Į kapines Vilniuje traukė minios: pareigūnai stebėjo srautus ir fiksavo pažeidimus

  • Teksto dydis:

Kaip teigia policijos pareigūnai, keturios laisvos dienos išskirstė lankančiųjų kapus srautus, bet lapkričio 1-oji buvo ta diena, kai į kapus traukė minios. Policija fiksavo ne vieną pažeidimą: retas keliavęs prie artimųjų kapų dėvėjo kaukę. Ji – neprivaloma, tačiau esant dideliems žmonių susibūrimams, rekomenduojama, praneša LNK žinios.

Pilnutėliai autobusai, kas kelias minutes sukantys ratus prie vienų didžiausių sostinės kapinių, – ne ką mažesni ir automobilių srautai. Sunku privažiuoti ir prie mažesnių atokesnių kapinių. Kapams lankyti šiemet supuolė kaip niekad daug – net keturios laisvos dienos.

Ne vienas kalbintas atviravo, kad visas keturias dienas po kapus ir keliauja. „Važiavom vieną dieną sutvarkyti, o dabar jau atvažiavome tiesiog ramiai pasėdėti, pasimelsti, pabūti“, – sakė moteris.

„Kapai jau sutvarkyti – belieka atvažiavus uždegti žvakutę“, – tarstelėjo kita. „Praeitais metais žymiai daugiau žmonių buvo. Su autobusu ar su mašina čia būdavo sunku atvažiuoti, o šiandien, žiūriu, labai laisvai“, – pastebėjimais dalijosi dar viena pašnekovė.

„Konkrečios dienos nesirinkome. Vakar buvau kaime, aplankiau prosenelių kapus, senelių, proprosenelių kapus net radome“, – atviravo žurnalistų kalbintas vyras.

Prie kapinių – sustiprintos policijos pajėgos, automobilių eismas nukreipiamas į aplinkinius kelius ir gatves. Nors, kaip sako pareigūnai, ankstesniais metais būta ir daug didesnių srautų.

„Keturios dienos, tai srautai ir pasiskirstė. Be to, geras oras, saulėta – gal žmonės išvažiavo kažur pailsėti. Manome, kad šiandien ir rytoj turėtų tikrai žymiai gausiau atvažiuoti“, – teigė Vilniaus policijos viešosios tvarkos valdybos pareigūnas Arvydas Abaravičius.

Prieš Vėlines Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) rekomendavo, o premjerė visų prašė laikytis saugumo, vengti susibūrimų, nelankyti senelių, jei galima – į kapines važiuoti kitomis dienomis. Ir važiuoti į jas patarta ne visuomeniniu transportu. 

Bet, kaip sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, daugelis rekomendacijas supranta kaip leidimą nesilaikyti rekomendacijų. Prie kapinių retas dėvėjo kaukes, buvo ir būriavimosi, ir apsikabinimų.

Policija stebėjo žmonių srautus ir fiksavo pažeidimus. „Išaiškinti trys neblaivūs vairuotojai. Dviem atvejais buvo stipriai apgirtę, tai yra pradėti ikiteisminiai tyrimai. Vienas – lengviau apgirtęs – jam pradėta administracinė teisena“, – detalizavo Vilniaus policijos viešosios tvarkos valdybos pareigūnas.

Didieji žmonių srautai į kapines suka pavakarę, kai sutemos atskleidžia visą mirusiųjų dienos grožį – tūkstančius žvakių liepsnelių. Tuomet daugelis eina tiesiog pasigėrėti vaizdu. Ypač daug žmonių sutraukia kapinės, kuriose palaidoti žymūs žmonės, istorinės asmenybės.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių