Kitą savaitę prasideda egzaminai: ministras įsitikino – pasirengta tinkamai

  • Teksto dydis:

Egzaminų centrais tapusiose Vilniaus „Minties“ ir Vilniaus rajono Pagirių gimnazijose penktadienį apsilankęs švietimo ministras Algirdas Monkevičius sako, kad šių metų egzaminų sesijai pasirengta tinkamai.

„Noriu padėkoti mokykloms, savivaldybėms, mokytojams – visiems, kas rengėsi šių metų egzaminams. Pasirengta tinkamai, apgalvotas ir vėdinimas, kitos būtinos saugumo ir higienos sąlygos“, – ministerijos pranešime teigė ministras.

„Karantinas pasibaigė, bet pasaulinė pandemija dar ne, todėl paliktos rekomendacijos dėl veido kaukių dėvėjimo, atstumų laikymosi, kitų saugos priemonių naudojimo. Egzaminų vykdytojai žino, ką kiekvienu atveju reikia daryti, kaip sureaguoti į vieną ar kitą situaciją“, – teigė jis

Šių metų pagrindinė brandos egzaminų sesija prasideda pirmadienį valstybiniu anglų kalbos egzaminu, jį laikys 18 tūkst. 653 kandidatai – tai, anot ministerijos, pats populiariausias egzaminas tarp abiturientų.

Šiemet egzaminus laikys daugiau nei 26 tūkst. bendrojo ugdymo ir profesinių mokyklų baigiamosios klasės mokinių, o iš viso – 28 tūkst. 267 kandidatai – abiturientai, buvę mokiniai ir eksternai.

Ministerija teigia, kad egzaminų pasirinkimo tendencijos nesikeičia jau kelerius metus. Be anglų, populiariausi matematikos ir istorijos brandos egzaminai – šiemet matematikos valstybinį egzaminą pasirinko laikyti – 15 tūkst. 965, istorijos valstybinį – 8 tūkst. 462 kandidatai.

Biologijos valstybinį egzaminą laikys 5 tūkst. 935, geografijos – 3 tūkst. 227, informacinių technologijų – 2 tūkst. 579, fizikos – 2 tūkst. 384. Mažiausiai rinkosi prancūzų kalbos valstybinį egzaminą – 27 kandidatai.

Privalomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą kaip valstybinį pasirinko 17 tūkst. 268 kandidatai, o mokyklinį – 8 tūkst. 511 kandidatų.

Egzaminų šeštadieniais nebus

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia, kad egzaminų tvarkaraštis sudarytas taip, kad greta nevyktų skirtingų ugdymo sričių egzaminai arba tos pačios srities egzaminai, kuriuos abu pasirinko laikyti nedaug kandidatų.

Šiemet brandos egzaminai šeštadieniais nevyks.

Ministerija taip pat skelbia, kad dėl karantino šių metų abiturientai turėjo išskirtinę galimybę egzaminus pasirinkti du kartus.

Egzaminų vykdytojai žino, ką kiekvienu atveju reikia daryti, kaip sureaguoti į vieną ar kitą situaciją.

Iki gegužės 18 dienos mokiniai atsisakė 5 tūkst. 701 egzamino (vienas mokinys galėjo atsisakyti ir kelių egzaminų), kuriuos buvo pasirinkę 2019 metų rudenį.

Savo sprendimą laikyti matematikos egzaminą pakeitė 922 kandidatai. Istorijos valstybinio egzamino atsisakė 682 kandidatai. Anglų kalbos valstybinio egzamino – 539.

Ribojamas laikančiųjų skaičius

Švietimo ministerijos teigimu, saugant visų egzaminų dalyvių sveikatą, šiemet egzaminų organizavimui keliami didesni saugumo reikalavimai.

„Egzaminus mokiniai laikys devynių asmenų, o informacinių technologijų – šešių asmenų grupėse. Pernai egzaminai buvo laikomi 14 asmenų grupėse. Nustatytas ir didesnis atstumas tarp kandidatų, patalpos aprūpintos dezinfekcinėmis priemonėmis“, – teigiama ministerijos pranešime.

Ministerija primena, kad į egzaminą atvykstantys abiturientai turi atsinešti savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, egzamino užduočiai atlikti reikalingas priemones, taip pat rekomenduojama dėvėti veido apsaugos priemones, mūvėti vienkartines pirštines.

Brandos atestatui gauti reikia išlaikyti du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną pasirinkto dalyko brandos egzaminą ar parengti brandos darbą.

Pakartotinėje sesijoje egzaminus gali laikyti tie kandidatai, kurie dėl pateisinamos priežasties neatvyksta į pagrindinės sesijos egzaminus ir kartu su prašymu nukelti egzaminą mokyklos vadovui pateikia priežastį pagrindžiančius dokumentus. Pakartotinėje sesijoje gali dalyvauti ir neišlaikiusieji lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino pagrindinės sesijos metu.

Kaip ir pernai lieka tos pačios egzaminų išlaikymo ribos. Laikant biologijos, chemijos, fizikos, geografijos, istorijos, matematikos, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinius brandos egzaminus reikia surinkti 16 proc. užduoties taškų, informacinių technologijų – 20 proc. užduoties taškų, o lietuvių kalbos ir literatūros – 30 proc. užduoties taškų.

Po rezultatų paskelbimo kandidatai per dvi darbo dienas savo mokyklos vadovui gali pateikti prašymą, kad darbas būtų vertinamas iš naujo, ir pridėti argumentuotą informaciją, kodėl vertinimas turėtų būti pakeistas. Apeliacijos nagrinėjimo metu darbas yra vertinamas iš naujo – jo įvertinimas gali ir padidėti, ir sumažėti.

Valstybinių brandos egzaminų vertinime dalyvaus apie 1,8 tūkst. vertintojų. 2020 metų valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertintojų valandiniai darbo įkainiai padidinti daugiau kaip 25 proc., lyginant su pernai metų įkainiais.

Pagrindinė egzaminų sesija baigsis liepos 21 dieną fizikos brandos egzaminu. Pakartotinė sesija vyks nuo liepos 22 iki rugpjūčio 4 dienos. Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 dienos.

Didžiajai daliai valstybinius brandos egzaminus išlaikiusių mokinių brandos atestatus mokyklos galėtų pradėti teikti rugpjūčio 7 dieną. Apeliacijų ir pakartotinės sesijos rezultatai bus paskelbti iki rugpjūčio 17 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokinga

juokinga portretas
Prisirinks stojančiųjų į Asilynu vadinamą universitetą, kur pakanka vidurkio 3. Ten tampama teisininkais, prokurorais, valdininkais, vadybininkais ar verslininkais net būnant beraščiu kokio narkodilerio vaiku ar diplomai padalinami ir tarybinių metų dvejetukininkams, priskirtiems prie nemokytinų, dabar iki 40-50 metų amžiaus sukaupusiems pinigų ir susimokėjusiems už magistrų diplomus, ten ir dr laipsnius gauna nukvakėlės, įdarbintos vietose, kur kyšiai patys į kišenę ateina, pavyzdžiui,už vyresnio amžiaus senjorų testavimus prieš leidžiant jiems vairuoti automobilį, susimokėjusios už mokslo laipsnius. Kas tie abitūros egzaminai? Juokai, ir tiek, kur viskas perkama ir parduodama, pažymius įskaitytinai.

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Kad juos pačius reikia mokyti

taigi

taigi portretas
svarbiausia tai tikrinti, jei nepatikrins , gali būti blogai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių