“.

Sveikinimo žodį tars parodos iniciatorė Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Lenkijos Senatu ir Seimu grupės pirmininkė Rita Tamašunienė, Lenkijos Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Lietuvos Respublika grupės pirmininkė Iwona Arent, Lenkijos ambasados Lietuvoje Politikos ir ekonomikos skyriaus vedėjas, l. e. ambasadoriaus pareigas Andrzejus Dudzińskis, Lenkijos istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotoja Anna Piekarska.

Nemenčinės daugiafunkcio kultūros centro atstovai pristatys muzikinę programą, skirtą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai.

Ekspozicijoje pristatomi svarbiausi Lietuvos ir Lenkijos santykių momentai abiejų šalių istorijai lemtingais 1989–1990 m., Baltijos kelio akimirkos, Lietuvos ir Lenkijos diplomatinių santykių atkūrimo ir Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo dokumentai.

„Lietuvos Sąjūdžio ir Lenkijos „Solidarumo“ laisvės judėjimų veikla 1989–1990 m. abiejų šalių istorijoje buvo labai svarbi. Abu judėjimai smarkiai prisidėjo prie šalių išlaisvinimo nuo sovietų okupacijos ir užmezgė glaudų bendradarbiavimą. Pirmoji vieta, kurią 1989 m. pasirinko Lietuvos Sąjūdžio nariai užsienio vizitui, buvo Varšuva, o 1991 m. sausio 13 d. Lenkijos žurnalistai ir politikai buvo Lietuvos parlamente, kai šalia parlamento stovėjo barikados, o po miestą važinėjo sovietų tankai“, – pažymi parodos iniciatorė R. Tamašunienė.

Seimo lankytojų centre paroda „Lenkija ir Lietuva – kartu vardan laisvės“, kurią parengė Lenkijos istorijos muziejus Varšuvoje ir Lenkijos ambasada Lietuvoje bendradarbiaudami su Lietuvos valstybės centriniu archyvu, Lietuvos ypatinguoju archyvu ir Lenkijos institutu Vilniuje, bus eksponuojama iki kovo 20 d.

Parodą apžiūrėti galima pirmadienį 8–17 val., antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį 8–19 val., penktadienį 8–15.45 val.


Šiame straipsnyje: SeimasparodaLenkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių