Festivalis „Vilnius Jazz“ prasideda susitikimu su lenkų džiazo eruditu

Neįprastu renginiu - susitikimu su lenkų džiazo eruditu Pawelu Brodowskiu - sostinės Rūdninkų knygyne trečiadienio vakarą prasideda tradicinė šiuolaikinio džiazo šventė „Vilnius Jazz“, žadanti geros muzikos, vaizdo, staigmenų.

Seniausio ir prestižiškiausio Lenkijos džiazo žurnalo „Jazz Forum“ ilgametis redaktorius P. Brodowskis Rūdninkų knygyne skaitys paskaitą „Krzysztofas Komeda - vizionieriškas Europos džiazo pionierius“, skirtą legendinio pianisto, kompozitoriaus, aranžuotojo ir grupių lyderio K. Komedos (1931-1969) atminimui.

Praėjus 50 metų nuo tragiškos ankstyvos šio menininko mirties, jo vardas skamba vis plačiau ne tik gimtinėje, bet ir svetur. Naujos kartos atranda ir interpretuoja K. Komedos muziką.

Kaip sakė 31-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ organizuojantis Antanas Gustys, 6-ajame dešimtmetyje mediciną į džiazą iškeitęs menininkas pradėjo naują Lenkijos džiazo erą.

K. Komedos albumas „Astigmatic“ tapo Europos džiazo atskaitos tašku, žyminčiu europietiškos džiazo estetikos atsiradimą, kaip alternatyvą anuomet dominavusiam amerikietiškam džiazui. Tačiau labiausiai kūrėjas išgarsėjo kaip talentingas kino kompozitorius.

K. Komedos atminimas bus pagerbtas ir atidarymo koncerte, kuris pradės mitinei džiazo asmenybei skirtą europinį turą ir pasakos apie kūrėją ne tik jo muzika, bet ir vaizdais.

Iš Lietuvos projektas keliaus į Slovakiją, Didžiąją Britaniją, Prancūziją, Suomiją ir Vokietiją. Įdomu tai, kad kiekvienoje šalyje kartu su keliais užsienio atlikėjais lenkų džiazo pionieriaus muziką gros tos šalies džiazmenai.

Lietuvoje specialiai šiam projektui akustinę grupę subūrė klavišininkas ir kompozitorius Dainius Pulauskas.

Festivalyje susitiks visas improvizacinės muzikos pianistų žiedas - kylanti Niujorko avangardo žvaigždė Brianas Marsella, britas Alexanderis Hawkinsas, izraelietis Shai Maestro.

A. Gustys sakė ne vienerius metus ieškojęs galimybės pristatyti festivalyje Niujorko avangardo legendą Johną Zorną. Šiemet, minint menininko 65-metį, šia kryptimi bus žengtas pirmas realus žingsnis.

„Vilnius Jazz“ pavyko patekti į J. Zorno įkurto Niujorko muzikos klubo „The Stone“ pirmojo europinio turo maršrutą. Savito JAV kompozitoriaus, saksofonininko, muzikos leidėjo ir švietėjo kūrybą Vilniuje pristatys jo bendražygiai B. Marsellos trio su viena įspūdingiausių programų, kokią šiuo metu galima išgirsti džiazo scenose.

Programą sudaro 16 J. Zorno pjesių iš „Angelų knygos“. Tai antroji J. Zorno ciklo „Masada Book“ dalis, pradėta kurti 2004-aisiais.

„Angelų knygai“ autorius per tris mėnesius parašė per 300 klezmerių muzikos įkvėptų kompozicijų, kurias iki šiol groja įvairiausios atlikėjų sudėtys visame pasaulyje.

„Masada“ - tai tarsi hebrajų kultūrinės tapatybės tyrimas, taigi J. Zorno „Masada“ maratonai tapo daugybės koncertų ir festivalių ašimi.

„Vilnius Jazz“ festivalyje šiemet sulauksime ir vieno drąsiausių šių dienų improvizacinės muzikos trimitininkų - revoliucionierių, plečiantį šio instrumento galimybių ribas ir sampratą Nateo Wooley (JAV). Jis su bendraminčiais iš Danijos, Vokietijos ir Slovėnijos kvies permąstyti „free“ džiazo kvarteto tradicijas.

Kūrėjo talento, vaizduotės ir valios galimybes atskleis violončelininkas Vincentas Courtois iš Prancūzijos, vienui vienas parengęs programą, įamžintą ir kompaktinėje plokštelėje. Pasak A. Gusčio, jis - vienas iš nedaugelio violončelės didmeistrių džiaze.

„Vilnius Jazz“ scenoje skambėsiančią 2015-ųjų solinio albumo „West“ muziką violončelininkas prilygina didingam kraštovaizdžiui, po kurį kiekvienas gali keliauti su autoriaus „paslėptu žemėlapiu“.

„Vilnius Jazz“ tęs tradiciją pristatyti didelių džiazo kolektyvų įvairovę pasaulyje. Vieno novatoriškiausių Europoje prancūzų džiazo orkestro „Ping Machine“ kolektyvo artistams patinka laužyti taisykles, eksperimentuoti ir dalytis kūrybos džiaugsmu su publika.

Sudėtinga apibūdinti šio orkestro kuriamus garsovaizdžius, kurie skleidžiasi anapus žodžių ir koncepcijų, veikdami klausytoją tiesiog fiziškai, o solistams leisdami peržengti įprastus improvizacijų rėmus. Visų orkestro muzikantų atsidavimas ir energija susilieja į galingą skambesį.

2014-aisiais „Ping Machine“ pelnė prancūzų „Grammy“ vadinamą „Victoires du Jazz“ apdovanojimą. Beveik visi orkestro albumai įvertinti garbingais apdovanojimais. Pasak kritikų, gyvi kolektyvo pasirodymai - tokie pat nuostabūs.

„Bus įdomu tokiame kontekste išgirsti trombonininko Jievaro Jasinskio vadovaujamą jauną lietuvių grupę „Reinless“, o pačiai grupei - įvertinti save šalia Europos korifėjų. „Vilnius Jazz“ vienas iš tikslų buvo yra ir bus įkvėpti ir skatinti tobulėti vietos muzikantus“, - pabrėžė A. Gustys.

13-tus metus rengiamas jaunųjų džiazo talentų konkursas „Vilnius Jazz Young Power“ subūrė ypač ambicingas ir kūrybingas grupes. „Finalas bus įtemptas, nes visos grupės vertos lyderio vardo“, - sakė A. Gustys. Kas ir kada pelnys festivalio nominacijas ir didįjį apdovanojimą, paaiškės festivalio metu, tuomet, kai bus paskelbta.

Festivalis „Vilnius Jazz“ truks iki sekmadienio spalio 14 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių