Artėja Kalėdos: kaip klebonai rengia sveikinimus

Artėjant didžiosioms metų šventėms kunigai suskubo rengti sveikinimus: vieni atvirukus užsako spaustuvėse, kiti jas spausdintuvu gamina patys, treti parapijiečius sveikins žodžiu.

Spaudos namų "Arx Baltica" generalinio direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kamarūnas jau suplanavęs darbus, kuriuos reikės atlikti iki švenčių. Tarp užsakovų, paprašiusių atspausdinti unikalių atvirukų, yra ir kunigų.

"Kasmet atsiranda Bažnyčios atstovų, kurie užsako originalių sveikinimų, su keliais dirbame ir šiemet", – pasakojo Z.Kamarūnas. Jo teigimu, daugiausia užsakymų pateikia įstaigos ir įmonės, tačiau verslininkas daro išvadą, kad populiariau atvirukus pirkti jau išleistus, o ne užsakyti originalius.

Knygyne pirktus atvirukus artimiesiems siunčia Babtų šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Gintas Rumševičius. "Siunčiame tiems, kurie prisidėjo prie parapijos remonto, išlaikymo, dosnesniems rėmėjams. Visiems išsiųsti atvirukų galimybės nėra", – kalbėjo G.Rumševičius. Kunigas įsitikinęs, kad parapijiečiams svarbesnis tiesioginis dėmesys negu sveikinimas, todėl kasmet dalį lėšų jis skiria dovanoms. Žaislai, buities reikmenys dovanojami vaikams, vienišiems senoliams.

Išradingai Kalėdų proga parapijiečius sveikina Kauno šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos klebonas Evaldas Vitulskis. Jis, nusipirkęs kokybiškesnio popieriaus ir internete suradęs gražų vaizdelį, pats pasigamina atvirukų.

"Turime spalvotą spausdintuvą, visas priemones, tad problemų nėra, – apie taupų sveikinimo būdą pasakojo E.Vitulskis. – Paprastai išsiunčiame apie 50 atvirukų tiems, su kuriais bendraujame, taip pat miesto vadovams." Jo žiniomis, kai kurių mažesnių parapijų klebonai siunčia atvirukus ir gyventojams, tačiau esą Arkikatedros šeimininkui tai daryti sudėtinga: čia suplūsta tikintieji iš viso miesto ir rajono, sunku apibrėžti parapiją.

Švč. Jėzaus Širdies (Šančių) bažnyčios klebonas kun. Virginijus Birjotas mėgsta sveikinti artimuosius telefonu. "Tai yra daug maloniau, nei gauti sveikinimą", – įsitikinęs V.Birjotas. Svarbiems asmenims išsiunčiami atvirukai. Pavyzdžiui, pernai V.Birjotas įsigijo 20 pranciškonių vienuolių pieštų atvirukų, kartu paremdamas jų globojamus vaikus Žaliakalnyje. Rinkdamasis atvirukus knygyne V.Birjotas stengiasi nusipirkti organizacijos "Unicef", gausiai aukojančios vaikams, produkcijos.

Vilkijos Šv. Jurgio bažnyčios klebonas Virgilijus Dudonis sako, kad prieš šventes lankomos daugiavaikės šeimos, iniciatyvūs Vilkijos gyventojai veža pačių pagamintas dovanėles į Kauno klinikas. Kulautuvos švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčios klebonas Šarūnas Petrauskas pastaruosius kelerius metus spaustuvėje užsakydavo skrajučių, kuriose būdavo sveikinimas parapijiečiams ir nurodytas šv.Mišių laikas.

"Šiemet gal išleisime tik sveikinimą, skrajučių nebespausdinsime, nes parapijiečiai ir taip žino, kada vyksta šv.Mišios", – kalbėjo Š.Petrauskas.


Šiame straipsnyje: Kalėdos Kaune 2010

NAUJAUSI KOMENTARAI

juozuks

juozuks portretas
Ona kada eisim pas kleboną

...

... portretas
Krizė ne tik ekonominė, bet ir tikėjimo - kaip be reklamos?

asf

asf portretas
Dievo nera !! IR taskas ! Sumasto blim tiket visokiais marozais, tai nak jus gyvenat blogai, ko jums jis valgyt nenuperk? :D
VISI KOMENTARAI 15

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių