Pagalba apsirūpinant būsto nuomos parama: bendruomeniški Vilniaus gyventojai dalijasi gerumu

  • Teksto dydis:

Pasak apsirūpinimo gyvenamosiomis patalpomis paslaugas administruojančių specialistų, būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija yra vis labiau populiarėjanti, efektyviai ir operatyviai suteikiama paramos forma. Tam pritaria ir kompensacija jau pasinaudoję bei savo gyvenimo sąlygas pagerinę vilniečiai. Tačiau kartais tam, kad gyventojai išnaudotų jiems teikiamas galimybes, prireikia pagalbos ir padrąsinimo.

Ženkliai pagerėjusios gyvenimo sąlygos

Viena iš nuomos mokesčio dalies kompensacija pasinaudojusių vilniečių yra ir Diana Koreckaja su šeima. Šiuo metu moteris drauge su 9 m. ir 16 m. sūnumis ir greitai 15 m. sulauksiančia dukra džiaugiasi nuomojamu trijų kambarių butu Fabijoniškių mikrorajone. Iki tol keturių asmenų šeima gyveno vieno kambario bendrabučio tipo socialiniame būste.

D. Koreckaja pasakoja, kad gyvenimo sąlygos mažame bute nebuvo labai geros, o pasinaudojus Savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ suteikta parama jos labai pagerėjo. „Anksčiau ir man, ir vaikams nebuvo labai patogu. Tuo tarpu dabar situacija labai pagerėjo. Viename kambaryje gyvena berniukai, kitame mergaitė, o trečiame – aš“, – pasakoja pašnekovė.

Naujame būste šeima gyvena jau beveik mėnesį. Naujakuriai džiaugiasi, kad įsikurti ir susigyventi su kaimynais sekasi sėkmingai. Be to, pasak D. Koreckajos, gauta paramos forma sudarė sąlygas susirasti būstą arti ankstesnės gyvenamosios vietos. Todėl vaikai ir toliau gali lankyti tą pačią mokyklą, o mama – dirbti tame pačiame darbe.

Padėjo suteikta pagalba ir padrąsinimas

D. Koreckaja prisimena, kad apie galimybę pasinaudoti būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija žinojo nedaug. Tačiau jai padėjo VšĮ „Išminties erdvės“ vaikų dienos centro „Baltupiečiai“, kurį lanko jaunesnieji jos vaikai, vadovė Regina Česnulevičienė. „Kai internete susiradau butą, tinkamą nuomai, drauge su nekilnojamojo turto agentu ir Regina jame apsilankėme ir netrukus jos padedama ėmiau tvarkyti reikalingus dokumentus bei pasirašiau būsto nuomos sutartį“, – prisimena pašnekovė.

R. Česnulevičienė pasakoja, kad su D. Koreckaja susipažino lankydama dienos centro veiklose dalyvaujančių vaikų šeimas. „Diana drauge su trimis vaikais glaudėsi 18 m2 kambaryje. Vaikai neturėjo tinkamų sąlygų mokytis ir ruošti namų darbus, tuo tarpu iš darbo grįžusi mama negalėdavo tinkamai pailsėti. Sudėtingos buvo ir asmens higienos sąlygos“, – kalba pašnekovė.

Todėl norėdama pagelbėti D. Koreckajos šeimai, R. Česnulevičienė pateikė prašymą dėl būsto paramos Savivaldybės įmonei „Vilniaus miesto būstas“ ir Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių reikalų komitetui. Ji taip pat pagelbėjo gaunant visą reikalingą informaciją iš šių įstaigų atstovų.

Iššūkius įveikė drauge

Pasiteiravus R. Česnulevičienės, ar nusprendus padėti D. Koreckajai judviejų neišgąsdino tai, kad prireiks tvarkyti paramai reikalingus dokumentus bei kitus svarbius klausimus, pašnekovė

tikina, kad šis procesas vyko išties sklandžiai. Jos teigimu, operatyviai išsamią informaciją pateikė ir į visus kylančius klausimus atsakė atsakingi darbuotojai.

Moteris sako, kad per 20 m. socialinio darbo Vilniaus miesto savivaldybės Socialinės paramos centre yra ne kartą įvairiais klausimais padėjusi miesto gyventojams. Todėl kalbėdama apie D. Koreckajai suteiktą pagalbą tvarkant būsto nuomos kompensacijos klausimą, vaikų dienos centro „Baltupiečiai“ vadovė teigia, kad svarbiausia yra suteiktas palaikymas ir padrąsinimas pasinaudoti skiriama paramos priemone.

Tiesa, ji pažymėjo, kad jau suradus nuomai tinkamą būstą ir susitarus su jo šeimininku, teko susidurti su dar vienu iššūkiu – brangiomis nekilnojamojo turto agento ir perkraustymo paslaugomis. Tačiau čia R. Česnulevičienė ir vėl ištiesė pagalbos ranką paskolindama reikalingą pinigų sumą.

Keičia gyvenimą

Savivaldybės įmonė „Vilniaus miesto būstas“ dalijasi informacija, kad šiuo metu būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija jau yra pasinaudojusios 1632 vilniečių šeimos, kurias sudaro 3732 asmenys. Pasak specialistų, tokia paramos forma yra suteikiama greičiau ir efektyviau, gyventojai neturi laukti eilėje kaip socialinio būsto atveju. Taip pat primenama, kad su nuomotoju sudaroma būsto nuomos sutartis turi būti ne trumpesnė nei vieneri metai.

Tokia veikla atima nemažai asmeninio laiko. Tačiau visą šį rūpestį atperka džiaugsmas, kurį gali suteikti kitiems.

Šios paramos nauda neabejoja ir R. Česnulevičienė. „Nuomos mokesčio dalies kompensacija yra labai svarbi ir naudinga, nes sudaro sąlygas šeimoms gyventi oriai. Yra tik vienas minusas – nežinomybė dėl ateities, nes kol kas būstų savininkai retai kada pasirašo sutartį neribotam laikui. Todėl būsto nuomininkai nėra užtikrinti, kad sutartis su jo savininku bus pratęsta ir neteks vėl kraustytis“, – mintimis dalijasi Vilniaus gyventoja.

Pašnekovė taip pat žada, kad jei leis jėgos ir iškils poreikis, ateityje taip pat kaip ir D. Koreckajos šeimai pagelbės ir kitiems žmonėms. „Tokia veikla atima nemažai asmeninio laiko. Tačiau visą šį rūpestį atperka džiaugsmas, kurį gali suteikti kitiems“, – šypsosi vaikų dienos centro vadovė.

Pokyčiais džiaugiasi ir D. Koreckaja. Ji tikina, kad suteikta parama keičia jos šeimos gyvenimą, bei neabejoja R. Česnulevičienės pagalbos nauda. Vilnietė taip pat rekomenduoja ir kitus pasidomėti galimybe gauti nuomos mokesčio dalies kompensaciją. „Mirus vaikų tėčiui susidūrėme su rimtais sunkumais. Tuo metu nežinojau, kad yra tokia paramos forma, kuri gali padėti vienišam žmogui atsistoti ant kojų“, – pasakoja pašnekovė.

Savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ specialistai dėkoja R. Česnulevičienei, kuri padėjo šeimai. Juk yra žmonių, kurie dėl žinių stokos, įvairių sveikatos sutrikimų ar fizinių apribojimų, nesiryžta žengti žingsnio, todėl svarbu ne tik skleisti žinią, bet ir realiai paimti už rankos ir atvesti žmogų, padėti sutvarkyti dokumentus. Savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ specialistai ragina ir kitas bendruomenes, bendrijas, kaimynus, darbdavius, draugus, giminaičius, apsidairyti, gal ir jų aplinkoje yra žmonių, kuriems tokia pagalba šiandien itin reikalinga.

Norint pasinaudoti būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija, asmenys gali kreiptis paštu adresu Švitrigailos g. 7 Vilniuje, el. paštu info@vmb.lt, Vilniaus miesto savivaldybės Klientų aptarnavimo centre adresu Konstitucijos pr. 3, Vilniuje. Telefonas pasiteiravimui: (8-52)779090 arba 19118 (0,09 Eur su PVM už minutę).

Medžiaga parengta pagal SĮ „Vilniaus miesto būstas“ užsakymą. Turinys apmokėtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių