Buriama Vilniaus sveikatos komanda: spręs, kaip galima padėti medikams

  • Teksto dydis:

Sostinės savivaldybė buria Vilniaus sveikatos komandą – sukvietė kelias dešimtis Vilniuje veikiančių sveikatos priežiūros įstaigų ir jas vienijančių organizacijų aptarti pandemijos valdymą ir kylančias problemas:  kuo šiandien galima padėti medikams, kur yra silpnosios grandys, kur galbūt per menkai pasiruošta valstybės lygmeniu, kokie sukaupti rezervai ir su kokiais iššūkiais šiandien susiduriama pirmosiose fronto linijose.

Nuotoliniu būdu vykusiame pirmajame pasitarime dalyvavę Lietuvos medikų sąjūdžio, Jaunųjų gydytojų asociacijos, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, poliklinikų ir ligoninių atstovai bei kitos panorusias prisijungti sostinėje veikiančios sveikatos organizacijos turėjo daug susikaupusių klausimų, problemų ir siūlė įvairių sprendimų bei iniciatyvų.

„Svarbiausia – kuo mes šiandien galime padėti medikams, kad palengvintume įtemptą situaciją. Galvojame apie viešojo transporto medikų maršrutų grąžinimą ir jų pavėžėjimo paslaugas, apie viešbučio patalpas medikų izoliacijai ir daugelį kitų priemonių, kurias taikėme per karantiną pavasarį. Savivaldybei rūpi medikai, kurie šiandien vėl nelengvame kare prieš virusą. Jie šiuo metu yra patys svarbiausi“, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Vilniaus savivaldybė savo ruožtu pasiūlys medikams suteikti viešbučių patalpas saviizoliacijai, pavėžėjimo paslaugas iš/į izoliacijos vietas, atnaujins specialiai medikams skirtą viešojo transporto maršrutą. Prireikus, jei bus sustabdyta ikimokyklinio ugdymo veikla mieste, bus galima padaryti išimtį ir numatyti darželius medikų vaikams strategiškai patogiose vietose netoli tėvų darboviečių.

Dauguma susitikime iškeltų problemų buvo centrinės šalies valdžios sisteminių sprendimų rėmuose. Opiausias problemas savivaldybė aiškiai išgirdo, ir apibendrinusi, pateiks siūlymus Vyriausybei ir Sveikatos apsaugos ministerijai, ragindama imtis būtinų skubių teisės aktų pakeitimų.

Jaunieji gydytojai pasiūlė itin suskubti stiprinti psichosocialinę pagalbą medikams, atkreipti visuomenės dėmesį į susirgusiųjų stigmatizavimo problemą, medikų perdegimą (ypač šeimos gydytojų, kurie dirba su infekuotaisiais tiesiogiai) – edukuoti, mokyti žmones, pasitelkus profesionalus. Sostinės savivaldybė kartu su savo įstaiga „Vilnius sveikiau“ ieškos būdų teikti psichologinę pagalbą, organizuos mokymus, skatins visuomenės budrumą, sąmoningumą.

Ne viena įstaiga kviečia pagelbėti kreipiantis į centrinę valdžią dėl nebeįmanomų įvykdyti užbrėžtų atliekamų paslaugų procentų finansavimui gauti, dėl ko ima trūkti lėšų net medikų atlyginimams už darbus.

Nemaža dalis įstaigų kėlė apsirūpinimo asmeninės apsaugos priemonėmis problemas - dėl trūkumo, dėl kompensavimo už įsigytas priemones – ar susigrąžins įstaigos lėšas iš SAM, ar įmanoma aprūpinti AAP centralizuotai.

Šeimos gydytojų atstovai atkreipė dėmesį į tai, kad jiems ir taip tenka atlikti labai daug nemedicininio techninio ir biurokratinio darbo, o dar prisidėjo elektroninių nedarbingumo pažymėjimų NVSC pažymų pagrindu išdavimas tiems, kurie turi izoliuotis, taip pat prisidėjo pacientų testavimas – tepinėlių paėmimas. Kai kuriems išsakytiems šeimos gydytojų siūlymams Savivaldybė turės inicijuoti teisės aktų pakeitimus, o stringantis informacijos pasikeitimas su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, savivaldybės nuomone, gali būti atliktas sklandžiai ESPBI sistemoje.

Visi susitikimo dalyviai vieningai sutarė, kad neturi likti atskirties tarp privataus ir viešojo sektoriaus medicinos darbuotojų – privataus sektoriaus medikai galėtų prisijungti ir sėkmingai darbuotis tiek mobiliuose punktuose, tiek karščiavimo klinikose. Privačios įstaigos kviečiamos deleguoti darbuotojus ir tapti vieninga Vilniaus sveikatos komanda, sprendžiant bendras problemas ir iššūkius.

Savivaldybė planuoja, kad tokie atviri pasitarimai su Vilniaus sveikatos komanda vyks reguliariai ir toliau, o juose aptartos problemos virs konkrečiais sprendimais, pagalba ir palaikymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių