Naujovė Kaziuko mugėje – Žydų miestelis

  • Teksto dydis:

Šių metų Kaziuko mugėje, be tradicinių erdvių, pirmą kartą veiks Žydų miestelis.

Nuo kovo 4-os iki 6-os dienos vyksiančioje mugėje šis miestelis įsikurs Rotušės aikštėje, kur bus galima pamatyti tiek tradicinius žydų amatus, tiek pavartyti žydų literatūros ar paragauti žydiško maisto.

„Žydų kainos bus su PVM ir derybomis“,- žurnalistams ketvirtadienį spaudos konferencijoje juokavo Žydų kultūros ir informacijos centro direktorius Algis Gurevičius.

Žydų miestelyje koncertuos Vilniaus „Saulėtekio“ vidurinės mokyklos mokiniai, Žydų dainų ir šokių ansamblis „Fajerlech“.

A.Gurevičius pasakojo, kad Žydų miestelis pagrindiniu Kaziuko mugės akcentu pasirinktas, nes žydai, kurių istoriškai didelę dalį gyvenimo užima prekyba, turi jos kultūrą.

„Lietuvą prekiauti išmokė žydai, tikriausiai niekas nesiginčys dėl to. (...) Žydai, jie labai stipriai užsiėmė amatais, Vilniuje XIXa. buvo registruota apie 70 žydų amatininkų gildijų“, - pasakojo A.Gurevičius.

Žydų miestelyje įsikurs virš dešimties žydų amatų palapinių, prekyvietės su žydiškais suvenyrais, knygynas, audinių parduotuvė, skalbykla bei gramofonų parduotuvė.

„Šalia visų šitų prekybinių dalykų bus galima paragauti žydų tradicinių valgių, tai visų pirma saldumynų“, - kalbėjo Žydų kultūros ir informacijos centro direktorius.

„Visa tai skęs tokioj žydų muzikos maišalynėje“, - pridūrė jis.

2016 metų Kaziuko mugėje taip pat įsikurs „Kaziuko vaikų pasaulis“, kuriame per visą mugės laiką koncertuos apie 15 vaikų kolektyvų, vaikus linksmins į pasakų personažus įsikūniję aktoriai. Labdaros ir paramos fondas ,,Švieskime vaikus" kvies iliustruoti skaitomas knygeles, už tai dovanodamas Nacionalinio vaikų literatūros konkurso laureatų knygas vaikams. „Kaziuko vaikų pasaulyje“ taip pat bus gydytojų klounų, Baltijos cirko artistų, ornitologų klubas mažuosius kvies pažinti paukščius, dalyvauti viktorinose.

Šiųmetinėje Kaziuko mugėje taip pat bus siekiama ilgiausio Lietuvos medinio šaukšto rekordo. Organizatoriai tikisi, kad bus menininkai išdroš 12 metrų aukščio šaukštą. Mugėje vyks ir tradiciniai renginiai, tokie kaip atviras barbekiu čempionatas, kurio metu bus įvairiai gaminama antiena.

Kaziuko mugėje tikimasi tiek apsilankiusiųjų, tiek dalyvių rekordo.

„Tikrai šiemet Kaziukas bus gausus, didelis, išskirtinis savo naujovėmis“, - sakė sostinės vicemeras Valdas Benkunskas.

Katedros aikštės pradžioje įsikurs Amatininkų kiemelis. Jame tautinio paveldo amatininkai pristatys darbus, renginiuose dalyvaus verbininkai, bus atidaryta Inkilėlių sostinė.

Netoli Katedros aikštės T.Vrublevskio gatvėje įsikurs Gerumo ir vilties alėja. Joje savo darbus demonstruos neįgaliųjų veiklos organizacijos bei vaikų globos namai.

Gedimino prospekto ir Odminų skvero sankirtoje bei Pilies gatvės ir B. Radvilaitės gatvės sankirtoje įsikurs jau žinomos „Kanarėlės“. Juose bus galima įsigyti spaudos, informacinių leidinių, specialių Kaziuko mugės suvenyrų.

Kaziuko mugėje šiemet taip pat dalyvaus 500 svečių iš 16 užsienio valstybių. Jie įsikurs Didžiojoje gatvėje.

Kaziuko mugė kilo iš šventojo karalaičio Kazimiero procesijų, rengiamų nuo 1604 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ooo!

ooo! portretas
kur Klaipedoje vyks KAZIUKO turgelis ???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių