Mokykliniai egzaminai – atgyvena?

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) skelbia, kad žinomi visų mokyklinių brandos egzaminų rezultatai. Valstybinių egzaminų rezultatų dar teks palaukti.

"Mokykliniai egzaminai niekam neįdomūs. Mūsų moksleiviai supranta, kad šie egzaminai nieko neduoda, todėl nesirinko jų laikyti", – neslėpė Kauno technologijos gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis. Pasak jo, tik du KTU gimnazijos abiturientai laikė du mokyklinius egzaminus.

Direktoriaus teigimu, labiausiai domina valstybinių egzaminų rezultatai, kurių teks palaukti iki liepos pradžios. Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, pirmieji lietuvių kalbos valstybinio egzamino rezultatai turėtų paaiškėti liepos 1-ąją.

"Seniai reikia atsikratyti to seno palikimo – mokyklinių egzaminų, nes tai pasityčiojimas iš mokslo. Egzaminai turi būti valstybiniai. Mokykliniais egzaminais ir korupcijos apraiškomis turėtų susidomėti tam tikros institucijos", – užsiminė B.Burgis. Jis neabejoja, kad mokykliniai egzaminai yra atgyvena, kuria yra suinteresuota tam tikra lobistų grupė. B.Burgis tiki, kad ateityje Lietuvos abiturientai abitūros sesijas laikys kur nors Hamburge, Briuselyje ar kitame Europos mieste.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija Lietuvoje baigėsi birželio 19 d. Šiais metais pagrindinei egzaminų sesijai visoje Lietuvoje registravosi 49 575 kandidatai.

NEC skelbia, kad privalomą lietuvių kalbos (ir gimtosios, ir valstybinės) brandos egzaminą abiturientai galėjo rinktis dviejų tipų – valstybinį arba mokyklinį. Mokyklinį lietuvių kalbos (gimtosios) brandos egzaminą laikė daugiau kaip 19 tūkst. kandidatų. Pernai šį egzaminą laikė beveik 22 tūkst. Kitomis kalbomis kalbantieji lietuvių valstybinės kalbos egzaminą rinkosi 1,8 tūkst. abiturientų, pernai – 2,2 tūkst.

Lietuvių kalbos (gimtosios) mokyklinį brandos egzaminą išlaikė apie 98,4 proc., valstybinės kalbos – 96,7 proc. laikiusiųjų, tačiau daugiau aukščiausių balų surinko kandidatai, laikę lietuvių kalbos (valstybinės) egzaminą. Bendri lietuvių kalbos (ir gimtosios, ir valstybinės) mokyklinių brandos egzaminų rezultatai mažai skiriasi nuo praėjusių metų.

Šiais metais labai padaugėjo abiturientų, pasirinkusių geografijos mokyklinį brandos egzaminą. Pernai jį laikė 7148, o šiemet – 11417 kandidatai. Gavusių šio egzamino aukščiausią įvertinimą (10 balų) mokinių skaičius, palyginti su praėjusiais metais, nepakito (2009 m. – 213, 2010 m. – 212 mokinių).

Pirmą kartą rengtą technologijų mokyklinį brandos egzaminą laikė daugiau kaip 4,3 tūkst. kandidatų. Šį egzaminą išlaikė apie 99,6 proc. mokinių, o aukščiausią įvertinimą gavo apie penktadalis laikiusiųjų.

Dailės brandos egzaminą šiemet laikė beveik 3,5 tūkst. kandidatų. Pernai jų buvo mažiau nei 2,3 tūkst. Šiemet egzamino neišlaikė, kaip ir pernai, 0,5 proc. laikiusiųjų. Kaip ir kasmet, didžioji dauguma dailės egzaminą laikiusiųjų surinko aukščiausius balus.

Gimtųjų kalbų (lenkų, rusų, baltarusių) rezultatai iš esmės nesiskiria nuo praėjusių metų.

Pagal patvirtintą 2010 m. brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarką mokyklinių brandos egzaminų rezultatai skelbiami per 5–9 darbo dienas, valstybinių – per mėnesį nuo egzaminų vykdymo dienos.


Šiame straipsnyje: egzaminaiabiturientai

NAUJAUSI KOMENTARAI

AS

AS portretas
mano manymu isvis nereikalyngi tie egzaminai, kas stoja i aukstasias mokyklas tegul laiko stojamuosius.... o seip tai yra trimestro pazymiai ir metiniai, kam reikia balu pilnai pakaktu

Pasipiktines

Pasipiktines portretas
Atgyvena pirmiausiai tie zmones, kurie nusprendzia kaip bus vykdomi egzaminai. Kaip vaikams jaustis, kai 10toje klaseje pasirenki pamoku lygius, susidelioji savo prioritetus, nusiteiki laikyti mokykliunius egzaminus, dideliu profesoriumi buti neketini, o ateini i 12ta klase ir ten tau pasako, kad nebera mokykliniu egzaminu (apart Lietuviu kalbos), kuriems roseisi. Pirmai siuksles reik prasivalyti tarp valdanciu zmoniu, o poto kalbeti apie atgyvenusius dalykus, nes tokie sprendimai gali buti vykdo tik su supuvosiomis galvosi, kai kuriems vaikams griaunant gyvenimus.

N a

N a portretas
ir nagučiai t o s, kuri laiko skelbimuką apie egzaminus! Štai kur vampyro nagai. Kuo toliau nuo tokių rankų, kuo toliau...
VISI KOMENTARAI 9

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių