Ch. Sugiharos sūnus Vilniuje rado „gyvybės vizų“ klastočių

  • Teksto dydis:

Japonų diplomato, žydų gelbėtojo Čiunės Sugiharos jauniausiasis sūnus Lietuvos centriniame valstybės archyve aptiko, kad dalis tėvo išduotų vadinamųjų vizų gyvenimui buvo klastotės.

Kaip pranešė archyvas, šią savaitę Vilniuje lankęsis Nobuki Sugihara, apžiūrėjęs savo tėvo Ch. Sugiharos bei Nyderlandų garbės konsulo Jano Zwartendijko (Jano Zvartendeiko) išduotas vizas Lenkijos žydų pabėgėliams, palygino antspaudus, rašmenis ir parašus su oficialiais Japonijos konsulato dokumentais ir nustatė neatitikimų.

Be to, anot archyvo, dalyje suklastotų vizų įrašyta data yra vėlesnė nei konsulato uždarymo data.

N. Sugihara susipažino ir su Vidaus reikalų ministerijos Administracijos departamento „svetimšalio Jano Zwartendijko “ byla, joje saugomi jo ir žmonos prašymai gyventi, dirbti Lietuvoje bei grįžti į Olandiją.

Č. Sugihara 1939–1940 metais gyveno Kaune, čia atidarė Japonijos konsulatą. Jis kartu su olandų konsulu J. Zvartendijku čia išdavė tūkstančius „vizų gyvenimui“, išgelbėjusių ne mažiau kaip 6 tūkst. Lenkijos žydų gyvybių.

Kaip skelbia Lietuvos centrinis archyvas, prasidėjus Antrajam pasauliniam karui Lietuvoje atsidūrė apie 12 tūkst. Lenkijos žydų. Japonija taikė griežtus reikalavimus dėl tranzitinių vizų, įskaitant prievolę turėti pakankamai lėšų pragyvenimui – dauguma žydų pabėgėlių šių reikalavimų neatitiko. Nepaisant to, Ch. Sugihara vien 1940-ųjų liepos-rugpjūčio mėnesiais išdavė beveik 2,2 tūkst. ranka rašytų vizų. Pasak liudininkų, dalį jų konsulas užpildė jau važiuodamas traukiniu į Vokietiją, o pasirašytus dokumentus mėtė pro traukinio langą.

1984 metais Ch. Sugiharai suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas, jo kolegai J. Zwartendijkui šis titulas suteiktas 1997-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Propaganda

Propaganda portretas
Kauno IX forte sumaikintų skaičių padidina virš 3 kartus, prie Vilniaus Paneriuose sunaikintų padidina virš 2 kartus. Valstybinis kultūros vertybių registre įrašai - objekto Nr.10452 Kauno IX forte sunaikino 11.079 LT žydus ir 5.384 iš užsienių atvežtus žydus viso sumoje 16.463 asmenis, o ant paminklo propaganda 50.000. Paneriuose, registre įrašai objekto Nr. 1792, sunaikino iki 50 tūkstančių sumuojant visus sveikus ir nesveikus įvairių kariuomenių karius, kriminalinius, teroristus ir žydus, o ant paminklo propaganda neva 100.000 sunaikinta. O propagandistai turistams ir patikliesiems sako ir visur rašo, kad neva virš 100 tūkstančių.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Tai reiškia tik tai,kad po Japonijos konsulato uždarymo šią misiją Sugiharos vardu tęsė patys žydai.

visurarogantiskos veidmainystes

visurarogantiskos veidmainystes portretas
ir nereikia zaisti zydu korta nes tu kuriu nebera nekalti o ju kancios AA palikimu naudojasi ju tevynainiai isijautrine kad jie pasaulio /bamba/ o jie /dievai/
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių