Lietuva atsisveikina su V. Šapranausku (papildyta)

Šeštadienio popietę prie Valstybinio Vilniaus mažojo teatro pradėjo būriuotis žmonės. Artimieji, bičiuliai, ištikimiausi gerbėjai šiandien ateina atsisveikinti su garsiu Lietuvos aktoriumi, humoristu, laidų vedėju Vytautu Šapranausku.

Aktoriaus kūnas buvo kremuotas, urna su jo palaikais pastatyta teatro scenoje. Vieni pirmųjų apie vidurdienį į Mažąjį teatrą atvyko V. Šapranausko sūnus Gytis ir aktoriaus mylimoji Ieva Stasiulevičiūtė. Apie 13.30 val. pasirodė ir V. Šapranausko dukra Judrė bei buvusi žmona Daiva Šapranauskienė, su kuria aktorius nebegyveno jau dešimtmetį, bet oficialiai išsiskyrė tik pernai.

Į Vilniaus mažąjį teatrą, kuriame V. Šapranauskas sukūrė ne vieną vaidmenį, atiduoti pagarbą kolegai atvyko ir aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis su žmona Eva, aktorius Arūnas Sakalauskas, choreografas Jurijus Smoriginas.

„Dramos aktorių yra daug, bet tokių laisvų, plastiškų - nėra. Manau, dabar plastmasinė kultūra kaip lavina užpuls. Nes jis gal dar buvo tas vienas slenkstis. Tiesiog žmonės susigėsdavo: stovi šalia jo ir mato, kaip turėtų būti. Šlykščiausia, kad visi visais būdais naikino jį, pylė purvus“, – kalbėjo J. Smoriginas.

Nuo 15 val. į Vilniaus mažąjį teatrą, nešini baltomis gėlėmis, dar gausiau ėmė rinktis žmonės. Pasirodė ir laidos „Ryto suktinis“ vedėja Zita Kelmickaitė, aktorius Dainius Kazlauskas, dainininkė Natalija Bunkė. Iš Maskvos atsisveikinti su aktoriumi, savo žvaigžde, kaip pats sakė, atvyko teatro režisierius Rimas Tuminas.

„Noriu su juo bartis... Vis dar su juo kalbuosi ir negaliu nusiraminti... Bet gal mes visi šiek tiek turime tą kaltės jausmą... Jis norėjo grįžti į teatrą, gal aš užtęsiau susitikimą su juo. Susitinkam štai taip... – liūdesio neslėpė R. Tuminas. – Noriu ir bartis, ir linksmai galvoti apie jį. Jis šioje gyvenimo šventėje padovanojo daug gražių akimirkų. Aš kai tik apie jį pagalvoju, vis šypsausi. Jo nuostabi plastika, rankos, aktorius virtuozas su aštriu humoru. Jis sunkiai išgyvendavo, jei kam nors nesisekdavo ar kas vėluodavo. Jis buvo mano žvaigždė.“

Atsisveikinti su V. Šapranausku atėjo ir Nacionalinio dramos teatro direktorius Martynas Budraitis, aktorės Nijolė Narmontaitė, Larisa Kalpokaitė, Rimantė Valiukaitė, žurnalistas Vytaras Radzevičius su žmona, stilistas Mantas Petruškevičius su Asta Valentaite, aktoriai Marius Jampolskis, Dalius Mertinas, Andrius Žebrauskas, scenografas Marijus Jacovskis, dainininkai Edmundas Štengeris-Mundis, Dima Šavrovas (Sasha Song), Egidijus Dragūnas, Donatas Montvydas, Linas Adomaitis, muzikos prodiuseris Martynas Tyla, televizijos laidų vedėja Aistė Stonytė-Budzinauskienė, Jurgita Jurkutė, teatro, kino ir televizijos aktorius, režisierius Ramūnas Cicėnas, televizijos laidų ir renginių vedėjas Jonas Radzevičius, rašytojas Antanas A. Jonynas ir kiti.

Teatro scena, kurios vidury pastatyta balta urna, paskendusi žvakių šviesoje. Ant scenos dedami daugiausia balti žiedai – rožės, kalijos, chrizantemos, lelijos. Ant sienos rodomos aktoriaus nuotraukos. Koridoriuje prie salės pakabinta nuotraukų galerija iš spektaklių, kuriuose vaidino V. Šapranauskas. Žmonių prašoma salėje užtrukti ne ilgiau kaip dvidešimt minučių.

Ateinantys atsisveikinti su V. Šapranausku tvirtino per Mažojo teatro slenkstį žengiantys ne iš smalsumo, o iš pagarbos didžiam aktoriui.

„Atėjome su šeima jo pagerbti. Lietuva prarado tikrai didelį talentą. Geras buvo aktorius, kokia jis buvo asmenybė – sunku pasakyti nepažįstant žmogaus. Matyt, trūko, kad kas nors jį paguostų... Iš tiesų gaila, daug praradom... Jausmas, kad jis buvo artimas, sava siela“, – sakė vilnietė Jurgita.

Atsisveikinti su Anapilin išėjusiu V. Šapranausku galima šeštadienį nuo 15 iki 22 val. ir sekmadienį nuo 9 iki 14 val. Urna su aktoriaus palaikais išnešama 15 val. Sekmadienį 12 val. Šventojo Kryžiaus bažnyčioje bus laikomos šv. Mišios.

Aktorius rytoj bus laidojamas Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje. Artimieji prašo gerbėjų palydėti V. Šapranauską į paskutinę kelionę sekmadienį 15 val., pagerbiant jį baltu gėlės žiedu ir žvakele.

V. Šapranauskas savo namuose Vilniuje, S.Konarskio gatvėje, buvo rastas miręs ketvirtadienį.

Aktorius yra dirbęs Vilniaus mažajame teatre, pastaruoju metu buvo „Domino“ teatro aktorius, vedė televizijos laidas. Balandžio 19-ąją jam būtų suėję 55 metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RKE

RKE portretas
Gaila labai gaila........

SUBOTINAS VISIEMS

SUBOTINAS  VISIEMS portretas
. Я людям сам себя дарил, за это не просил спасибо; Я сердцем умирал один, а люди...проходили мимо . Pagalvokit apie tai tie, kurie dabar demonstruoja save... prie a.a. Vytauto palaiku

valentinas

valentinas portretas
Užuojauta artimiesiems. Žmonės ką Jūs darote! Išaukštinate savižudybę! Ar dar mažai tokių ir ne tokių Lietuvoje taip jau pasielgė... atnešdami tikrą skausmą tik artimiesiems...
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių