Kai kurie medikai dėl algų jaučiasi apmulkinti: dabar tampame priešais

  • Teksto dydis:

Pandemijos pradžioje Santaros klinikų medikai buvo tie, kurie su COVID-19 kovojo pirmose gretose, pamiršę poilsį ir šeimas, tačiau dabar jaučiasi apmulkinti, praneša LNK.

„Jaučiamės nusivylę, apgauti. Labai sunki situacija, kadangi mums žadėjo pakelti atlyginimus 6 proc. Realiai buvo pakelti, tačiau 2 proc. Infliacija – per 20 proc. Mes nenorime priedų, premijų, mes norime tik to, kas buvo sutarta“, – situaciją komentavo Santaros klinikų anesteziologas reanimatologas Šarūnas Judickas.

Anot aštuonerius metus Santaros klinikose dirbančio Šarūno, ligoninė vienašališkai pakeitė algų skaičiavimo formulę.

„Akcentuojama, kad didelė skola, sunki situacija ir reikia vėl susitelkti, tačiau, kaip minėjo kolega, 50 metų jau nėra pinigų ir visada reikia susitelkti. Esame pavargę, šios kalbos nedžiugina ir nuotaikos liūdnos“, – tęsė Š. Judickas.

Ligoninės vadovas teisinasi – didinti algoms neturi pinigų. Jau dabar ne vienas milijonas skolų.

„Būtume labiausiai suinteresuoti kelti atlyginimus darbuotojams ir toliau, kad jie būtų orūs ir atitiktų sunkias darbo sąlygas, bet niekas negali daugiau, nei gali“, – teisinosi Santaros klinikų generalinis direktorius Feliksas Jankevičius.

Atrodo, kad kartais mes esame herojai, kurių reikia, tačiau dabar tampame priešais, kurie, atrodo, lyg žiūri į kitą pusę.

Klinikų generalinis direktorius viliasi, kad pinigų algoms didinti atsiras, kai Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) padidins paslaugų įkainius. Ministerija, kuri yra ligoninės dalininkė, didinti įkainius numato tik sausį.

„Dabar derybos su šakine profsąjunga. Vyksta derybos dėl įkainių padidinimo, nes yra finansuojama būtent per paslaugų įkainius“, – sakė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Tačiau medikams laukti nusibodo. Dėl didesnių algų su ligonine kovoja per teismus, nors sako dėl to nesijaučiantys gerai.

„Atrodo, kad kartais mes esame herojai, kurių reikia, tačiau dabar tampame priešais, kurie, atrodo, lyg žiūri į kitą pusę...“ – teigė Š. Judickas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Antrus metus dėl algų Santaros klinikų medikai skundžiasi ir Darbo ginčų komisijai.

„Darbo ginčų komisija gavo tikrai daug skundų, pvz., vien 2021 m. buvo gautas 721 prašymas iš Santaros klinikų įvairių darbuotojų. Pagrindinės skundo reikalavimas buvo dėl priemokos prie darbo užmokesčio priteisimo“, – pažymėjo Valstybinės darbo ginčų komisijos atstovė Jolanta Bielskienė.

Šiemet Darbo ginčų komisija gavo septynis prašymus, nors, anot Darbo inspekcijos atstovės, tik dėl to, kad juos pateikė ne atskiri medikai, o juos vienijančios profesinės sąjungos. Komisija priėmė medikams palankų sprendimą.

Pačios Santaros klinikos sako, kad apie 9 mln. eurų ligoninei dar nesumokėjo SAM. Ši skola – už dar pernai patirtas papildomas išlaidas gydant COVID-19 sergančius pacientus.

„Nuotaikos pradžioje buvo kovingos ir visi altruistiškai padėjo, bet vėliau, kai nusisukama nuo medicinos personalo, nežinau, kaip galime į tai reaguoti. Labai liūdna. Kadangi ir taip trūksta medicinos personalo, jo dar labiau trūks“, – teigė Santaros klinikų jungtinės profesinės sąjungos atstovas Vaidas Dirsė.

Ministerija teisinasi, kad trūko informacijos, kokių išlaidų gydymo įstaigos turėjo.

„Ministerija užtruko surinkti duomenis iš visų, kokia yra bendra situacija. Šiuo metu ieškome bendro vardiklio, kaip galėtume pinigėlius pervesti gydymo įstaigoms. Džiugi žinia, kad tai planuojame padaryti dar šiemet, prieš prasidedant šalčiams“, – akcentavo sveikatos apsaugos ministro patarėjas T. Bagdonas.

Iš viso ministerija maždaug 60 gydymo įstaigų liko skolinga apie 20 mln. eurų. Didžiausia skola – 9 mln. – Santaros klinikoms. Kitoms skolos mažesnės, pvz., Elektrėnų ir Lazdijų ligoninėms – po 70 tūkst., Šilutės – 80 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Medikai neverti algų, tegu dirba už dyką

Medikai neverti algų, tegu dirba už dyką portretas
Ėmė kyšių jie tiek, kad jų vaikai, anūkai, proanūkiai visam laikui salose egzotinėse reziduoja ir vis laukia kada mama ar tėvas medikas ar senelė medikė atsiųs ir vėl pinigų, nes narkotikai pabrango, o ir visos pramogos taip pat. Revuzuokite pirma jų turtą, įvertinkite ar iš algų galėjo tiek prikaupti ir šitiek nekilnojamo turto įsigyti. O jau po nuosavybės atėmimo darykite objektyvų kvalifikacijos vertinimą. Nenustebkite. Jie ir veterinaras dirbti negali. Kvalifikacija nulinė. Jie netinkami niekam iš viso. Prasigėrę, visi ligoti, visuomenės atmatos . O ir pandemijis laikotarpis parodė. Jie iš viso nedirbo, kai suvokė, kad niekas neduos kyšių. Dirbo savanoriai, studentai, kitų profesijų žmonės. Medikai jei ir atšluauūdavo iki darbo vietos ...tai tik naujas dozes psichotropinių sau susižeisti ar pasiimti medicininio spirito. Daugelis jų alkoholikai. Jie net nesugebėjo žmonių konsultuoti skiepų klausimu. Visus darbus nedirbo eilinės slaugytojų padėjėjis ir palatų valytojos

Kokiu dar

Kokiu dar portretas
algu,kai vel puse milijardo is biudzeto skiriama Ukrainai!?

Va

Va portretas
Toks gyvenimas ,medikai už šokius pinigus atgaus bet šokti daugiau nenorės nes kitą kart valdžia ir apgauti gali.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių