Austrių festivalis Lietuvoje truks net keturias dienas

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 60 metų ištikimiausi austrių mylėtojai spalio mėnesį plūsta į nedidelį miestelį Vakarų Airijoje, kur seniausiame Austrių festivalyje švenčiama šių jūros gėrybių sezono pradžia.

Praėjusiais metais į tokį gurmanišką festivalį pakvietė ir lietuviai – šalyje vyko pirmasis Austrių festivalis. Gurmaniškiausio metų renginio organizatoriai žada, kad šiemet Vilnius taps tikra šių moliuskų mylėtojų meka – lapkričio pabaigoje bus organizuojami ne tik austrių patiekalų ragavimai, bet ir seminarai, vakarėliai, turgeliai ir daug kitų gurmaniškų pramogų.

„Lietuva negali pasigirti giliomis austrių ragavimo tradicijomis, tačiau esame pasiryžę sulaužyti mitus, sukurti naujas tradicijas ir stiprinti austrių ragavimo kultūrą Lietuvoje. Austrių festivalis – tai ne tik skonio šventė. Juk Lietuva – jūrinė valstybė, tad, kas žino, gal būtent austrių festivalis paskatins Lietuvos pakrantėse įkurti austrių fermų“, – tikina festivalio iniciatorė Indrė Leikauskė.

Kaip ir praėjusiais metais, organizatoriai festivaliu kvies mėgautis visuose didžiuosiuose miestuose: nors daugiausia veiksmo planuojama sostinėje, lapkričio 24–27 dienomis savitas austrių patiekalų interpretacijas tieks ir prie jų derančius gėrimus siūlys geriausių restoranų šefai iš visos Lietuvos. Praėjusiais metais prie austrių festivalio prisijungė 14 restoranų ir barų, o šiemet jų – jau 34, tad skaičius dar tikrai augs. Austrių ragautojams ruošiamas specialus žemėlapis, kuriame bus galima rasti visas festivalyje dalyvaujančias vietas ir siūlomus valgiaraščius.

Šių metų naujovė – trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose lapkričio 24–26 dienomis organizuojami mokymai ištikimiausiems arba pradedantiesiems austrių valgytojams. Konferencijos lankytojus pasitiks Žilvinas Pupkus, Pasaulio austrių atidarymo čempiono, Gineso rekordo savininko Marcel Lesoille mokinys, tad bus išsklaidyti visi mitai apie šias jūrų gėrybes, išgirsti privalumai sveikatai, pamokos, kaip šiuos moliuskus derinti su kitu maistu ir gėrimais.

Nuo penktadienio iki sekmadienio gurmaniškų maisto prekių parduotuvės „Assorti“ iniciatyva Vilniaus Halės turguje vyks ir pirmasis Lietuvoje austrių turgelis. Bus galima įsigyti ne tik įvairių rūšių austrių, bet ir pagardų, o nusimanantys ekspertai patars, kaip išsirinkti tinkamiausią produktą, jį suderinti su maistu ir gėrimais. Austrių ir prie jų derančio gėrimo bus galima paragauti ir vietoje.

Nors veiksmo netrūks ir sekmadienį, viena smagiausių festivalio veiklų vyks šeštadienį, kai visi gurmanai rinksis į „All you can eat oyster party“. Vakarėlio „vinis“ – bus siekiama Gineso rekordo, o kol kas paslaptimi laikomą vakarėlio vietą festivalio rengėjai žada paskelbti artimiausiu metu.

Pasak festivalio sumanytojos, praėjusiais metais kilusi mintis atvežti į Lietuvą įžymųjį Austrių festivalį pasiteisino su kaupu, tad ir šių metų renginiai buvo planuojami ypač kruopščiai, kad net ir didžiausi prisiekę šių moliuskų gerbėjai atrastų sau malonią veiklą ir galbūt sužinotų kažką naujo. Keturias dienas trunkantį festivalį planuojama paversti kasmetine ir visų laukiama gurmaniška lapkričio mėnesio švente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių