Kauniečiai sostinėje protestavo prieš „Fortum“ užmojus

"Prie pat gyvenamųjų namų ruošiasi statyti atliekų deginimo gamyklą. Prie kolektyvinių sodų, kuriuose - šimtas sklypų. Juk tai gyvenvietė, žmonės čia gyvena su vaikais. Pati keturis anūkus turiu, o jėgainė būtų vos už 20 metrų", - teigė prie Kauno automagistralės, Biruliškėse gyvenančios Irena ir Staselė bei Rimantas, teigę, kad prieš statomą atliekų deginimo gamyklą jau kovojantys pusantrų metų. 

Penktadienį prie prezidentūros Daukanto aikštėje susirinkę nesankcionuoto protesto dalyviai svečiams iš prezidentūros ir policijos pareigūnams labiausiai užkliuvo dėl turimų plakatų. 

"Vaikams jėgainė statoma ant galvų", - įsitikinusi gyventoja Staselė.

Esą šie kolektyviniai sodai 80 proc. apgyvendinti. Tuo tarpu jaunimas soduose baiminasi deklaruoti gyvenamąją vietą - dėl mažiesiems numatytos vietos darželiuose, į kuriuos priimamos tik miesto gyventojų atžalos. Nuo sodų iki Karmėlavos - 7 kilometrai, tačiau joje esančiame darželyje vaikams vietų nėra. Šioje gyvenvietėje yra ir elektros pastotė, aštuonbutis namas. 

"Jei kas degina nuosavoje valdoje šiukšles, iš karto prisistato aplinkosaugos pareigūnai dėl teršiamos gamtos. Tuo tarpu jei išaugs didžiulė atliekų deginimo gamykla, tai jau taršos nebus", - seniūnaitis Ernestas Vaičikauskas iš Partizanų II-oisos, pridurdamas. - Visai Lietuvai užtenka jau esamų gamyklų. net pats Valentinas Mazuronis yra teigęs, kad tikėtina, jog į Lietuvą bus vežamos šiukšlės iš visos Europos. manau, ikad aplinkos ministras siekia likti 'per vidurį", būti nei šališkas, nei  nešališkas, o Daukanto aikštė už ministrą dar stipresnė." 

"Jėgainė planuojama Kauno LEZ teritorijoje. Vienoje Kaunas-Vilnius magistralės pusėje - Kauno rajonas, o kitoje - jau miestas. Partizanų gatvė, Dainava, kur daug penkiaaukščių, mokykla, darželis, vaikų namai. Ramučiai, Amaliai, Palemonas - čia pat", - problemą įvardino Rimantas.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas esą iš pradžių projektui nepritaręs, o vėliau "nusiplovęs rankas" - juk tai jau ne miestas, o rajonas. 

"Buvome pas aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį, pasak kurio, Kauno miestas ir turi duoti atsakymus. Tuo tarpu Kauno rajono savivaldybė šiam projektui pritaria. 

Vidas kvietė iš prezidentūros išėjusius vadovybės apsaugos departamento pareigūnus pažaisti "Klases". Esą Susirinkimų įstatymas to nedraudžia. 

"2009 metais aš balsavau, ir dabar pykstu ant savo dešinės rankos už tai, ką ji padarė", - rikino Vidas. 

"Kad ir kur bestatytume, vistiek teršime miestą. Problemą spręsti reiktų ne deginant atliekas, o ieškoti kitų būdų. Kas jau pridaryta, matome. Kai per Velykas sniegas krinta, o per Kalėdas basi lakstyti galime. Greit žiemą su šortais lakstysime, o vasarą vaikščiosime kaip dabar apsirengę", - tikino Ligita ir Živilė, pridurdamos. - Esame jaunos moterys ir dar tik ruošiamės gimdyt." 

Esą kiekvienas žmogus turi atsiminti, kad tokioje aplinkoje augins vaikus. Gyvenimas per trumpas, kad jį kas nuodytų. 

Seimo narys krikščionis demokratas Algis Strelčiūnas tikino, kad Klaipėdoje atliekos deginamos esant 800 laipsnių, tuo tarpu pagal visas reikiamas technologijas kenksmingas atliekas privalu deginti 1100-1300 laipsnių ir tokią temperatūrą išlaikyti bent 3 sekundes. Tik tuomet atliekos esą  tampa nekenksmingos. „Toksika“ Šiauliuose taiko tokią reikiamą temperatūrą.

"Juk iš atliekų krūvos neišimsime visų galvaninių elementų, vaistų. Metalą rūšiuoti padeda magnetai, o kaip būtų čia lieka neaišku", - įsitikinęs Seimo narys. 

"Ketvirtadienį buvo priimtas sprendimas dėl Atliekų tvarkymo įstatymo, kuriame reglamentuota, kiek Lietuvoje tokių gamyklų turėtų būti. Strategija – tik vyriausybės reikalas. Reikia atsižvelgti į atliekų kiekius. Vilniaus regione per metus surenkama apie 250 tūkstančių tonų. Sosinėje statyti planuojama dvi - „Re energy“ (numatomas pajėgumas 170 tūkst. t) ir „Fortum“ (n.p. 250 tūkst. t) atliekų deginimo gamyklas. Dabar Lietuvoje galiojantys įstatymai draudžia įsivežti atliekas iš užsienio, bet kas gali paneigti, kad dėl neišnaudojamų pastatytų gamyklų pajėgumų nebus nutarta atliekų įsivežti. Tai gali turėti ir įtakos sveikatai, nes tokio galingumo gamyklos kyla vos už poros kilometrų nuo gyvenamųjų namų", - teigė A. Strelčiūnas.

Esą svarbiausia statantiems – ekonominiai paskaičiavimai. Kuo arčiau termofikacinės elektrinės, tuo ekonomiškai naudingiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipedietis

klaipedietis portretas
Kiek zinau Danijoj miesto centre veikia deginimo gamykla!!!

Kaimynas

Kaimynas portretas
Du,trys papiketuoja ir galvoja ,kad pakeis pasaulį.Manau ,kad nereikia būti protingiausiu , o pasitikėti specialistų paskaičiavimais. Greičiau statykit ir nesidairykit,kur be statytum,visur bus negerai.

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
NE TAM ,, MIRTIES'' FABRIKUI PRIE PAT DAINAVOS MIKRORAJONO PAŠONEJE.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių