Afrikiečių aistra muzikai ir gyvenimui – renginyje „Africa night“

  • Teksto dydis:

Gegužės 28 d. vilniečių ir miesto svečių laukia ypatingas potyris – didžiajame festivalio „Skamba skamba kankliai“ koncerte gyvai ant scenos skambėsiantis projektas „Africa Night“.

Pirmą kartą Lietuvoje suskambėjęs pernai su pasaulinio lygio žvaigždėmis iš Vakarų Afrikos, šiemet renginys „Africa night“ žada dar daugiau  energijos. Į į Vilnių sugrįžta tradicinio bene žinomiausio afrikietiško būgno – djembe – virtuozas Babara Bangoura iš Gvinėjos. Charizmatiškąjį atlikėją, pastaruosius kelerius metus graibstomą visame pasaulyje, į Lietuvą atlydės jo perkusininkų komanda – Amara Toure ir Aboubacar Toure – bei gvinėjietė šokėja ir dainininkė Fatoumata Yansane. Atlikėjai parodys tai, kas unikalu jų gimtosios šalies muzikinėje kultūroje – gyvai atliekamos muzikos ir  energingo tradicinio šokio sintezę, dialogą, kuris suprantamas be žodžių bet kuriame pasaulio kampelyje kiekvienam, besidominčiam autentiškomis Vakarų Afrikos muzikos tradicijomis.

O kad Afrika artima lietuviams, ant scenos įrodys šiemet penkerių metų sukaktį minėsianti perkusijos studija „Afrikos būgnai“. Pasak jos vadovo, perkusininko Gedimino Mačiulskio, projektą „Africa night“  verta išvysti vien dėl kitokios kultūros pažinimo bei progos sugriauti stereotipus apie muziką bei svečias šalis. „ Kelionės – turbūt niekas nesiginčys – mus praturtina.  Šis vakaras su „Africa night“ bus muzikinė kelionė į daugeliui mitais apipintą žemyną. Koks jis iš tiesų? Ko ten galbūt bijome ir ko nesitikime išvysti? Galbūt vieni išvys egzotiką, o kiti – tokius pačius žmones, tik gimusius  labai toli nuo mūsų?“ – sakė jis.

Į vieną projektą susivieniję lietuviai ir gvinėjiečiai atliks tradicinių afrikietiškų ritmų modernias aranžuotes. Skambės tradiciniai Vakarų Afrikos instrumentai: djembe, dunun būgnai, melodingasis balafonas.

Koncertas yra antrą kartą Lietuvoje rengiamo Afrikos būgnų ir šokio savaitgalio dalis. Gegužės 27–28 d. Vilniuje vyks Vakarų Afrikos muzikos bei šokių seminarai. Renginiai organizuojami kartu su festivaliu „Afrikos dienai“ ir skiriami Afrikos dienai (gegužės 25 d.) paminėti.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių