Antakalnio vaikų socialinės globos namai – vieni paskutiniųjų sostinėje

  • Teksto dydis:

Vilniaus Antakalnio vaikų socialinės globos namai – vieni paskutiniųjų sostinėje. Nors ir buvo planuota, kad iki praėjusių metų pabaigos vaikų namų nebeliks, į bendruomeninių namų patalpas vaikai bus iškelti tik šiemet, skelbia LNK.

„Kadangi Paslaugų priežiūros departamentui licencijavimui yra pateikti dokumentai, tai tikimės, kad greitai gausime licenciją ir galėsime keltis“, – sakė Antakalnio vaikų socialinės globos namų direktorė  Elvyra Lotc.

Bandymas atsisakyti vaikų globos namų vyko šešerius metus, bet nepavykus to įgyvendinti, 24 įstaigų veikla pratęsta iki 2023-ųjų, kitoms teks persiorientuoti šiemet.

„Per šiuos metus iš Europos Sąjungos lėšų dar planuojama įsteigti apie 50 bendruomeninių gyvenimo namų. Ir dar 20 savivaldybių turi taip vadinamą atidėjimą iki 2023 metų, nes jos buvo iš praeito etapo pasinaudoję Europos Sąjungos lėšomis“, – teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilma Augienė.

Didžiausias iššūkis skaidant vaikų globos namus – užsitęsę būstų įsigyjimai, jų remontas ir licencijų gavimas. Sostinėje tam buvo skirta per milijoną eurų.

Vilniaus Antakalnio vaikų globos namų direktorė sako, kad vaikai yra pripratę prie dabartinių gyvenimo sąlygų, todėl nebūtų problema, jei jiems ir netektų keltis į bendruomeninius globos namus ar šeimynas.

„Šiuo metu, kai vaikų nedaug, o pastatas – didelis ir erdvus. Mano nuomone, tai apie 30 vaikų galėtų ir gyventi tokiuose namuose“, – įsitikinusi E. Lotc.

2012 metais Lietuvoje veikė beveik 100 vaikš globos namų, dabar jų – 58. Daugiau nei keturis kartus sumažėjo globojamų vaikų skaičius. 

Sostinėje uždarytų vaikų namų patalpos neliks tuščios – juose jau steigiami socialinių paslaugų centrai. Kas įsikurs Vilniaus Antakalnio vaikų namuose, kol kas dar sprendžiama.

„Patalpos, esančios vaikų globos namuose „Lakštingala“ yra jau projektuojamos. Tame pastate bus vystomas kompleksinių paslaugų centras vaikams, turintiems negalią ir jų šeimos nariams“, – detalizavo Vilniaus savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Nadežda Buinickienė.

Vaikų namų pertvarkai įgyvendinti iš Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžeto skirti 44 mln. eurų. Per ateinančius dvejus metus papildomai numatyta skirti 14 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių