Dangus – kaip įsiutęs žvėris

Netikėtai Kauną užgriuvusi neregėta audra išvartė tūkstančius medžių, kurie virsdami traiškė viską, kas buvo po jais.

Priminė pasaulio pabaigą

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį, vidurnaktį, tolumoje žaibais blyksėti pradėjusi audra prie Kauno prisliūkino maždaug po trijų valandų. Visą vakarą lyg snūduriavęs dangus akimirksniu tapo įsiutusiu žvėrimi.

"Šeštadienį "Kauno dienoje" skaičiau straipsnį apie pasaulio pabaigą. Pagalvojau, kad ji ir atėjo", – nakties įspūdžiais dalijosi kaunietė Roberta.

Su šypsena savo išgyvenimus pasakojusiai Robertai tąnakt nebuvo juokinga. Neapsakomai gausus lietus ir stiprus vėjas skalbė visą miestą ir jo apylinkes. Gamtos stichijos pažadinti, nejuokais sunerimę žmonės paskubomis uždarinėjo langus ir nerimaudami žvelgė į gamtos šėlsmą už jų. Kilnojosi stogai, su vandeniu ir žemėmis maišėsi ir po visą miestą blaškėsi šiukšlės, lapai, kurie daug kur užkimšo lietaus nuotekų tinklus. Be elektros energijos liko aštuoni tūkstančiai vartotojų, daug kur sutriko interneto, telefono ryšiai, televizijos transliacijos.

"Stotyje užfiksavome 26 m/sek. vėjo greitį, bet akivaizdu, kad mieste vėjo gūsiai buvo dar stipresni", – sakė budinti Kauno meteorologijos stoties meteorologė.

Sumaitojo tūkstančius medžių

Kauno meteorologijos stoties duomenimis, košmaras tetruko 17 minučių, tačiau kova su jo padariniais, atrodo, užsitęs ilgai. Vakar rytą į lauką nosis iškišę kauniečiai pamatė neatpažįstamai pasikeitusį miestą. Labiausiai nukentėjo medžiai ir po jais atsidūręs turtas. Kai kuriose vietose medžiai virto grupėmis, kai kur vėjas nulaužė jų viršūnes.

p>Iki 10 val. dėl nuvirtusių ir kelius užtvėrusių, namus užgriuvusių ir elektros laidus nutraukusių medžių kauniečiai į avarines tarnybas skambino tūkstantį kartų. "Man sunku suvokti tokį skaičių. Neįsivaizduoju, kiek tų medžių galėjo išvirsti? Penki tūkstančiai ar daugiau?" – svarstė Kaune želdinius prižiūrinčios bendrovės "Irgita" vadovas Robertas Mačiulis.

Tik darbo dienomis dirbantys "Irgitos" darbuotojai vakar buvo keliami iš lovų. Pavyko surinkti kelias brigadas, o nuo šio ryto darbuosis dešimt. Pjūklus į rankas paėmė maksimalios ugniagesių gelbėtojų pajėgos. Vis dėlto net jos pernelyg mažos, kad visas miestas iškart pajustų darbų rezultatus, todėl ir po pietų kai kurios gatvės dar buvo neišvažiuojamos.

Suknežino dešimtis antkapių

Per audrą labiausiai nukentėjo pietrytinė miesto dalis. Per Panemunės kapines prašvilpusio viesulo išlaužyti ąžuolai ir kiti dideli medžiai suknežino dešimtis antkapių. Kai kurie su šaknimis išvirtę medžiai su žemėmis iškėlė ir kapus.

"Dėl to kalti ir kapų prižiūrėtojai. Senus ąžuolus seniai reikėjo išpjauti", – sakė po audros artimųjų kapų apžiūrėti atvažiavusi kaunietė.

Vičiūnuose gyvenanti Danutė naktį namuose nebuvo, o sugrįžusį rytą rado persigandusius garbaus amžiaus tėvus, ant stogo užvirtusį storą beržą. "Gerai, kad dar mašinos buvo po stogu. Beržo šiandien nejudinsime, nes tik rytoj atvažiuos žmonės iš draudimo bendrovės", – kalbėjo Danutė.

Kol kas apie audros padarytus nuostolius kalbėti anksti. Nesuskaičiuoti visi nukelti ir apgadinti stogai, medžiais prispaustos ar nuo stogų skridusio šiferio ir čerpių apdaužytos mašinos, išvartyti stulpai, išgriautos tvoros.

Tikroji padėtis turėtų būti aiškesnė šiandien, kai dar viename neeiliniame ekstremalių situacijų valdymo posėdyje ataskaitas pateiks seniūnai.

Vakar aktyviai darbavosi ir Kauno rajono savivaldybės specialistai. Kai kuriose gyvenvietėse nebuvo ne tik elektros, bet ir tiesiogiai nuo jos priklausančio vandens tiekimo. Per audrą nulėkė vieno Karmėlavos namo stogas. Tikslesni nuostoliai turėtų būti žinomi šiandien.

"Daug bėdos pridaryta įvairiose kapinėse, tačiau ne jos šiuo metu yra svarbiausios. Svarbiausia atkurti elektros energijos ir vandens tiekimą, nuo kelių patraukti medžius", – vakar po pietų sakė rajono savivaldybės administracijos direktorius Vytas Bancevičius.

Audrą primins skulptūros

Vakar elektros energijos tiekimas buvo atnaujintas daugeliui jo netekusių vartotojų. Dalis gyventojų po audros liko ir be dujų. Dujotiekį remontuoti ketinama po to, kai bus pašalinti ant jo suvirtę medžiai.

Kai kuriose vietose vėjas ir griūvantys medžiai ne tik nutraukė elektros ir troleibusų linijas, bet ir išvartė stulpus. Duomenų, kad Kaune audra būtų pasikėsinusi į žmogaus gyvybę, nėra.

Labiausiai nuo audros nukentėjusiose vietovėse ėmė būriuotis žmonės. Daug jų buvo prie Ąžuolyno. Vydūno alėja panašėjo į džiungles. Panemunės gyventojai lyg į ekskursiją traukė prie Jono Basanavičiaus paminklo. Aplink jį kadrilį sušokusi audra nepasigailėjo nė vieno medžio.

"Šitiek medžių išvartyta dar nebuvo. Tokios audros nemačiau, nors šiaip gyvenime teko ieškoti išeičių iš siaubingų situacijų", – sakė dešimtmečius miesto Civilinės saugos tarnyboje dirbantis vyr. specialistas Vaclovas Kyguolis.

Ne vienas miestietis griebė pjūklą ir tiesiog gatvėje pradėjo ruošti malkų atsargas. Tačiau "Kauno švara" prašo to nedaryti. Ji ketina geriausius išvirtusių medžių kamienus surinkti į vieną vietą. Planuojama, kad iš jų vėliau skulptoriai išskaptuos Kauną nusiaubusią stichiją priminsiančius meno kūrinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių