Dėl P. Cvirkos paminklo įsiplieskė savivaldybės ir ministerijos ginčas

Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras Valdas Benkunskas po žiniasklaidoje pasirodžiusių kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko komentarų, kad poeto ir sovietmečio veikėjo Petro Cvirkos paminklas negali būti nukeltas dėl aplinkosauginių reikalavimų, išplatino viešą kreipimąsi į ministrą.

Laiške V. Benkunskas primena ministrui, kad paminklas saugomas remiantis ne šiuolaikinėmis aplinkosaugos taisyklėmis, o sovietinių laikų paminklų sąrašu.

„Kodėl niekam viešai nepasakote, kad gindamas Cvirkos paminklą remiatės ne šiuolaikiniais paveldosaugos aprašais, ne autoritetingais ekspertais, o 1973 metais išleista knygute „Lietuvos TSR kultūros paminklų sąrašas“? Kodėl nepasakote, kad esate geras rašytojo Tomo Venclovos, aršiai kovojančio už Cvirkos paminklą, bičiulis? Ar Jums žinoma, kad dėl kai kurių rašytojų noro įsiteikti sovietų valdžiai, poetas Kazys Jakubėnas dėl savo kūrybos buvo išmestas iš rašytojų sąjungos ir ištremtas iš Lietuvos? Kodėl apie šią situaciją kalbate taip, lyg esminis klausimas būtų pats paminklas? Juk visi žinome, kad tai yra kova ne už metalo gabalą, o už simbolį. Konkrečiu atveju – išdavystės, kančios ir sugriautų likimų simbolį“, – laiške rašo vicemeras.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) Vilniaus savivaldybei pateikė papildomos informacijos apie sovietinę P. Cvirkos veiklą. Pasak istorikų, P. Cvirka ne tik talkino sovietinei propagandai, tapo viešu okupantų rėmėju, bet ir prisidėjo prie to, kad būtų įkalintas poetas Kazys Jakubėnas.

Kodėl apie šią situaciją kalbate taip, lyg esminis klausimas būtų pats paminklas? Juk visi žinome, kad tai yra kova ne už metalo gabalą, o už simbolį. Konkrečiu atveju – išdavystės, kančios ir sugriautų likimų simbolį.

Tačiau Lietuvos rašytojų sąjunga anksčiau išplatintame laiške ragino įvertinti P. Cvirkos kaip kūrėjo indėlį į šalies kultūrą ir paminklo negriauti.

V. Benkunskas Eltai yra sakęs, kad dialogas vyksta su abiem suinteresuotoms pusėms – ir su LGGRTC, ir su Rašytojų sąjunga. Tačiau kartu jis pabrėžė, kad skveras, kuriame dabar stovi P. Cvirkos paminklas, yra netoli Tauro kalno, ant kurio bus statoma Nacionalinė koncertų salė. Todėl savivaldybė siekia, kad visoje šioje teritorijoje būtų sukurta vieninga erdvė.

Tokie planai, V. Benkunsko manymu, sunkiai derinasi su P. Cvirkos paminklu.

„Aš galiu savo asmeninę nuomonę pasakyti. Neįsivaizduoju paminklo toje naujoje erdvėje, kuri per artimiausius metus susikurs ant Tauro kalno ir jo prieigose. Ir koalicijos sutartyje po savivaldos rinkimų labai aiškiai tas tikslas ir darbas yra užfiksuotas – sutvarkyti erdvę dabartiniame P. Cvirkos skvere, ją pritaikant prie šiuolaikiško miesto poreikių. Ir kitas sakinys yra, aišku, nukeliant paminklą P. Cvirkai“, – sakė V. Benkunskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gėda

Gėda portretas
Gėda, kad Lietuvos išdavikų skulptūros vis dar nenugriautos.

Geriausias internetinis darbas

Geriausias internetinis darbas portretas
Google sumokėjo už kiekvieną internetinį darbą nuo savaitės nuo 6000 iki 10000 eurų. Pirmą mėnesį iš „Google“ gavau 27416 eurų atlyginimą. Laisvalaikiu dirbu 3 valandas per dieną. Tai tikrai patogi vartottojui ir aš tiesiog tokia laiminga, kad apie tai sužinojau. eikite į šią svetainę, kad gautumėte daugiau informacijos ... .................>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.C­­a­­s­­h­­F­­l­­o­­w­­7­­7.C­­o­­m

Na taip

Na taip portretas
Neturi kuo rupintis uzsiima kazkokiais niekais o zmones skursta, geriau svarstykit kaip pagerinti zmoniu gyvenima, kzakoks kosmaras ir kam ta valdzia is viso reikalinga mazint darmaiedu skaiciu tada tures daugiau darbo kitais reikalais , vaiku darzelis
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių