Raginama J. Mekui suteikti Vilniaus miesto garbės piliečio vardą

Vilniaus miesto Tarybos frakcija „Laisvės ir teisingumas“ kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija įregistravo Tarybos rezoliuciją, siūlančią atsižvelgiant į Jono Meko nuopelnus Lietuvai ir Vilniui ir suteikti jam Vilniaus miesto garbės piliečio vardą.

Rezoliucija siekiama paskatinti Vilniaus merą Remigijų Šimašių teikti Vilniaus miesto Tarybai sprendimą dėl Vilniaus garbės piliečio vardo suteikimo J. Mekui.

Iniciatorių teigimu, nelengva būtų išvardinti Nacionalinės premijos laureato, ne vieno užsienio ir Lietuvos universiteto garbės daktaro J. Meko visus titulus ir apdovanojimus. Jų daug ir jie pačios aukščiausios vertės, nes jis šiandien – pasaulyje žinomiausias lietuvių menininkas, dažnai užsienyje tituluojamas „avangardinio kino krikštatėviu“, tarptautinį pripažinimą pelnęs ir už originalią poetiką. Jam tarpininkaujant, Vilnius įsigijo vertingą „Fluxus“ judėjimo pradininko Jurgio Mačiūno kolekciją. Vilniuje įsteigtas jo vardo Vizualiųjų menų centras, kuriam J. Mekas suteikė teises į savo kino filmus.

„Jonas Mekas, net ir būdamas pasaulio žmogumi, bendravęs ir kūręs su tokiomis garsenybėmis kaip Andy Warholas, Johnas Lenonas, Yoko Ono, Salvadoras Dali, Jurgis Mačiūnas ir kiti, įrašytas į 80 žymiausių pasaulio menininkų grupę, iki pat savo mirties palaikė prasmingus ryšius su Lietuva,  nuolat padėjo Lietuvos menininkams siekti aukštumų kino srityje, – sakė Tarybos narė Diana Stomienė. – Džiaugiuosi, kad jo mokiniai, dabar gerai kino pasaulyje žinomi vardai Audrius Stonys, Arturas Jevdokimovas, Arūnas Matelis, menininkai Saulius Paukštys, Gintaras Sodeika ir kiti palaiko mintį suteikti Jonui Mekui Vilniaus miesto garbės piliečio vardą“.

„Dar būdamas meru galvojau teikti šį klausimą Vilniaus miesto tarybai. Su Jonu esu apie tai kalbėjęs, o jis vis man atsakydavo, kad kol jis gyvas – garbės jam užtenka. Bet užsiminė, kad po jo mirties jis būtų laimingas, jei jo mintys, idėjos ir darbai nebūtų pamiršti. Artėja J. Meko šimtmetis todėl, manau, pats laikas grįžti prie šios idėjos ir tikiuosi, kad meras palaikys“, – sakė „Laisvė ir teisingumas“ frakcijos seniūnas Artūras Zuokas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jei Mekui Vilniaus

Jei Mekui Vilniaus portretas
Tai Šustauskui Kauno.Neprastesnis.

to j svaz

to j svaz portretas
na taip tik arabams medalius iteikinet o ne kaimieciams lietuviams

Abiems broliams

Abiems broliams portretas
Mekai buvo du broliai, tai jei jau minėti, tai abu. Be to, tai jau ne piliečiai, o vaiduokliai, mirė, pavėluota ir juokinga. Smetonai tada ir Vytautui Didžiajam suteikit...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių