Mirė LDK kunigaikščių Čartoriskių palikuonė O. M. Čartoriskytė-Radvilienė

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Lenkijoje mirė žymių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didikų giminės palikuonė – kunigaikštienė Ona Marija Čartoriskytė-Radvilienė (Anna Maria z Czartoryskich Radziwill), pirmadienį pranešė Valdovų rūmų muziejus.

Apie jos mirtį socialiniame tinkle „Facebook“ informavo jos sūnus Maciejus Radziwillas (Motiejus Radvila).

1932 metais gimusi O. M. Čartoriskytė-Radvilienė yra kilusi iš Lietuvos didžiųjų kunigaikščių, Gediminaičių dinastijos palikuonių – kunigaikščių Čartoriskių – giminės, ji buvo ištekėjusi už kitos lietuvių kilmės kunigaikščių Radvilų giminės atstovo.

Jos vyras buvo kunigaikštis Albertas Jeronimas Radvila (1931–2010).

Anot muziejaus pranešimo, šios šeimos nariai visada buvo artimi Valdovų rūmų muziejaus bičiuliai. Vienas sūnų – kunigaikštis Motiejus Radvila yra Valdovų rūmų tarybos garbės narys, ilgametis mecenatas ir daugelio muziejinių projektų partneris, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiaus kavalierius. Kitas sūnus, kunigaikštis Konstantas Radvila, buvo Lenkijos sveikatos ministras, senatorius, Mazovijos vaivada.

„Ona Marija Čartoriskaitė-Radvilienė, taip pat ir jos vyras kunigaikštis Albertas Jeronimas Radvila buvo labai kuklūs žmonės, pokariu dėl savo kilmės persekioti, patyrę sunkių išbandymų. Čartoriskių giminės palikuonę sovietizuotoje Lenkijoje dėl kilmės nuolat terorizavo saugumiečiai – tęsti mokslus universitete siūlė tik su sąlyga, jei taps jų agente“, – rašoma pranešime.

M. Radvila yra pasakojęs, kad mama buvo labai išsilavinusi, svajojo studijuoti tiltų statybą, vėliau geologiją, bet atsisakiusi tapti saugumo informatore, visą gyvenimą dirbo tik universiteto administracijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nežinomas

Nežinomas portretas
Niekas amžinai negyvena, vis tiek anksčiau arba vėliau, mes visi užmerksime akis ir miegosime amžinu miegu. Nežinia, kas laukia mūsų kitame gale. Svarbiausia - nugyventi gyvenimą prasmingai ir gražiai, nes gyvename tik vieną kartą. Užuojauta artimiesiems.

Onute

Onute portretas
Niekaip nesuprantu is kur pas mus tiek pykcio ir pagiezos...

plikbajoris

plikbajoris portretas
tai taip išeitų, kad ji kunigaikštienė/ Kur runkeliams su ja lygintis, nors ir šiko ir valgė taip, kaip visi
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių