Meras: Vilniaus 700-čiui skirta moneta simbolizuoja sostinės klestėjimą

Lietuvos bankui išleidus kolekcinę sidabro monetą „Vilniui – 700“, skirta Vilniaus gimtadieniui, miesto meras Valdas Benkunskas sako, kad moneta simbolizuoja Vilniaus klestėjimą, nes kiekvieno miesto sėkmė dažniausiai matuojama būtent per finansinę prizmę.

„Vilnius, būdamas jaunas ir žiūrėdamas į savo 700 metų jubiliejų ir miesto klestėjimą, visą laiką pažiūri, o kaip gi sekasi finansiškai? Miesto klestėjimas visą laiką yra susietas su ta finansine išraiška. (...) Šiandieną šia simboline moneta, kuri išleista Vilniaus 700 metų jubiliejui, irgi siunčia žinią iš šitos aukštos vietos visam pasauliui, kad Vilnius yra atviras, kad jis įvairiapusis, daugiakultūris, klestintis miestas“, – monetos pristatyme Vilniaus televizijos bokšte žurnalistams trečiadienį sakė V. Benkunskas.

Anot Lietuvos banko valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus, tokių monetų pagaminta trys tūkstančiai.

Siunčia žinią iš šitos aukštos vietos visam pasauliui, kad Vilnius yra atviras, kad jis įvairiapusis, daugiakultūris, klestintis miestas.

„Tiražas yra trys tūkstančiai, dabar vyksta išankstinė prekyba, o vėliau ją galės įsigyti visi norintys, aš manau, kad šita moneta ilgai negulės virtualiose prekyvietėse“, –  teigė G. Šimkus.

Monetos autorius skulptorius Vytautas Narutis pasakojo, kad kuriant monetą jį inspiravo vaikystės atsiminimai – menininkas gimęs ir augęs Vilniuje, senamiestyje.

„Pirmoje pusėje mes matome Vilniaus simbolinę legendą, ten matome Gediminą su Gedimino atpažinimo ženklais ir sapnuojamą jo geležinį vilką. (...) Antroje pusėje mes matome mano Vilniaus miesto panoramą, ji simboliškai, kaleidoskopo principu sukasi aplink ašį“, – renginyje teigė V. Narutis.

Proginę monetą bus galima įsigyti Lietuvos banko internetiniame puslapyje už 72 eurus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

-

- portretas
Gediminas prigulęs kaip ant suoliuko gramą padaręs.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių