Trakuose prasideda valstybingumui skirtas renginių maratonas

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Trakuose prasideda valstybingumui skirtas renginių ciklas „Valstybės dekada“. Trakiškių ir miesto svečių laukia išskirtinis kultūrinių renginių – koncertų, spektaklių, parodų, švenčių ir paskaitų – maratonas, truksiantis beveik dešimt dienų.

„Valstybės dekados“ ciklas, kaip teigiama organizatorių pranešime, simboliškai sujungs Valstybės dienos šventę, 760-ąsias Durbės mūšio metines liepos 13-ąją bei 610-ąsias Žalgirio mūšio metines liepos 15-ąją.

„Valstybės dekada“ renginių maratonas įtrauktas į „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ programą. Ciklas prasidės pirmadienį vakare Trakų pilyje: po istoriko pranešimo apie Karaliaus Mindaugo laikų Lietuvą susirinkusiųjų lauks valstybinio Šiaulių dramos teatro spektaklis „Mindaugas“.

„Šis spektaklis nestokoja ironijos ir atviro teatrinio žaidimo. Jis nebus skirtas tik siauram ratui žmonių – veikiau plačiai auditorijai susipažinti su Justino Marcinkevičiaus drama bei atrasti savo santykį su Lietuvos istorija. Į J. Marcinkevičiaus kūrinį žvelgiama šiandienos jauno žmogaus akimis – Mindaugas vaizduojamas ne tik kaip istorinis herojus, bet kartu ir kaip gana narciziška asmenybė. Čia siekiama atsisakyti vienpusiško herojiško karaliaus vaizdinio ir priimti jį ne vien tik su teigiamomis savybėmis“, – apie spektaklį sakė projekto „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ koordinatorius Algirdas Šochas.

Himną giedos iš Galvės ežero

Dar liepos 6-ąją, po spektaklio „Mindaugas“, visi norintieji galės „Tautišką giesmę“ giedoti iš Galvės ežero. Ežero pakrantėje, nuo Gelbėjimo stoties iki meno galerijos – laivo „Vytinė“ bei prieplaukoje prie Salos pilies, dalyvių lauks Kultūros sostinės logotipu pažymėtas nemokamas vandens transportas.

„Norėjome, kad ši graži tradicija, kuomet „Tautiška giesmė“ tuo pat metu giedama visame pasaulyje, būtų įprasminta kiek neįprastai – himną atliekant iš vandens, šalia visai Lietuvai svarbių istorinių simbolių“, – sakė A. Šochas.

Norintieji dalyvauti liepos 6-osios vakarą turės susirasti laisvą ir patinkančią vandens transporto priemonę ir 20.30 val. drauge su visais plaukti į Galvės ežero akvatoriją šalia Salos pilies, kurioje 21 val. bus giedama Tautiška giesmė.

Dėmesys ir pagoniškajam paveldui

Antroji „Valstybės dekados“ diena bus skirta baltiškajam ir pagoniškajam Lietuvos istorijos periodui. Liepos 7 d. Trakų pilyje žiūrovai galės išvysti Praja Patii – kompozitoriaus Jono Chockevičiaus kurtą ir atliekamą misteriją „Vėjų šventyklos ruduo“.

Tai – muzikinis pasakojimas apie paskutiniojo šventyklos krivio išgyvenimus, krikštui atėjus į LDK žemes. Susirinkusiųjų laukia akustinės gitaros skambesys, filosofiniai tekstai bei įžvalgos, kurios padės žiūrovui persikelti į kitą erdvę ir laiką bei pažvelgti į pamirštą istorinių įvykių pusę.

„Misterijoje skambės 11 akustine gitara ir perkusija atliekamų dainų, kurioms tekstai buvo rašyti remiantis baltų mitologija, vedų šventraščiu antropoteosofijos tekstais, lietuvių rašytojo ir mitologo Dainiaus Razausko įžvalgomis. Senų laikų pasakojimuose atsiskleis ir šiandien aktualios žmogiškosios vertybės, jausmai, senoji išmintis“, – pasakojo projekto „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ koordinatorius.

Po Praja Patti pasirodymo bus rodomas latvių brolių Raičio ir Laurio Abelių filmas „Baltų gentys. Paskutinieji Europos pagonys“.

Švęs kultūrinę įvairovę

Liepos 8-oji diena bus skirta tautinių bendrijų kultūriniams renginiams – nuo pat ryto iki vakaro Trakų pilyje vyks tautinių mažumų festivalis „Čia mūsų gimtinė, čia mūsų namai“. Renginių ciklo organizatorių teigimu, Lietuva ir konkrečiai Trakų kraštas daugeliui tautinių bendrijų spėjo tapti gimtine.

„Lenkai, rusai, žydai, totoriai ir kitos tautinės mažumos yra svarbi mūsų visuomenės dalis, savo kultūra ir istorija turtinusi mūsų kraštą. Siekiant geriau pažinti savo krašto etnokultūrinį paveldą, festivalio metu pilies kieme įsikurs margas ir įvairove alsuojantis Tautų miestelis – turėsime galimybę iš arti pamatyti tradicinius lenkų, rusų, totorių, vokiečių, ukrainiečių šokius bei muziką, susipažinti su tautinių bendrijų amatais, kultūriniu paveldu“, – taip festivalį pristatė A. Šochas.

Viduramžių savaitgalis

Tuo metu kitą savaitgalį Trakai vienam savaitgaliui grįš keliais šimtais metų atgal – salos pilyje gyvosios istorijos festivalis „Viduramžių šventė 2020“. Dvi dienas vyksiančioje šventėje gros viduramžiška muzika, bus demonstruojami senoviniai amatai, pasirodys gatvės cirkas, bus žaidžiami viduramžių stalo žaidimai.

„Norime, kad istorija būtų ne tik tai, kas užrašyta vadovėliuose, bet kad žmonės prie senovinių papročių, amatų, meno turėtų galimybę prisiliesti, pažvelgti į senus laikus iš arti. Šventės dalyvius siekiama interaktyviai įtraukti į istorijos pažinimą. Viduramžių šventės metu bus gausu pramogų ir šeimoms – edukacinės programos, konkursai vaikams skirti spektakliai. Vaikai turės galimybę ir patys pačiupinėti molį, ir susipažinti su liaudiškomis dainomis bei instrumentais“, – pranešime cituojamas A. Šochas.

Prisimins iškilius mūšius

Nemažai dėmesio „Valstybės dekados“ renginių ciklo metu bus skiriama dviejų svarbių Lietuvos istorijoje mūšių minėjimui. Liepos 13-ąją minimos 760-osios Durbės mūšio metinės, o liepos 15-ąją sukanka 610 m. nuo Žalgirio mūšio.

Liepos 13 d. Trakų istorijos muziejuje bus skaitomas pranešimas „Durbės mūšis: pergalė, įkvėpusi sukilti“, iškart po jo vyks protų mūšis „Pasuk galvą, o ne kalaviją“, o vakare laukia baltiškos atmosferinės muzikos dueto „Tykumos“ pasirodymas.

„Tuo metu renginių ciklą „Valstybės dekada“ užbaigsime parodos „Žalgiris. Grunwald. Tannenberg“ bei Augusto ir Kęstučio Petro Ramonų dailės darbų „Didieji mūšiai ir didžiosios pilys“ parodų atidarymu. Žalgirio mūšio metinių vakarą vainikuos istorinis dokumentinis filmas „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“, – sakė „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ koordinatorius A. Šochas.

Žalgirio mūšiui dėmesio bus skiriama ir liepos 9-ąją, kai prof. dr. Valdas Rakutis skaitys pranešimą „Karyba Žalgirio mūšio“ epochoje ir bus rodomas Pawelo Piteros dokumentinis filmas „Žalgirio mūšis“.

Visi „Valstybės dekados“ renginiai, išskyrus „Viduramžių šventę 2020“, – nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keist žodi

Keist žodi portretas
Krivis kreivas

Kolukio pirmininko prostitute

Kolukio pirmininko prostitute portretas
Kolukio pirmininkas karbauskis greiciausiai valti su vyciu ir sventaja parija plukdys ta proga.

Sknba tai nekaip

Sknba tai nekaip portretas
Lietuvos giedoriai giedos himna gal sudainuos tautiska giesme skambetu graziau
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių