Premjeras palaiko siekį Vilniaus regione kurti pramonės parką

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad Vilniaus pramonės parkas galėtų tapti vienu patraukliausių industrinių ir logistinių zonų Europoje, tačiau tam būtinas Vyriausybės, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybių bendras darbas vystant esamą infrastruktūrą.

Vilniaus miesto savivaldybė praėjusią savaitę vykusio tarybos posėdžio metu vienbalsiai pritarė siūlymui inicijuoti Pramonės parko steigimą. Analogišką sprendimą kiek anksčiau priėmė ir Vilniaus rajono savivaldybė.

„Vyriausybė palaiko Vilniaus pramonės parko steigimo iniciatyvą, nes tai būtų svarus argumentas vietos ir užsienio verslui kurtis šalia Vilniaus. Šis pramonės parkas būtų unikalus tuo, kad kurtųsi dviejų savivaldybių teritorijoje – Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono – todėl, kad iniciatyva duotų rezultatų, reikia abiejų savivaldybių bendro darbo, kurį koordinuos Ūkio ministerija“, – tvirtina premjeras.

Vyriausybė palaiko Vilniaus pramonės parko steigimo iniciatyvą, nes tai būtų svarus argumentas vietos ir užsienio verslui kurtis šalia Vilniaus.

„Vilniaus regiono pramonės parkas būtų galimybė Vilniaus rajonui pritraukti daugiau gamybos bendrovių ir sukurti gerai apmokamų darbo vietų rajono gyventojams. Tai būtų didelis žingsnis mažinant pajamų nelygybę tarp miesto ir rajono gyventojų“,  – sako Vilniaus rajono merė Marija Rekst.

„Vilniaus regiono pramonės parkas yra būtinas ir rajono, ir miesto gyventojams. Mieste yra išsilavinusių, kūrybingų inžinierių, logistikos ir kitų sričių specialistų. Tačiau gamybos investicijas pritraukti į miestą arba artimą užmiestį yra sudėtinga dėl tinkamų lokacijų stokos. Dėl to Vilniaus miesto savivaldybė pasiryžusi įgyvendinti visus keliamus reikalavimus bei kartu su rajono savivaldybe sukurti pramonės parką“, - teigia Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Pramonės parko steigimo tvarka numato, kad tokio tipo vieneto steigimą inicijuoja savivaldybės, todėl Vyriausybė laukia bendro abiejų savivaldybių sutarimo, darbų plano ir išsikeltų uždavinių.

„Vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių Vilniaus regiono pramonės parko specializaciją,  yra investuotojams patogi teritorijos geografinė padėtis. Būtent tai, kad parkas kurtųsi sąlyginai netoli pagrindinių kelių ir oro uosto, teritorija galėtų būtų daugiau patraukli logistikos bendrovėms. Taip pat stambiems investuotojams parkas būtų patrauklus ir dėl Vilniuje esančios kvalifikuotų specialistų pasiūlos“, – sako ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

Be to, dėl pramonės parko logistikos specializacijos, vienu iš prioritetų įgyvendinant šią iniciatyvą bus teritorijos planavimo dokumentų parengimas ir keitimas.

Tikimasi, kad turėdamas gerus logistinius ir gamybinius pajėgumus, pramonės parkas taps itin patraukliu. Taip rodo ir užsienio pavyzdžiai: tokio tipo Trakijos ekonominė zona (Bulgarija) sugebėjo pritraukti 1,1 mlrd. eurų investicijų iš 120 užsienio ir vietos įmonių, o „Free Zone Pirot“ (Serbija) prestižinio

Verslo dienraščio „The Financial Times“ 2016 metais įvertinta už geriausiai patobulintą infrastruktūrą.

Preliminariai planuojama, kad Vilniaus regiono pramonės parkas pradės veikti 2019 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Shiaip

Shiaip portretas
Nemėtykit pinigų svarbiausius logistikos centrus kurdami Vilniuje. Lietuvoje yra dvi vietos kur tai daryti yra ekonominė prasmė - tai Klaipėda ir Kaunas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių