Paskutinis festivalio „Gaida“ renginys šį rudenį – ansamblio „Synaesthesis“ koncertas

  • Teksto dydis:

Charizmatiškų lietuvių atlikėjų, ansamblio „Synasthesis“ koncertas Tarptautiniame aktualiosios muzikos festivalyje „Gaida“ įvyks lapkričio 10 d. Šiuolaikinio meno centre. Tačiau, kaip ir lapkričio 8 d., publika jį galės stebėti ne koncertų salėje, o nemokamoje internetinėje transliacijoje festivalio tinklapyje www.gaida.lt.

„Synaesthesis“ parengė išskirtinę programą „Žvilgsnis į meistrus“, kurioje skambės įžymių dabarties kompozitorių – garsiojoje Hamburgo Elbės filharmonijoje reziduojančios korėjietės Unsuk Chin ir vieno žymiausių šių laikų kompozitoriaus, Austrijoje ir Šveicarijoje gyvenančio Beato Furrerio – kūriniai. Koncerto pradžia lapkričio 10 d. nuo 19 val.

Vilniaus šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ parengtas koncertas ypatingas tuo, jog šios programos interpretacija ir joje grojami kūriniai paklūsta tik aukščiausio profesionalumo meistrams.

Koncerte skambės šių metų kviestinių „Gaidos“ kompozitorių Unsuk Chin ir Beato Furrerio penki kūriniai įvairioms ansamblio sudėtims. Festivalyje neseniai įvyko video susitikimai su šiais menininkais, kurių metu kompozitoriai papasakojo apie savo kūrybos paslaptis ir atskleidė savo požiūrį į dabartį.

Seule gimusi Unsuk Chin nuo 1988 m. gyvena Berlyne. Ji studijavo pas įžymųjį Europos muzikos klasiką György Ligeti. Kompozitorė rašo tiek kamerinę, tiek simfoninę muziką, už kurią pelnė daugybę apdovanojimų. Jos kūrinius diriguoja tokie meistrai, kaip Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Kent Nagano, Esa-Pekka Salonen, Myung-Whun Chung ir daugelis kitų.

Vilniuje du jos kūrinius spalio 30 d. festivalyje „Gaida“ dirigavo žymi estų dirigentė Anu Tali, griežiant Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui, o įspūdingą partiją Koncerte fortepijonui ir orkestrui atliko žymioji Tamara Stefanovich. Šiuo metu Unsuk Chin rašo naują Koncertą smuikui ir orkestrui, kurį užsakė Londono simfoninis orkestras, o solinę partiją gros žymusis smuikininkas Leonidas Kavakos.

Kūrinius kompozitorei užsako patys garsiausi pasaulio orkestrai – Berlyno, Londono, Niujorko filharmonijų, Čikagos, Bostono, Los Andželo simfoniniai, Leipcigo „Gewandhaus“ orkestrai, „Ensemble Intercontemporain“, „Ensemble Modern“ ir kt. Šiuo metu Unsuk Chin yra Hamburgo Elbės filharmonijos simfoninio orkestro reziduojanti kompozitorė. Apie savo muziką Unsuk Chin sako: „Mano muzika – tai mano sapnų atspindys. Bandau užfiksuoti akinančios šviesos vizijas ir neįtikėtiną spalvų, išsklaidytų mano sapnuose, didingumą. Šviesos ir spalvų žaismė erdvėje materializuojasi kaip tekančio garso skulptūros.“

Šveicarijoje gimęs Beat Furrer aukščiausio lygio muzikinį išsilavinimą įgijo Vienoje. 1985 m. Furreris įkūrė vieną iš pačių žymiausių Europos šiuolaikinės muzikos kolektyvų „Klangforum“, kuriam vadovavo iki 1992 m. ir su kuriuo vis dar bendradarbiauja kaip dirigentas. Greta įspūdingų simfoninių ir instrumentinių kūrinių Furreris yra produktyvus operų kompozitorius. Savo pirmą operą „Die Blinden“ (1989) jis sukūrė Vienos valstybinės operos užsakymu, o 2006 m. jo garsinio teatro spektaklis „FAMA“ pelnė Venecijos bienalės „Auksinį liūtą“. 2019 m. jo naujausia opera „Violetter Schnee“ buvo pastatyta Berlyno valstybinėje operoje.

Beatui Furreriui 2004 m. buvo įteiktas Vienos miesto muzikos prizas, 2005 m. jis tapo Berlyno menų akademijos nariu. 2014 m. kūrėjas apdovanotas Austrijos valstybės didžiuoju prizu, o 2018 m. – Ernsto von Siemenso fondo muzikos premija už gyvenimo nuopelnus.

Ansamblis „Synaesthesis“ (vadovė Marta Finkelštein) atliks B. Furrerio kūrinį „Spur“ fortepijonui ir styginių kvartetui, kuriame instrumentai tarsi vejasi vienas kitą. Kitas jo opusas „Ira-Arca“ instrumentus paverčia „šešėlio šešėliais“, suliejant jų garsines tapatybes į beveik neatskiriamą vienį. B. Furrerio „Aer“ klarnetui, violončelei ir fortepijonui remiasi antikine idėja apie „amžinąjį judėjimą, iš kurio gimsta pokytis“. Unsuk Chin kūrinys „ParaMetaString“ sujungia tradicinę keturių dalių kvarteto formą ir garsinius styginių instrumentų raiškos eksperimentus. Kitas jos kūrinys „Allegro ma non troppo“ perkusijai ir elektronikai siūlo įsigilinti į subtiliausius skambesio niuansus bei pateikia netikėtas emocijas.

Ansamblio „Synaesthesis“ koncertas su įžymių kompozitorių Unsuk Chin ir Beato Furrerio kūriniais – lapkričio 10 d. 19 val. ŠMC. Nemokama tiesioginė koncerto transliacija – festivalio „Gaida 2020“ tinklalapyje www.gaida.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių