Sostinėje kvies susipažinti su žydų kultūros vertybių gelbėjimo istorijomis

  • Teksto dydis:

Sostinės pažinimo projektas „Neakivaizdinis Vilnius“ pristato ypatingą maršrutą – „Vilniaus geto knygnešiai“. Jis kviečia susipažinti su Vilniaus gete Antrojo pasaulinio karo metais veikusia „Popieriaus brigada“ ir jos gelbėtomis žydų kultūros vertybėmis bei aplankyti Vilniaus vietas, kuriose tuo metu veikė knygų slėptuvės.

„2020-ieji paskelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais. (...). Šis naujas maršrutas – išskirtinė proga gilintis į žydų tautos kultūrą ir istoriją, atrasti ne tik jos pėdsakus mūsų Vilniuje, bet kartu ir kokybiškai bei įdomiai praleisti laisvalaikį su šeima ar draugais (...)“, – teigia Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Maršrutas parengtas remiantis Davido E. Fishmano – amerikiečių istoriko, mokslininko, Harvardo universiteto absolvento knyga „Knygų gelbėtojai Vilniaus gete: partizanai, poetai ir lenktynės su laiku gelbstint žydų kultūros vertybes nuo nacių“ („Baltų lankų“ leidyba, 2019), kuri atskleidžia mažiau nagrinėtą istorijos dalį.

Išgirdus žodį knygnešys, pirmiausia kyla asociacijos su lotyniškų rašmenų draudimo laikotarpiu carinės Rusijos imperijoje ir slaptą knygų nešimą per sieną į Lietuvą. Tačiau egzistuoja ir kita, mažiau žinoma, knygų nešėjo dimensija – tai Antrojo pasaulinio karo metais Vilniaus gete atsidūrusių žmonių neįtikėtinas pasiryžimas holokausto akivaizdoje saugoti rašytinę žydų tautos (ir ne tik) kultūrą.

Holokaustas buvo nukreiptas ne tik prieš žmones. Tai buvo ir kultūros grobimo bei naikinimo aktas. Iš geto gyventojų buvo sudaryta „Popieriaus brigada“, rūšiavusi visame Vilniuje surinktas jidiš ir hebrajų kalbomis parašytas knygas. Brigados nariai (iš viso apie 40 mokslo ir techninių darbuotojų) YIVO būstinėje sprendė knygų likimą: šiukšlynas ar siuntimas į nacistinėje Vokietijoje įsikūrusį antisemitinį tyrimų centrą. Rizikuodami savo gyvybėmis popieriaus brigados herojai knygas rūšiavo ir į trečią krūvą – skirtą gelbėti knygas nešant jas į geto teritoriją, ten slėpti ir tikėtis stebuklo, jog jos išgyvens karą.

Keliaujantys maršrutu „Vilniaus geto knygnešiai“ aplankys Vilniuje veikusių knygų slėptuvių vietas, sužinos knygas gelbėjusių asmenybių istorijas.

Nors visi „Neakivaizdinio Vilniaus“ maršrutai sukurti savarankiškam keliavimui ir nemokamai prieinami projekto svetainėje, šį savaitgalį miesto tyrinėtojai keliauti „Vilniaus geto knygnešių“ maršrutu kviečiami su gide. Nuo jidiš kultūros ir mokslo širdies – YIVO instituto, per buvusio Vilniaus geto gatves keliausite slaptų knygų kontrabandininkų takais, ieškosite slėptuvių, išgirsite ne tik knygų gelbėtojų, bet ir pačius popieriaus brigadininkus gelbėjusiųjų istorijas.

Nemokamos ekskursijos vyks spalio 17 d., į jas būtina registruotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmmm

Hmmm portretas
O kam mums tai reikalinga ,kam mums tie žydai ,,tegul eina jie atsiprasant nah....i

vien tik zydai vargsai,,,,,,,,,,,,,,,,

vien tik zydai vargsai,,,,,,,,,,,,,,,, portretas
be zydu ne dienos,jau igriso iki kaulo,o kada bus kitu tautybiu pazintys ka vieni zydai gyveno ,kur kitu zmoniu isgyvenimai,o kas daugiausiai nelaimiu atnese lietuvoje,rusijoje,visame pasaulyje,kodel neraso ka zydai pridare paprastiems zmogeliams,kodel,kodel,tylime,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių